- Дата и час: 24 Ное 2024, 23:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Банкови неволи на поръчителя
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
51 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
Банкови неволи на поръчителя
Привет!
Търся добър адвокатот Бургас с опит по ГПК - чл.417, 418 ГПК.
Поръчител съм!
Търся давност за лихви и изтекъл преклузивен срок по чл.147 ЗЗД.
Поръчител съм!
Последна промяна novpirat на 28 Сеп 2012, 19:50, променена общо 2 пъти
- novpirat
- Младши потребител
Re: Търся адвокат от Бургас
Попаднали сте на точното място - половината от пишещите в този Форум са адвокати. Половината от тези адвокати са от София, другата половина са от провинцията. Половината от адвокатите от провинцията са от Пловдив и Варна. Другата половина са от Бургас и други градове. Половината от тях са от Бургас. Половината от адвокатите от Бургас се занимават с нак. право, другата половина с гражданско право. Половината от адвокатите от Бургас, занимаващи се с гражданско право, четат и пишат в този Форум. Половината от тях си търсят клиенти чрез Форума.
Предвид горното от вас се иска да си активирате опцията "получаване на ЛС" в потребителския панел. На момента ще получите десетки съобщения/предложения за решаване на проблема ви.
Ако не получите никакви предложения, значи сте действали неправилно - просто изложете какъв е случая/казуса за да получите някакви съвети от колегите във Форума.
Ако сте от Бургас направо вървете при някой адвокат.
Предвид горното от вас се иска да си активирате опцията "получаване на ЛС" в потребителския панел. На момента ще получите десетки съобщения/предложения за решаване на проблема ви.
Ако не получите никакви предложения, значи сте действали неправилно - просто изложете какъв е случая/казуса за да получите някакви съвети от колегите във Форума.
Последна промяна neutralen на 27 Авг 2012, 08:19, променена общо 1 път
- neutralen
- Активен потребител
neutralen написа:Попаднали сте на точното място - половината от пишещите в този Форум са адвокати. Половината от тези адвокати са от София, другата половина са от провинцията. Половината от адвокатите от провинцията са от Пловдив и Варна. Другата половина са от Бургас и други градове. Половишната от тях са от Бургас. Половината от адвокатите от Бургас се занимават с нак. право, другата половина с гражданско право. Половината от адвокатите от Бургас, занимаващи се с гражданско право, четат и пишат в този Форум. Половината от тях си търсят клиенти чрез Форума.
Сега вече успяхте да ме разсмеете. И как точно го направихте това сложно статистическо проучване из дебрите на форума?
- nk7702n
- Старши потребител
nk7702n написа: Сега вече успяхте да ме разсмеете. И как точно го направихте това сложно статистическо проучване из дебрите на форума?
На принципа - половината са маскари, а другите - не
- terra_s
- Младши потребител
novpirat написа:Привет!
Поръчител съм!
Писах ви съобщение.
- zzzzz
- Потребител
Проучването, което съм направил се основава на измислената от мен статистическа методика за 50-те процента, която винаги дава изключително точни резултати, примерно - една работа ще стане, или няма да стане, вероятността е 50%; ще спечелите делото, или няма да го спечелите; клиента ще ви плати, или няма да ви плати.
Резултатите от съответното статистическо проучване ви дават възможност да вземете правилното управленско решение, примерно - когато има вероятност клиента да не ви плати, поемате случая му след като той ви плати целия хонорар предварително.
Че моята методика работи се вижда от предния пост - една адвокатка от Бургас се опитва да се свърже с питащата, но тя не си активира опцията "получаване на ЛС" на потребителския панел.
Аз съм измислил и топлата вода, но това е друга тема.
Резултатите от съответното статистическо проучване ви дават възможност да вземете правилното управленско решение, примерно - когато има вероятност клиента да не ви плати, поемате случая му след като той ви плати целия хонорар предварително.
Че моята методика работи се вижда от предния пост - една адвокатка от Бургас се опитва да се свърже с питащата, но тя не си активира опцията "получаване на ЛС" на потребителския панел.
Аз съм измислил и топлата вода, но това е друга тема.
- neutralen
- Активен потребител
Велики сте! Не напразно казват - " Когато ти отговаря адвокат - забравяш какво си го питал"
Но сериозно - БЛАГОДАРЯ на неутрален - не съм преценил, че трябва да е активирано получаването на ЛС.
Така както не съм преценил на кого мога да стана поръчител.!!!
Поздрави на Всички, защото много сте полезни!
- novpirat
- Младши потребител
ОК poli_g -фактите:
През март 2004 ставам поръчител на колега за кредит 4500 лв за 5 години
Сключен е отделен договор за поръчителство - двама поръчители. Банката е Биохим вноската на кредитополучателя -100 лв месечно. Длъжника спира да плаща през 2006 г
През май 2008 незнайно от къде се пръкват някякви 7 лв превод в сметката -удобни дотолкова че да държат кредита жив , но така от този момент броят два месеца и обявяват предсрочната изискуемост.
А преди това че е нямало постъпления - забравят!Междувременно Булбанк и биохим се сливат
Времето минава, прокарват си чл. 417 ГПК и през март 2012 се сдобиват с изпълнителен лист с описана главница и лихви повече от главницата.
През март 2004 ставам поръчител на колега за кредит 4500 лв за 5 години
Сключен е отделен договор за поръчителство - двама поръчители. Банката е Биохим вноската на кредитополучателя -100 лв месечно. Длъжника спира да плаща през 2006 г
През май 2008 незнайно от къде се пръкват някякви 7 лв превод в сметката -удобни дотолкова че да държат кредита жив , но така от този момент броят два месеца и обявяват предсрочната изискуемост.
А преди това че е нямало постъпления - забравят!Междувременно Булбанк и биохим се сливат
Времето минава, прокарват си чл. 417 ГПК и през март 2012 се сдобиват с изпълнителен лист с описана главница и лихви повече от главницата.
Последна промяна novpirat на 16 Сеп 2012, 07:11, променена общо 2 пъти
- novpirat
- Младши потребител
Пропуснат е срока по чл.147 от ЗЗД.
Проблемът е защитата в изрълнителното производство.
Проблемът е защитата в изрълнителното производство.
- neutralen
- Активен потребител
Може би е трябвало да тръгнете по пътя на обжалването по чл.419 ГПК и съответно ако имате възражения за изтекла давност да ги предявите в образуваното производство. Не успях да усмисля казуса добре, може би заради късния час .
- pol40
- Младши потребител
Всъщност до тук съм подал възражение за уточнаване на правото да ме осъдят и частна жалба срещу изпълнениетопо чл.419.
Сега тече едномесечния срок в който банката трябва да започне нормален исков процес.
Сега тече едномесечния срок в който банката трябва да започне нормален исков процес.
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:14, променена общо 1 път
- novpirat
- Младши потребител
Истинския проблем се състои в това, че Възражението по чл.419 от ГПК не спира принудителното изпълнение. Дори предявяването на Иск по чл.422 от страна на банката не е основание за спиране на незабавното изпълнение, а това означава, че докато се води процеса в съда, СИ/ЧСИ ще извършва принуд.изп.действия. Процесът в съда ще продължи минимум 1 година - време достатъчно за СИ да събере вземането.
На този етап мисля че за да защитите интереса и правата си, правилно е да предявите иск по чл.424 от ГПК, разбира се като изчакате изтичането на срока в който Банката има право на иск по чл.422 от ГПК - ако Банката не предяви иск, проблемът приключва. Но ако банката предяви иск Вие следва да предявите иск по чл.424 от ГПК, в същото производство, като насрещен иск.
Има и други неща, специфични за този вид дела, но адвоката ви от Бургас, надявам се ще ги знае.
На този етап мисля че за да защитите интереса и правата си, правилно е да предявите иск по чл.424 от ГПК, разбира се като изчакате изтичането на срока в който Банката има право на иск по чл.422 от ГПК - ако Банката не предяви иск, проблемът приключва. Но ако банката предяви иск Вие следва да предявите иск по чл.424 от ГПК, в същото производство, като насрещен иск.
Има и други неща, специфични за този вид дела, но адвоката ви от Бургас, надявам се ще ги знае.
- neutralen
- Активен потребител
Темата ми е любима, защото помогнах на един приятел преди доста вече време с тезата за поръчителството.
От Банките се сетиха да слагат и една клауза - с която дерогират чл. 147 ЗЗД и тогава става адски мъчно, ама става, с повече "тояга" или с повече "морков".
Ето как процедирам, аз като стар пират.
Впрочем едно кратко упътване за потопяване на търговски и пътнически товари.
Първо се уверявате, че са сами и нямат защита.
Второ, в никакъв случай не се действа директно. Всичко трябва да се скрие, зад така нареченият "дим на войната" - никой не знае какво прави другия, разузнават се, ама всеки чете по собствените си успехи.
Впрочем едно оспорване по тезата на чл. 147 ЗЗД не е гладко, защото нормата е диспозитивно и императивна.
Наблюдателно трябва да се подходи и ако терена позволява да се действа.
Освен това може да се води и установителен иск - по принцип и да се дебне за заявление.
На практика това и трябва да се заведе - паралелен установителен иск, тъй като нямаме висящ процес, но таксите са малко неясни тук.
По този установителен иск да се иска обезпечение и т.н.
Все мерки за поставяне на противника в терен, пълен с дела и пречки.
От Банките се сетиха да слагат и една клауза - с която дерогират чл. 147 ЗЗД и тогава става адски мъчно, ама става, с повече "тояга" или с повече "морков".
Ето как процедирам, аз като стар пират.
Впрочем едно кратко упътване за потопяване на търговски и пътнически товари.
Първо се уверявате, че са сами и нямат защита.
Второ, в никакъв случай не се действа директно. Всичко трябва да се скрие, зад така нареченият "дим на войната" - никой не знае какво прави другия, разузнават се, ама всеки чете по собствените си успехи.
Впрочем едно оспорване по тезата на чл. 147 ЗЗД не е гладко, защото нормата е диспозитивно и императивна.
Наблюдателно трябва да се подходи и ако терена позволява да се действа.
Освен това може да се води и установителен иск - по принцип и да се дебне за заявление.
На практика това и трябва да се заведе - паралелен установителен иск, тъй като нямаме висящ процес, но таксите са малко неясни тук.
По този установителен иск да се иска обезпечение и т.н.
Все мерки за поставяне на противника в терен, пълен с дела и пречки.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря за отговорите и напътствията.
В общи линии разбрах какво трябва да се прави!
В общи линии разбрах какво трябва да се прави!
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:20, променена общо 1 път
- novpirat
- Младши потребител
Нямате проблем да си намерите адвокат от Бургас - избирате Гугъл, написвате "адвокати бургас", натискате "ентер" и на екрана излизат всички сайтове по темата. Потърквате тумбачето на мишлето и разглеждате сайтовете един по един. Избирате си адвокат, който според вас ще свърши работата. Срещате се с него - ако той не е този когото търсите, ще ви препоръча точния адвокат. Точния адвокат е този който ви говори това което искате да чуете.
- neutralen
- Активен потребител
Неутрален - това го направих - имам дълъг списък с адвокати в Бургас.
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:21, променена общо 1 път
- novpirat
- Младши потребител
Напълно споделям вашето мнение. Но според мен проблема не е толкова в закона, а в неговото прилагане от т.н. "съдебна система", щото в България няма разделение на властите, няма съдебна власт, а има власт на управляващите олигарси и разни криминални групировки. Съдебните решения в болшинството от случаите са на принципа "според Иванчо - и кафето", с други думи казано - според това кой е страна по делото. Когато страни по делото са държавата и гражданина "естествено" печели държавата. Когато страни по делото са банка и гражданин, изхода на делото, макар да не е така предопределен, клони винаги към банката.
Все пак следва да имате предвид, че Форума само дава насоките, но не може да реши проблема ви.
Писах ви по-горе как да организирате защитата си. Макар проблема да не е точно в лихвите, ще ви дам насока как да проверите дали правилно са изчислени - избирате Гугъл, написвате "лихвен калкулатор", натискате "ентер" и после с мишлето търсите ЕПИ on-line калкулатори и по специално за изчисляване на лихви по потребителски заеми/кредити.
Но не в лихвите е проблема. След като сте направили възражение по чл.419 от ГПК, възможно е банката в едномесечен срок да предяви иск по чл.422 от ГПК. В ИМ следва да има доказателство за последния превод от 7 лв.А би следвало да има доказателства и за много други неща.
Задължително след получаване на ИМ, следва да направите Отговор на ИМ - това е решителния за вас момент - какви възражения ще направите, какви доказателства ще представите и какви доказателства ще поискате да представи банката. Тези дела не са трудни, всичко е въпрос на доказателства относно подлежащите на доказване факти.
Все пак следва да имате предвид, че Форума само дава насоките, но не може да реши проблема ви.
Писах ви по-горе как да организирате защитата си. Макар проблема да не е точно в лихвите, ще ви дам насока как да проверите дали правилно са изчислени - избирате Гугъл, написвате "лихвен калкулатор", натискате "ентер" и после с мишлето търсите ЕПИ on-line калкулатори и по специално за изчисляване на лихви по потребителски заеми/кредити.
Но не в лихвите е проблема. След като сте направили възражение по чл.419 от ГПК, възможно е банката в едномесечен срок да предяви иск по чл.422 от ГПК. В ИМ следва да има доказателство за последния превод от 7 лв.А би следвало да има доказателства и за много други неща.
Задължително след получаване на ИМ, следва да направите Отговор на ИМ - това е решителния за вас момент - какви възражения ще направите, какви доказателства ще представите и какви доказателства ще поискате да представи банката. Тези дела не са трудни, всичко е въпрос на доказателства относно подлежащите на доказване факти.
- neutralen
- Активен потребител
За да приключа въпроса - разбрах че няма как да ме насочите към "правилен адвокат" - оказа се сложна материя избирането на такъв. Ще пиша как се е развил случая, когато има развитие. Поздрави!
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:23, променена общо 1 път
- novpirat
- Младши потребител
Поръчител съм по договор за банков кредит за 16 000 лв., краен срок на договора 04.09.2016г.,клауза осигуряваща право за предсрочна изискуемост:
"Не е изпълнил, което и да е задължение, поето по силата на настоящия договор, включително не е внесъл дължимата вноска по главница и/или лихва"
В договора за поръчителство банката описва единствения имот на поръчителя като го задължава да задължава да я уведоми незабавно в случай, че го отчужди /без да има учредени каквито и да било права върху него в полза на банката/
С друга клауза в ДП се уговаря противно на чл.147 ЗЗД:
"Поръчителят остава задължен и след падеж на главното задължение по договора за кредит, без да е необходимо банката да предявява иск срещу кредитополучателя в 6 мес. срок от настъпване на падежа, за да запази правата си срещу поръчителя"
Никъде в договора не е указано, че следва да се уведомят страните при предсрочна изискуемост.
Към настоящия момент кредита е необслужван от 1100 дни и вече е съдебен, моля за съвети какво да предприема, за да спася единственото си жилище, което е несеквестируемо за сега, но кредитополучателя е неплатежоспособен без имоти и е "избягал трайно" в чужбина, не искам да завещая задължения.
Да предприема ли покупко продажба с дъщеря ми, която пък да се задължи за издръжка и гледане? Все още не са ме търсили от банката.
"Не е изпълнил, което и да е задължение, поето по силата на настоящия договор, включително не е внесъл дължимата вноска по главница и/или лихва"
В договора за поръчителство банката описва единствения имот на поръчителя като го задължава да задължава да я уведоми незабавно в случай, че го отчужди /без да има учредени каквито и да било права върху него в полза на банката/
С друга клауза в ДП се уговаря противно на чл.147 ЗЗД:
"Поръчителят остава задължен и след падеж на главното задължение по договора за кредит, без да е необходимо банката да предявява иск срещу кредитополучателя в 6 мес. срок от настъпване на падежа, за да запази правата си срещу поръчителя"
Никъде в договора не е указано, че следва да се уведомят страните при предсрочна изискуемост.
Към настоящия момент кредита е необслужван от 1100 дни и вече е съдебен, моля за съвети какво да предприема, за да спася единственото си жилище, което е несеквестируемо за сега, но кредитополучателя е неплатежоспособен без имоти и е "избягал трайно" в чужбина, не искам да завещая задължения.
Да предприема ли покупко продажба с дъщеря ми, която пък да се задължи за издръжка и гледане? Все още не са ме търсили от банката.
- abi24
- Нов потребител
Вашето задължение като Поръчител вече е отпаднало с изтичането на 6 месечния срок от обявяване кредита за предсрочно изискуем.
Клаузата в договора за кредит, която изключва приложението на чл.147 от ЗЗД е нищожна.
Не правете нищо, докато банката не предяви някакви претенции в писмен вид към вас. Тогава с документите вървете при адвокат, който ще ви консултира какво да правите.
Клаузата в договора за кредит, която изключва приложението на чл.147 от ЗЗД е нищожна.
Не правете нищо, докато банката не предяви някакви претенции в писмен вид към вас. Тогава с документите вървете при адвокат, който ще ви консултира какво да правите.
- neutralen
- Активен потребител
51 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
|
|