начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Банкови неволи на поръчителя

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Банкови неволи на поръчителя

Мнениеот novpirat » 26 Авг 2012, 15:45

Привет!
Търся добър адвокатот Бургас с опит по ГПК - чл.417, 418 ГПК.
Поръчител съм!
Търся давност за лихви и изтекъл преклузивен срок по чл.147 ЗЗД. :D
Последна промяна novpirat на 28 Сеп 2012, 19:50, променена общо 2 пъти
novpirat
Младши потребител

Re: Търся адвокат от Бургас

Мнениеот neutralen » 26 Авг 2012, 22:10

Попаднали сте на точното място - половината от пишещите в този Форум са адвокати. Половината от тези адвокати са от София, другата половина са от провинцията. Половината от адвокатите от провинцията са от Пловдив и Варна. Другата половина са от Бургас и други градове. Половината от тях са от Бургас. Половината от адвокатите от Бургас се занимават с нак. право, другата половина с гражданско право. Половината от адвокатите от Бургас, занимаващи се с гражданско право, четат и пишат в този Форум. Половината от тях си търсят клиенти чрез Форума.
Предвид горното от вас се иска да си активирате опцията "получаване на ЛС" в потребителския панел. На момента ще получите десетки съобщения/предложения за решаване на проблема ви.
Ако не получите никакви предложения, значи сте действали неправилно - просто изложете какъв е случая/казуса за да получите някакви съвети от колегите във Форума.
Ако сте от Бургас направо вървете при някой адвокат.
Последна промяна neutralen на 27 Авг 2012, 08:19, променена общо 1 път
neutralen
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 26 Авг 2012, 23:43

neutralen написа:Попаднали сте на точното място - половината от пишещите в този Форум са адвокати. Половината от тези адвокати са от София, другата половина са от провинцията. Половината от адвокатите от провинцията са от Пловдив и Варна. Другата половина са от Бургас и други градове. Половишната от тях са от Бургас. Половината от адвокатите от Бургас се занимават с нак. право, другата половина с гражданско право. Половината от адвокатите от Бургас, занимаващи се с гражданско право, четат и пишат в този Форум. Половината от тях си търсят клиенти чрез Форума.
Предвид горното от вас се иска да си активирате опцията "получаване на ЛС" в потребителския панел. На момента ще получите десетки съобщения/предложения за решаване на проблема ви.
Ако не получите никакви предложения, значи сте действали неправилно - просто изложете какъв е случая/казуса за да получите някакви съвети от колегите във Форума.
Ако сте от Бургас направо вървете при някой адвокат.

:lol: :lol: :lol: Сега вече успяхте да ме разсмеете. И как точно го направихте това сложно статистическо проучване из дебрите на форума? :roll:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот terra_s » 26 Авг 2012, 23:47

nk7702n написа: :lol: :lol: :lol: Сега вече успяхте да ме разсмеете. И как точно го направихте това сложно статистическо проучване из дебрите на форума? :roll:

На принципа - половината са маскари, а другите - не :D :D :D
terra_s
Младши потребител

Мнениеот zzzzz » 27 Авг 2012, 12:04

novpirat написа:Привет!
Търся добър адвокатот Бургас с опит по ГПК - чл.417, 418 ГПК.
Поръчител съм!
Търся давност за лихви и изтекъл преклузивен срок по чл.147 ЗЗД. :D

Писах ви съобщение.
zzzzz
Потребител

Мнениеот neutralen » 27 Авг 2012, 14:20

Проучването, което съм направил се основава на измислената от мен статистическа методика за 50-те процента, която винаги дава изключително точни резултати, примерно - една работа ще стане, или няма да стане, вероятността е 50%; ще спечелите делото, или няма да го спечелите; клиента ще ви плати, или няма да ви плати.
Резултатите от съответното статистическо проучване ви дават възможност да вземете правилното управленско решение, примерно - когато има вероятност клиента да не ви плати, поемате случая му след като той ви плати целия хонорар предварително.
Че моята методика работи се вижда от предния пост - една адвокатка от Бургас се опитва да се свърже с питащата, но тя не си активира опцията "получаване на ЛС" на потребителския панел.
Аз съм измислил и топлата вода, но това е друга тема.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот novpirat » 27 Авг 2012, 20:18

:D :D :D :D
Велики сте! Не напразно казват - " Когато ти отговаря адвокат - забравяш какво си го питал"
Но сериозно - БЛАГОДАРЯ на неутрален - не съм преценил, че трябва да е активирано получаването на ЛС.
Така както не съм преценил на кого мога да стана поръчител.!!! :oops:
Поздрави на Всички, защото много сте полезни!
novpirat
Младши потребител

Мнениеот novpirat » 27 Авг 2012, 22:56

ОК poli_g -фактите:
През март 2004 ставам поръчител на колега за кредит 4500 лв за 5 години
Сключен е отделен договор за поръчителство - двама поръчители. Банката е Биохим вноската на кредитополучателя -100 лв месечно. Длъжника спира да плаща през 2006 г
През май 2008 незнайно от къде се пръкват някякви 7 лв превод в сметката -удобни дотолкова че да държат кредита жив , но така от този момент броят два месеца и обявяват предсрочната изискуемост.
А преди това че е нямало постъпления - забравят!Междувременно Булбанк и биохим се сливат
Времето минава, прокарват си чл. 417 ГПК и през март 2012 се сдобиват с изпълнителен лист с описана главница и лихви повече от главницата.
Последна промяна novpirat на 16 Сеп 2012, 07:11, променена общо 2 пъти
novpirat
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 27 Авг 2012, 23:08

Пропуснат е срока по чл.147 от ЗЗД.
Проблемът е защитата в изрълнителното производство.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот pol40 » 27 Авг 2012, 23:37

Може би е трябвало да тръгнете по пътя на обжалването по чл.419 ГПК и съответно ако имате възражения за изтекла давност да ги предявите в образуваното производство. Не успях да усмисля казуса добре, може би заради късния час :? .
pol40
Младши потребител

Мнениеот novpirat » 28 Авг 2012, 07:41

Всъщност до тук съм подал възражение за уточнаване на правото да ме осъдят и частна жалба срещу изпълнениетопо чл.419.
Сега тече едномесечния срок в който банката трябва да започне нормален исков процес.
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:14, променена общо 1 път
novpirat
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 28 Авг 2012, 10:07

Истинския проблем се състои в това, че Възражението по чл.419 от ГПК не спира принудителното изпълнение. Дори предявяването на Иск по чл.422 от страна на банката не е основание за спиране на незабавното изпълнение, а това означава, че докато се води процеса в съда, СИ/ЧСИ ще извършва принуд.изп.действия. Процесът в съда ще продължи минимум 1 година - време достатъчно за СИ да събере вземането.
На този етап мисля че за да защитите интереса и правата си, правилно е да предявите иск по чл.424 от ГПК, разбира се като изчакате изтичането на срока в който Банката има право на иск по чл.422 от ГПК - ако Банката не предяви иск, проблемът приключва. Но ако банката предяви иск Вие следва да предявите иск по чл.424 от ГПК, в същото производство, като насрещен иск.
Има и други неща, специфични за този вид дела, но адвоката ви от Бургас, надявам се ще ги знае.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 28 Авг 2012, 12:27

Темата ми е любима, защото помогнах на един приятел преди доста вече време с тезата за поръчителството.

От Банките се сетиха да слагат и една клауза - с която дерогират чл. 147 ЗЗД и тогава става адски мъчно, ама става, с повече "тояга" или с повече "морков".

Ето как процедирам, аз като стар пират.

Впрочем едно кратко упътване за потопяване на търговски и пътнически товари.

Първо се уверявате, че са сами и нямат защита.

Второ, в никакъв случай не се действа директно. Всичко трябва да се скрие, зад така нареченият "дим на войната" - никой не знае какво прави другия, разузнават се, ама всеки чете по собствените си успехи.

Впрочем едно оспорване по тезата на чл. 147 ЗЗД не е гладко, защото нормата е диспозитивно и императивна.

Наблюдателно трябва да се подходи и ако терена позволява да се действа.

Освен това може да се води и установителен иск - по принцип и да се дебне за заявление.

На практика това и трябва да се заведе - паралелен установителен иск, тъй като нямаме висящ процес, но таксите са малко неясни тук.

По този установителен иск да се иска обезпечение и т.н.

Все мерки за поставяне на противника в терен, пълен с дела и пречки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот novpirat » 28 Авг 2012, 18:14

Благодаря за отговорите и напътствията.
В общи линии разбрах какво трябва да се прави!
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:20, променена общо 1 път
novpirat
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 28 Авг 2012, 21:52

Нямате проблем да си намерите адвокат от Бургас - избирате Гугъл, написвате "адвокати бургас", натискате "ентер" и на екрана излизат всички сайтове по темата. Потърквате тумбачето на мишлето и разглеждате сайтовете един по един. Избирате си адвокат, който според вас ще свърши работата. Срещате се с него - ако той не е този когото търсите, ще ви препоръча точния адвокат. Точния адвокат е този който ви говори това което искате да чуете.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот novpirat » 29 Авг 2012, 07:51

Неутрален - това го направих - имам дълъг списък с адвокати в Бургас.
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:21, променена общо 1 път
novpirat
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 29 Авг 2012, 08:51

Напълно споделям вашето мнение. Но според мен проблема не е толкова в закона, а в неговото прилагане от т.н. "съдебна система", щото в България няма разделение на властите, няма съдебна власт, а има власт на управляващите олигарси и разни криминални групировки. Съдебните решения в болшинството от случаите са на принципа "според Иванчо - и кафето", с други думи казано - според това кой е страна по делото. Когато страни по делото са държавата и гражданина "естествено" печели държавата. Когато страни по делото са банка и гражданин, изхода на делото, макар да не е така предопределен, клони винаги към банката.
Все пак следва да имате предвид, че Форума само дава насоките, но не може да реши проблема ви.
Писах ви по-горе как да организирате защитата си. Макар проблема да не е точно в лихвите, ще ви дам насока как да проверите дали правилно са изчислени - избирате Гугъл, написвате "лихвен калкулатор", натискате "ентер" и после с мишлето търсите ЕПИ on-line калкулатори и по специално за изчисляване на лихви по потребителски заеми/кредити.
Но не в лихвите е проблема. След като сте направили възражение по чл.419 от ГПК, възможно е банката в едномесечен срок да предяви иск по чл.422 от ГПК. В ИМ следва да има доказателство за последния превод от 7 лв.А би следвало да има доказателства и за много други неща.
Задължително след получаване на ИМ, следва да направите Отговор на ИМ - това е решителния за вас момент - какви възражения ще направите, какви доказателства ще представите и какви доказателства ще поискате да представи банката. Тези дела не са трудни, всичко е въпрос на доказателства относно подлежащите на доказване факти.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот novpirat » 29 Авг 2012, 15:13

За да приключа въпроса - разбрах че няма как да ме насочите към "правилен адвокат" - оказа се сложна материя избирането на такъв. Ще пиша как се е развил случая, когато има развитие. Поздрави!
Последна промяна novpirat на 15 Сеп 2012, 08:23, променена общо 1 път
novpirat
Младши потребител

Мнениеот abi24 » 12 Сеп 2012, 22:58

Поръчител съм по договор за банков кредит за 16 000 лв., краен срок на договора 04.09.2016г.,клауза осигуряваща право за предсрочна изискуемост:
"Не е изпълнил, което и да е задължение, поето по силата на настоящия договор, включително не е внесъл дължимата вноска по главница и/или лихва"
В договора за поръчителство банката описва единствения имот на поръчителя като го задължава да задължава да я уведоми незабавно в случай, че го отчужди /без да има учредени каквито и да било права върху него в полза на банката/
С друга клауза в ДП се уговаря противно на чл.147 ЗЗД:
"Поръчителят остава задължен и след падеж на главното задължение по договора за кредит, без да е необходимо банката да предявява иск срещу кредитополучателя в 6 мес. срок от настъпване на падежа, за да запази правата си срещу поръчителя"
Никъде в договора не е указано, че следва да се уведомят страните при предсрочна изискуемост.
Към настоящия момент кредита е необслужван от 1100 дни и вече е съдебен, моля за съвети какво да предприема, за да спася единственото си жилище, което е несеквестируемо за сега, но кредитополучателя е неплатежоспособен без имоти и е "избягал трайно" в чужбина, не искам да завещая задължения.
Да предприема ли покупко продажба с дъщеря ми, която пък да се задължи за издръжка и гледане? Все още не са ме търсили от банката.
abi24
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 13 Сеп 2012, 13:38

Вашето задължение като Поръчител вече е отпаднало с изтичането на 6 месечния срок от обявяване кредита за предсрочно изискуем.
Клаузата в договора за кредит, която изключва приложението на чл.147 от ЗЗД е нищожна.
Не правете нищо, докато банката не предяви някакви претенции в писмен вид към вас. Тогава с документите вървете при адвокат, който ще ви консултира какво да правите.
neutralen
Активен потребител

Следваща

Назад към Общи дискусии