начало

Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не Равносметката по „Осемте джуджета“: Трима наказани магистрати, четирима – не

пак давности

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пак давности

Мнениеот neveja111 » 27 Авг 2012, 16:02

Имам следната сутуация: Семейство живее а апартамент, за който е изваден КНА по време на брака. Следва развод с присъдено право на ползване е единия съпруг. Година по-късно втория съпруг е изваден принудително от жилището със съдия изпълнител защото не желае да освободи жилището и междувременно обжалва на всички възможни инстанции.
Въпросът ми е: Кога изтичат 10 години придобивна давност за съпруга на когото е присъдено правото на ползване на жилището и той може да си извади КНА и за частта на втория (изгонен) и не появилсе до този момент съпруг? А/10 години след съдебното решение за развода и присъждане правото на ползване или Б/10 години след принудителното изваждане. Както казах между тези две събития има близо 1 година разлика.
Искрено се надявам да чуя мнения по въпроса и предварително благодаря
neveja111
Младши потребител

Re: пак давности

Мнениеот neutralen » 27 Авг 2012, 18:59

Оставам с впечатление, че в случая изобщо няма придобивна давност - очевидно другия съпруг си остава собственик/съсобственик на имота, щото под "присъдено право на ползване" ми се струва че в случая става въпрос за администриране на граждански правоотношения/ползване на семейното жилище след развод/, а не за вещни права.
neutralen
Активен потребител

Re: пак давности

Мнениеот neveja111 » 14 Яну 2013, 22:11

няма деца от брака
neveja111
Младши потребител

Назад към Семейни казуси