начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Психически тормоз на работното място

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Психически тормоз на работното място

Мнениеот mskrumova » 08 Авг 2012, 16:43

Здравейте. Работя в болница като мед. сестра. Имам такъв въпрос - кой и по какъв начин трябва да ни защити при психически тормоз от страна на пациентите и техните близки и придружители?Често се случва и това ни натоварва психически и ние не можем да си вършим работата и най- вече не смятам, че не трябва да бъдем обиждани и унижавани на работното си място от хората, които чакат помощ от нас.Има ли някаква процедура, която трябва да се спази при такива случаи? Благодаря предварително
mskrumova
Нов потребител

Re: Психически тормоз на работното място

Мнениеот borovinka » 08 Авг 2012, 17:13

Лекарите и мед. сестрите в България имате ли етичен кодекс?
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот mskrumova » 09 Авг 2012, 11:42

имаме да
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот Pause » 09 Авг 2012, 15:08

Обиждани и унижавани ,има НК доколкото може да се определи за престъпление и процесаулният ред НПК.
А,ако не свърши работа прави се на "тапигьоз". :wink:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mskrumova » 09 Авг 2012, 16:03

е тапигьоз тапигьз ама докога...то не се издържа. още повече, че като те натоварят психически и те занимават със странични работи не можеш да се концентрираш да си вършиш работата качествено. освен факта, че може би те мислят за някакво извънземно, което не се натоварва и няма никакви чувства. а това е унизително. все едно аз да отида някъде на гости и да започна да обиждам домакина и след това да чакам и да ме почерпи. Но все трябва да има някоя организация, която да се занимава с психическия комфорт на работника, защото това на практика си е нездравословна среда, в която ние работим.
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот Pause » 09 Авг 2012, 17:19

Медицинско право не съм учил ,но държавата както ни е наблъскана с нормативни актове в широк смисъл закони защита може да се почерпи по различен начин.Например от наказателно правна предполага се ,че не сте юридически грамотна и затова пишете жалба във свободен текст до прокуратурата и очаквате отговор ,или устно пред прокурора със съставянето на протокол за заявените от вас обстоятелства. :roll:
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mskrumova » 10 Авг 2012, 09:03

прочетох в НК раздел "Обида" и долу- горе ми стана ясно. Но аз искам да знам:
1. Кой би трябвало да се грижи за психическия комфорт на служителите по време на работа?
2. Какво аз трябва да направя в момента при една такава ситуация, тъй като в повечето случаи не мога да се спавя със словесната агресия на хората. А на нощни смени например ние сме сами и ни е много трудно да отбиваме атаките. От това се влошава качеството на нашата работа и оттам грижите за болния.Да не говорим че ни се нарушава психическото спокойствие, и оттам и физическото ни състояние, а както знаем оттам идат и всички болести. Така не трябва да продължава.
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот Pause » 10 Авг 2012, 10:49

Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mskrumova » 10 Авг 2012, 15:58

Писах на този адрес. Надявам се да получа адекватен отговор, защото закега никой не може да ми го даде.Благодаря за линка. Ако знаете и други такива, качете ги и тях. Още едно мнение никога не е излишно. :D
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот mskrumova » 17 Авг 2012, 15:52

Оказва се, че няма закон или институция, която да защитава работника или служителя по време на работа от психически тормоз от клиенти. Това не е както трябва. Макар, че в закона за ЗБУТ се споменава за опазване на здравето, а изхождайки от определението за здраве, термина включва и психиката. Писах и на омбудсмана на града и се оказа, че той няма влияние над болницата. Очаквам други мнения и препоръки. някой сблъсквал ли се е с този проблем? Проблема го има, но никога не е поставян на дневен ред.
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот dodo00 » 17 Авг 2012, 18:54

ако не се лъжа лицата които работят с хора им е осигурен и безплатен психолог
друк е проблема че малко хора се възползват :wink:
dodo00
Нов потребител

Мнениеот ch3oh » 19 Авг 2012, 08:06

mskrumova написа:Здравейте. Работя в болница като мед. сестра.

mskrumova написа:Оказва се, че няма закон или институция, която да защитава работника или служителя по време на работа от психически тормоз от клиенти.

При такова отношение към "клиентите", психическият тормоз, ако надявам се се упражнява истински, а не само в представите на питащата е крайно недостатъчен.

Не съм специалист в областта, но "нещото", което се отнася към болните хора, като към "клиенти" е безкрайно опасно!

От друга страна, какво ли може да се очаква от система, в която лекарите и болниците са търговски дружества...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот mskrumova » 20 Авг 2012, 19:38

с цялото ми уважение - първо проверете юридическите термини какво е клиент и какво и пациент и тогава коментирайте.
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот mskrumova » 20 Авг 2012, 19:45

ch3ohq, вие сигурно сте от тези "клиенти", които обичат да се правят на велики и не се съмнявам, че упражнявате такъв вид тормоз че даже ви се струва и малко. но леко, че да ни ви изиграе това лоше шега някой хубав ден
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот pesho_devnya » 22 Авг 2012, 00:02

Мисля, че Вие сами сте си виновни. Вие, които превърнахте "пациентът" в "клиент", а болничното заведение - в обор. Знам, че последният израз ще Ви се стори много силен, но смятам, че е точен. Всички знаем как миришеха болничните заведения навремето, и как вонят сега - на прословутите Авгиеви обори...
Ваш: Петър Николов.
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 22 Авг 2012, 13:37

А кой защитава "психическото здраве" на ... сътрудниците в кол-центровете на мобилните оепратори или в тези на Тпплофокация, Енергото... Там кой знае какви неща чуват по техен адрес и по адрес на цялата им рода.
Ами контрольорите в градския транспорт? Ами футболните съдии - представяте ли си какво е 20-30 000 души в един глас да скандират че имате проблем със сексуалнта орентация? :)
Аз лично бих препоръчал терапията, описана тук: http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 80#p326368 - поне термометър би трябвало да ви се намира под ръка.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот rts » 24 Авг 2012, 12:16

Г-жо, Пациентите са болни хора, които търсят мед.помощ, която им се полага и за която всички ние плащаме осигуровки. Тази помощ им се дължи и то по бърз и ефикасен начин, так че пациентът да не си тръгне по-болен отколкото е дошъл, неизлекуван или недоизлекуван напълно. Би трябвало да разбирате притесненията на пациентите си и техните близки. Ако ли пък не разбирате всичко това - сбъркали сте си професията.
rts
Активен потребител

Мнениеот Pause » 24 Авг 2012, 17:24

Психически тормоз на работното място По тази директива работодателят следва да ги осигури.Потърсих го в гугъл.

mskrumova написа:прочетох в НК раздел "Обида" и долу- горе ми стана ясно. Но аз искам да знам:
1. Кой би трябвало да се грижи за психическия комфорт на служителите по време на работа?
2. Какво аз трябва да направя в момента при една такава ситуация, тъй като в повечето случаи не мога да се спавя със словесната агресия на хората. А на нощни смени например ние сме сами и ни е много трудно да отбиваме атаките. От това се влошава качеството на нашата работа и оттам грижите за болния.Да не говорим че ни се нарушава психическото спокойствие, и оттам и физическото ни състояние, а както знаем оттам идат и всички болести. Така не трябва да продължава.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот mskrumova » 30 Авг 2012, 11:07

Би следвало работодателя да ги осигури ама както става навсякъде - условията липсват. Тук прочетох доста гневни коментари, явно лично засегнати, но като казвам това за мед. професия имам предвид и всички работници и служители защото няма служба при която не се работи с хора. Всички ние сме такива служители. И разбира се че съм била и от другата страна, като лежащо болна и знам за какво става въпрос.
rts, не съм си сбъркала професията, но това е много обидно още повече че и не сме добре заплатени каквото и да сте чували за хилядите които вземаме всеки месец. Знаете ли, аз работя с деца. Приятно е. И съм много удовлетворена когато знам как детето е умирало в ръцете ми а след седмица си тръгва живо и здраво подскачайки към къщи. Това не може да се опише с думи. А придружителите и близките в такива случаи не само не ти казват благодаря но и не ти казват и довиждане даже и не си ги разбрал кога са си тръгнали. Да не говорим за приказките които чуваме по наш адрес. Ние носим отговорност за живота на тези човечета. А по- горе бях дала съвет на човек от форума да провери какво значат понятията "клиент" и "пациент". Но явно много затрудних някои хора затова наготово ще ви дам определенията които на са измислени от мен или колегите ми:
клиент - е този който съзнателно съдейства и несъсзнателна противодейства на медицинските манипулации
пациент - е този който поради здравословното си състояние или възрастта си не може да съдейства съзнателно и да противодейства несъзнателно на мед. мерки.При пациента друг взема решенията вместо него.Пациенти са децата, болни в коматозно състояние, психично болни.
Така че уважаеми форуми, всеки сам си преценява н каква категория влиза.

Включих се тук за да поискам съвет, а всички скочихте срещу мен. Нима ще ви е приятно на всички ако хората с които работите започнат да ви обиждат и заплашват!!?

Отписвам се оттук защото разбрах че съвет няма да получа а само това което получавам от хората за които се грижа а не това беше целта ми.

TheOldMan, това за термометъра ми хареса много но държа де ви кажа че специално през моят изход нищо не влиза. Ако вие вече сте пробвали този метод на успокоение и ви е помогнал - продължавайте.

Аз изчезвам оттук а вие се джавкайте с някой друг. Тези форуми би трябвало да бъдат за сериозни хора с отговори на въпросите.Въпреки всичко аз научих каквото ми трябваше но от друго място.
Пожелавам ви да попадате на такива хора като вас където и да отидете.
mskrumova
Нов потребител

Мнениеот Pause » 30 Авг 2012, 11:34

Отговор на МТСП от 1.10.2009 г. във връзка с чл. 17 от Закона за защита от дискриминация

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ОТДЕЛ "УСЛОВИЯ НА ТРУД"

чл. 17,

чл. 71 Закон за защита от дискриминация

Въпрос: Към кого да се обърна при системен психически тормоз на работното място?

Отговор: Съгласно чл. 17 от Закона за защита срещу дискриминация (ЗЗД) работодател, получил оплакване от работник или служител, който се смята за подложен на тормоз, включително сексуален тормоз, на работното място, е длъжен незабавно да извърши проверка, да предприеме мерки за прекратяване на тормоза, както и за налагане на дисциплинарна отговорност, ако тормозът е извършен от друг работник или служител. За защита срещу дискриминация можете да сезирате Комисията за защита от дискриминация. Производство пред комисията се образува по жалба на засегнатите лица, инициатива на комисията, сигнали на физически и юридически лица, на държавни и общински органи. Разпоредбата на чл. 71, ал. 1 от ЗЗД предвижда, че извън случаите по раздел I на закона, всяко лице, чиито права по този или по други закони, уреждащи равенство в третирането, са нарушени, може да предяви иск пред районния съд, с който да поиска установяване на нарушението, осъждане на ответника да преустанови нарушението и да възстанови положението преди нарушението, както и да се въздържа в бъдеще от по-нататъшни нарушения или обезщетение за вреди.

Оплакването ,може и да е устно закона не изисква задължителна писмена форма.
Аватар
Pause
Активен потребител

Следваща

Назад към Трудово право