начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Заплащане на дълг на починал роднина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заплащане на дълг на починал роднина

Мнениеот kremivelkova » 06 Сеп 2012, 09:24

Здравейте, дядо ми почина преди 1 година. В НАП той има задължение /заплащане на държавна такса по дело за делба от което предстой да бъда облагодетелствана след продажбата на имота на пубичен търг/, което е на негово име. Аз съм му пряка наследница, но задъжението не е прехвърлено на мое име. Не са ми изпратили и писмо за уведомление. Трябва ли аз да плащам това задължение или да изчакам да изтече по давност. Колко е давностния срок?
Благодаря! :)
kremivelkova
Младши потребител

Re: Заплащане на дълг на починал роднина

Мнениеот Гост. » 06 Сеп 2012, 14:14

Тримесечният срок за приемане наследството по опис е отдавна минал- отговаряте за задължението на дядо си, след като сте негова единствена наследница ( наследили сте всичко- и ползите и тегобите).
Не мислете за давността, защото вземането на държавата в лицето на ВСС няма скоро да бъде погасено по давност ( срокът е 5г., считано от 01.01. на годината, следваща датата на влизане в сила на съдебното решение за осъждането на страната съгласно чл. 171 ДОПК, но може да бъде продължен- ако са налице обстоятелства водещи до спиране или прекъсване на давностния срок).
Гост.
Старши потребител

Re: Заплащане на дълг на починал роднина

Мнениеот kremivelkova » 07 Сеп 2012, 09:54

Благодаря! :D
kremivelkova
Младши потребител

Назад към Семейни казуси