начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

освобождаване по чл. 71 ал. 1

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

освобождаване по чл. 71 ал. 1

Мнениеот georgi_ivanov » 26 Авг 2012, 11:10

Здравейте,

бях освободен по реда на чл. 71 ал. 1 от КТ в изпитателния период с обяснение, че не съм притежавал необходимия опит и квалификация в част от дейностите, които са свързани с длъжностната ми характеристика при условие, че съм бил назначен със знанието от страна на работодателя, че не притежавам този опит от преди това. Работодателят ме прие на работа въпреки това, че нямах този опит и сега ме освобождава с обяснението, че за позицията трябвало човек с такъв опит. Трудовото ми пратоотношение беше в рамките на няколко месеца, а това изглежда несериозно при следващо търсене на работа и аз съм ощетен или подведен от страна на работодателя за това, което се случи, защото изпуснах много по-добри възможности и оферти за работа, които имах преди това, накъса ми се трудовият стаж, което не стои добре в документите ми за кандидатстване за работа и създава поводи за бъдещи съмнения от страна на нови потенциални работодатели, които ме биха наели на работа при тях. Това ми намалява значително шансовете за реализация на ново място. Същевременно с това съм ощетен и морално, като съм подведен да започна на тази работа, след което ей така си ме уволняват безпричинно за това, че не съм притежавал съответните качества, което те знаеха много добре още при самото ми назначаване. Така ми бе уронен престижа и достойнството и бях подведен.
Мога ли да си търся някъде правата? Не е минал месец от момента на уволнението. Мога ли да заведа дело срещу стария си работодател за възстановяване на работата или да го съдя да ми заплати нанесени вреди за всичко претърпяно досега, да не говорим за това, че се чудя сега как ще гледат на мен бъдещи потенциални работодатели с тези няколко месеца опит. Изобщо ще гледат ли сериозно на мен, след като вината за това не е в мен със сигурност.

Благодаря Ви предварително за съветите.
georgi_ivanov
Младши потребител

Re: освобождаване по чл. 71 ал. 1

Мнениеот REVOLUTION » 26 Авг 2012, 11:50

Преценката на работодателя при уволнение на ТД със срок на изпитване по реда на чл.71 ал.1 КТ , че не е удовлетворен от трудовото правоотношение с Вас не подлежи на съдебен контрол.Точно това е смисъла на тази клауза , така че няма от какво да се защитавате.
Ваше право е било да не се съгласявате да сключвате такъв ТД.

Определение № 1258 от 19.10.2009 г. на ВКС по гр. д. № 1274/2009 г., III г. о., ГК, докладчик съдията Емил Томов
чл. 71, ал. 1 КТ

--------------------------------------------------------------------------------

Производството е по допускане на касационно обжалване, по чл. 288 от ГПК .

Образувано е по касационна жалба на В. И. Г. от гр. К. срещу решение от 17.11.2008 г. по гр. д. № 548/2008 г. на Кюстендилски окръжен съд, с което е оставено в сила на Кюстендилски районен съд по гр. дело № 1778/2007 г. с което са отхвърлени искове за отмяна на уволнение, възстановяване на работа и обезщетение по трудов спор. В приложеното към жалбата изложение като основание за допускане на касационно обжалване се сочи въпроса за необходимостта от мотивираност на заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 71, ал. 1 от КТ от страна на работодателя, макар че се касае за договор със срок за изпитване. Поддържа се обстоятелство по чл. 280, ал. 1, т. 3 от ГПК .

След преценка Върховен касационен съд, III гр. о. счита, че не е налице основание за допускане на касационно обжалване.

Въпросът за основанието, на работодателя може да прекрати трудовия договор съгласно чл. 71, ал. 1 от КТ в срока за изпитване, когато този срок е в негова или на двете страни полза и не е изтекъл, не е свързан с изискване последният да обосновава волята си. В случая, като се е позовал на своето право, работодателят е мотивирал и волеизявлението си, чиито правни последици съдилищата правилно са съобразили.

Върховен касационен съд не приема и довод за допускане на касация по критерия на чл. 280, ал. 1, т. 3, тъй като случая не поставя въпрос за липса на мотив в заповедта, нито е пример за произвол . Работодателят е упражнил правото си да прекрати ЛТД без предизвестие и е посочил правното основание за това.

Воден от горното Върховният касационен съд, състав на III г. о.

ОПРЕДЕЛИ:

Не допуска касационно обжалване на решение от 17.11.2008 г. по гр. д. № 548/2008 г. на Кюстендилски окръжен съд .
REVOLUTION
Активен потребител

Re: освобождаване по чл. 71 ал. 1

Мнениеот georgi_ivanov » 08 Сеп 2012, 11:50

ОК, но когато служител постъпва на работа винаги има изпитателен период. Това е стандартен текст и всеки трудов договор съдържа такава клауза. Какво имате предвид за това, че съм имал възможността да не се съгласявам да сключа такъв трудов договор? Този трудов договор е бил с изпитателен срок, стандартен трудов договор, който съдържа тази клауза. Как може да бъде избегнато действието на тази клауза и в случай, че работодател освободи работник без основание да се търси съдебна отговорност на работодателя и той да бъде възстановен на работа? Тази клауза не е именно, касаеща изпитателния период?

Моля да ми обясните, защото ще ми предстои сключване на нов трудов договор при друг работодател и не искам да попадна в същата ситуация. По какъв начин да се защитя така, че ако бъда освободен от работа в изпитателния период без конкретно обяснение и доказана моя лична вина, да мога да търся съдебна отговорност на работодателя за възстановяване на работа и изплащане на обезщетение за времето, в което съм останал без работа? Как мога да се защитя от подобни некоректни действия от страна на работодатели?

Благодаря предварително за отговора.
georgi_ivanov
Младши потребител

Назад към Трудово право