Искам да се запозная в кои случай органите на реда могат да задържат документите ми(лична карта) без довод или с довод и да не ми ги върнат след предоставяне в следствие на поискване за проверка.
Ако ми задържат документите без да ми ги върнат какви права и възможни реакции мога да възприема?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 21:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
В кои случаи полицай може да задържи личната ми карта?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: В кои случаи полицай може да задържи личната ми карта?
Чл. 74. (1) Личните карти временно се отнемат при:
1. наложена мярка за неотклонение "задържане под стража";
2. настаняване в местата за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода";
3. изтърпяване на административна мярка "задържане в поделенията на Министерството на вътрешните работи";
4. други случаи, определени в закон.
(2) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Отнетите лични карти се съхраняват от органа, който ги е отнел, до отпадане на мярката, като за това незабавно се уведомява писмено съответната структура на Министерството на вътрешните работи, издала документа.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Личната карта се връща на притежателя, когато отпаднат основанията за нейното отнемане.
1. наложена мярка за неотклонение "задържане под стража";
2. настаняване в местата за изтърпяване на наказанието "лишаване от свобода";
3. изтърпяване на административна мярка "задържане в поделенията на Министерството на вътрешните работи";
4. други случаи, определени в закон.
(2) (Нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Отнетите лични карти се съхраняват от органа, който ги е отнел, до отпадане на мярката, като за това незабавно се уведомява писмено съответната структура на Министерството на вътрешните работи, издала документа.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Личната карта се връща на притежателя, когато отпаднат основанията за нейното отнемане.
- nk7702n
- Старши потребител
Опасявам се че при първи прочит на така цитирания закон не ми става много ясно какви са тези
"4. други случаи, определени в закон." според които има право полицията да ми задържи документите.
Нека попитам така, без някакви сериозни основания, а само на базата на предположения или тяхно усмотрение имат ли право полицаите да ми задържат документите?
"4. други случаи, определени в закон." според които има право полицията да ми задържи документите.
Нека попитам така, без някакви сериозни основания, а само на базата на предположения или тяхно усмотрение имат ли право полицаите да ми задържат документите?
- sparxco
- Нов потребител
sparxco написа:Опасявам се че при първи прочит на така цитирания закон не ми става много ясно какви са тези
Я, по - добре ни кажете какво точно Ви казаха и какво направиха полицаите? Без никаква причина не се задържат документите за самоличност.
- nk7702n
- Старши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|