Здравейте! Беше ми откраднат личният лаптоп от работното място и искам да попитам дали имам шансове да спечеля дело, ако дам под съд работодателя ми.
Ще обясня ситуацията за да добиете повече представа за случилото си. Работя в хотел, на длъжност администратор. След приключване на нощна смяна си оставих лаптопа в гардероба, който ползвам в съблекалнята на персонала. Там го държах през последните 9 месеца и не е имало проблеми. След 2 дни, когато отново дойдох на работа, него го нямаше. Разговарях с колегите, звъннах до полицията, прегледах записите от камерите в хотела (но точно в тази стаичка няма камери и не може да се разбере кой го е откраднал). Според мен работодателят носи носи пряка отговорност за случилото се, защото: 1) гардеробът, който ползвам не може да се заключва - има ключалка, но не ми е предоставен ключ; 2) наскоро преобразуваха съблекалнята в помещение за складиране на мръсното бельо, защото от ХЕИ бяха направили предупреждение, че ако няма обособено помещение, ще съставят глоба. Сега до тази стаичка имат достъп и външни лица - тези, които взимат мръсното бельо от хотела. Не е ли нарушаване на правата на персонала, това че той вече няма собствена стая за преобличане преди и след работа?
От полицията дойдоха да огледат и ми казаха да отида в районното при криманалистите и да подам там молба, но честно казано не възлагам големи надежди на тях.
Какви шансове имам ако дам под съд работодателя и до каква сума реално мога да предявя искане да ме обезщетят?
Благодаря Ви за вниманието!
Поздрави,
Г. К.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 15:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кражба на работното място - мога ли да осъдя работодателя?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Кражба на работното място - мога ли да осъдя работодател
Оставих си лаптопа в незаключващ се шкаф в стая, до която имат достъп много и всякакви лица - откраднаха го! Понеже стаята е собственост на работодателя ми, мога ли да го осъдя?
- inspectora
- Активен потребител
Откраднатия лаптоп има т.н. IMEI адрес, чрез който може да се локализира местонахождението му и съответно да се идентифицира лицето което го ползва, което може и да е кредеца, но може да е заложен, или продаден.
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Откраднатия лаптоп има т.н. IMEI адрес, чрез който може да се локализира местонахождението му и съответно да се идентифицира лицето което го ползва, което може и да е кредеца, но може да е заложен, или продаден.
IMEI / IMSI имат SIM картите за GSM мрежата. Лаптопите имат MAC адрес на мрежовата карта - той светва само в локалната мрежа, не глобално. Зор работа (ама мнооого зор) да се хване в Интернет откраднат лаптоп.
-
teogeo - Активен потребител
Като НЕ юрист, но човек занимаващ се с компютри, мога да кажа, че откраднат лаптоп НЕ може да бъде намерен по мак адреса, защото
а: Няма никой да тръгне от доставчик на доставчик из цяла българия и да издирва мак адрес и
б: Мак адреса е идентификацията на мрежовата карта.
Тоест, в момента, в който си купи мрежова карта от ,който и да е магазин и я смени, с мак адреса е свършено.
Естествено и в: по уай фай не излиза истинския мак адрес НИКОГА. Излиза мак-а на рутера
а: Няма никой да тръгне от доставчик на доставчик из цяла българия и да издирва мак адрес и
б: Мак адреса е идентификацията на мрежовата карта.
Тоест, в момента, в който си купи мрежова карта от ,който и да е магазин и я смени, с мак адреса е свършено.
Естествено и в: по уай фай не излиза истинския мак адрес НИКОГА. Излиза мак-а на рутера
snooker, chinchillas, STARGATE & Alfa Romeo
-
chinchilla - Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|