начало

Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие Наказаха съдията от СРС Васил Петров за недопустими коментари за домашното насилие

Къща на доизживяване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Къща на доизживяване

Мнениеот mama_g » 27 Сеп 2012, 23:15

Съседите ми увредиха външна носеща стена на къщата ми. След няколко жалби до РДНСК и общината и след молба за разрешение за основен ремонт от общината, ми отговориха, че къщата ми е оставане на доизживяване според някакъв план за които не съм уведомена и не следва да бъде ремонтирана. Това е единственото ми жилище. Как да се преборя с това ? И допуска ли закона общината да постъпва по този начин ?
mama_g
Нов потребител

Re: Къща на доизживяване

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 06:49

mama_g написа:Съседите ми увредиха външна носеща стена на къщата ми. След няколко жалби до РДНСК и общината и след молба за разрешение за основен ремонт от общината, ми отговориха, че къщата ми е оставане на доизживяване според някакъв план за които не съм уведомена и не следва да бъде ремонтирана. Това е единственото ми жилище. Как да се преборя с това ? И допуска ли закона общината да постъпва по този начин ?

Не!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот mama_g » 28 Сеп 2012, 08:48

Какво трябва да направя в случая.От общината категорично не ми позволяват ремонт,но не са ме уведомили и писмено за това,общинския служител ми го заяви устно.
mama_g
Нов потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Сеп 2012, 09:42

julyanvonemona написа:
mama_g написа:Съседите ми увредиха външна носеща стена на къщата ми. След няколко жалби до РДНСК и общината и след молба за разрешение за основен ремонт от общината, ми отговориха, че къщата ми е оставане на доизживяване според някакъв план за които не съм уведомена и не следва да бъде ремонтирана. Това е единственото ми жилище. Как да се преборя с това ? И допуска ли закона общината да постъпва по този начин ?

Не!

Аз бих казал - да. Законът невинаги е справедлив. А за това, че съседите са Ви увредили външна носеща стена, можете да им поискате сметка по общия исков ред.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 11:01

Аз бих казал - да
Колега vdggbg, ако Вашето "да " означава, че общината не може да не разреши строителство по съображенията които се съобщават тук, никак не съм съгласен с Вас ткъй като тя (общината)има тази законова възможност.
mama_g следва да подаде искане да и се издаде виза за проектиране по чл.49 (2) ЗУТ и да ги дебне за срокове. След което да обжалва формалният или мълчаливият отказ да и се издаде виза за проектиране пред компетентния орган в законно установения срок.
Що се отнася до уврежданията сте прав- те се доказват по исков ред!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот vdggbg » 28 Сеп 2012, 12:02

Може би не се изразих достатъчно ясно - имах предвид ограничението в чл. 53 от ЗУТ: Заварени сгради в поземлени имоти по чл. 49 могат при спазване на изискванията на този закон да се преустройват вътрешно, да се променя предназначението им и да се ремонтират, без да се изменя външното им очертание, в хоризонтално и вертикално отношение и без да се правят нови или да се укрепят съществено носещите конструкции.
Доколкото разбрах, става въпрос за носеща стена - елемент от носещата конструкция. Какво, обаче, е имал Законодателят предвид под "съществено укрепяне" - един Маниту знае.
Аватар
vdggbg
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Сеп 2012, 13:09

Евентуално може да се пробва възстановяване по реда на чл.195(3) (или по чл.195 (4) и чл.196).
Това не променя търсенето на сметка по общия исков ред, въпросът е в кой момент :arrow: адвокат.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 14:31

emilgrigorov написа:Евентуално може да се пробва възстановяване по реда на чл.195(3) (или по чл.195 (4) и чл.196).
Това не променя търсенето на сметка по общия исков ред, въпросът е в кой момент :arrow: адвокат.

До колкото разбирам никой не е поставял въпроса на mama_g относно годността на сградата и за по-нататъшно експлоатиране и въобще относно процедурите за възстановяването на нейната годност. Самата тя иска да си я преустрои а цитираната от мен разпоредба на чл.49(2) ЗУТ е пътят за това, като такава сграда даже може при определените законови условия и да се пристроява.!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 28 Сеп 2012, 15:05

Възможно е, и по всяка вероятност си прав. Но, сега като прочетох отново първоначалния пост, вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 16:31

emilgrigorov написа:Възможно е, и по всяка вероятност си прав. Но, сега като прочетох отново първоначалния пост, вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 16:34

emilgrigorov написа:....вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile

Не думай! kirile e ненедминат!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Сеп 2012, 16:53

emilgrigorov написа:Възможно е, и по всяка вероятност си прав. Но, сега като прочетох отново първоначалния пост, вече си мисля, че mama_g страда от синдрома на kirile :lol:

А какъв е точно синдромът по медицински показания? :roll: :lol:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 17:30

nk7702n написа:А какъв е точно синдромът по медицински показания?

nk7702n,не сте медицинско лице, затова няма да разберете, аз поне съм се отъркал в лекарите, а и продължавам да го правя!
Не ми ли личи? :lol:
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Сеп 2012, 17:35

julyanvonemona написа:
nk7702n написа:А какъв е точно синдромът по медицински показания?

nk7702n,не сте медицинско лице, затова няма да разберете, аз поне съм се отъркал в лекарите, а и продължавам да го правя!
Не ми ли личи? :lol:

:lol: :lol: :lol: Ами, аз си питам, просто ей - така от интерес, за обогатяване на общата култура....
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 28 Сеп 2012, 17:42

[quote="nk7702n"] Ами, аз си питам, просто ей - така от интерес, за обогатяване на общата култура....[/quote]
От обогатяване на общата култура никога не трябва да се отказваш!............
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Назад към Строителство и регулация