Възнамерявам да направя завещание на лице, което не е мой роднина. Нямам съпруга и деца. Баща ми е починал и имам майка, която след развода с баща ми преди 30 години ме е оставила на баща ми да ме гледа.
В момента не зная къде е майка ми, тя също никога не се е интересувала от мен.
След консултация с адвокат разбрах, че ако почина, майка ми има запазена част от 1/3 от това, което притежавам. Сигурен съм, че майка ми никога няма да прояви интерес към това, което съм наследил от баща си и в случай, че почина преди нея тя никога няма да потърси това, което й се полага по наследство. Интересува ме ако направя завещание на друго лице и евентуално след моята смърт Нотариуса отвори завещението в присъствието на кого ще го направи-само на лицето, в чиято полза е завещанието или в присъствието на всички законни наследници. /единственият ми наследник би бил майка ми, ако почина преди нея, но не зная къде се намира майка ми/
- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:35 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
завещание
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: завещание
Здравейте,
Колегата адвокат правилно ви е консултирал. От поста ви заключавам, че смятате да направите нотариално завещание, което да се съхранява при нотариуса. Възможно е да направите саморъчно завещание, което да се съхранява от лицето на което смятате да завещаете и което завещание лицето да предаде на нотариуса за обявяване, когато му дойде времето. Нотариусът е длъжен да издири майка ви, а ако не е възможно, да я покани чрез Държавен вестник да приеме запазената си част. Ако тя се отзове, може да се откаже от тази част и тогава тази част ще уголеми дела на наследника избран от вас. Между другото, не допускате ли вместо майка ви да се появят други заинтересовани, напр. нейни наследници? Ако майка ви не се отзове, нотариусът знае какво да направи.
Желая ви здраве и дълъг живот.
Колегата адвокат правилно ви е консултирал. От поста ви заключавам, че смятате да направите нотариално завещание, което да се съхранява при нотариуса. Възможно е да направите саморъчно завещание, което да се съхранява от лицето на което смятате да завещаете и което завещание лицето да предаде на нотариуса за обявяване, когато му дойде времето. Нотариусът е длъжен да издири майка ви, а ако не е възможно, да я покани чрез Държавен вестник да приеме запазената си част. Ако тя се отзове, може да се откаже от тази част и тогава тази част ще уголеми дела на наследника избран от вас. Между другото, не допускате ли вместо майка ви да се появят други заинтересовани, напр. нейни наследници? Ако майка ви не се отзове, нотариусът знае какво да направи.
Желая ви здраве и дълъг живот.
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
eurolinker написа:Нотариусът е длъжен да издири майка ви, а ако не е възможно, да я покани чрез Държавен вестник да приеме запазената си част.
Това по силата на кой нормативен акт
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
-
karanedeff - Активен потребител
karanedeff, не мога да цитирам норма... Допускам да е в ГПК, но е възможно и да греша. Според вас как законният наследник ще научи за откриването на наследството?
Actio cum Deliberatio
- eurolinker
- Потребител
ами негов си е проблема като не поддържа контакти с наследодателяeurolinker написа:Според вас как законният наследник ще научи за откриването на наследството?
-
консултирах се с нотариус, който ми каза, че обяваването на завещанието ще стане по молба на молителя/лицето, в чиято полза съм написал завещанието/ след моята "евентуална" смърт и няма да издирва законните наследници. Ако законните наследници /майка ми/ имат някакви претенции в последствие могат да подадат иск за запазената си част.
ако в момента имам един недвижим имот и реша да го завещая на дадено лице, но в последствие придобия и друг имот, втория имот с ново завещание ли трябва да го завещая на същото лице или трябва да коригирам първото си завещание и да добавя и втория имот.
ако в момента имам един недвижим имот и реша да го завещая на дадено лице, но в последствие придобия и друг имот, втория имот с ново завещание ли трябва да го завещая на същото лице или трябва да коригирам първото си завещание и да добавя и втория имот.
- volkan
- Младши потребител
обикновено се прави с ново завещание - новото завещание дерогира старото, без дори старото да е оттеглено, ако е оставено за пазене при нотариус, ако пък е предадено за пазене на лицето в чиято полза е и то не желае да го върне, най просто става като в новото завещани се заяви, че с него отменяте и/или изменяте завещателните разпореждания дадени в предишното/те завещания - това ако е саморъчно, ако е нотариално - ново такова и пак в него правите същото - изменям, отменям - както относно вещите - движими/недвижими, така и относно лицето/та в чиято полза се разпореждате за след след смъртта си.volkan написа:втория имот с ново завещание ли трябва да го завещая на същото лице или трябва да коригирам първото си завещание и да добавя и втория имот
Нюансите както виждане са много и е препоръчително, по скоро задължително да предприемете тия действия консултирайки се с адвокат, респективно нотариус
-
Нотариуса ме посъветва да подготвя саморъчно завещание и да го предам за съхранение при него като опиша точно имота, който завещавам. Към момента ще завещая един имот, който притежавам, но в последствие ще придобия и други имоти, които също искам да завещая на същото лице. Разбрах, че трябва да напиша ново завещание за тях, но в новото завещание трябва ли да описвам и имота от първото завещание или само новите имоти.
Извинявам се ако се повтарям.
Извинявам се ако се повтарям.
- volkan
- Младши потребител
Съгласна съм с изразеното мнение на колегата karanedeff.
Възможно е също така, ако решите да направите т. нар. общо /универсално/ завещание - в самото завещание да посочите, че завещавате цялото си имущество на дадено лице.
Възможно е също така, ако решите да направите т. нар. общо /универсално/ завещание - в самото завещание да посочите, че завещавате цялото си имущество на дадено лице.
- sunnyset
- Потребител
Според Вас добре ли е в собственоръчно написаното от мен завещание да конкретизирам точно недвижимия имот, който завещавам, т.е да го опиша подробно, както е в нотариалния акт? Ще го предам за съхранение при нотариус. Долу горе се ориентирах относно процедурата по предаване на завещанието.
След време, живот и здраве като придобия и друг имот възнамерявам да го завещая на същото лице и ще подготвя ново завещание, в което ще опиша и новопридобития имот. Новото завещание при същия Нотариус ли трябва да оставя?
Не съм юрист и се старая да се ограмотявам от информацията, която получавам от Вас, за което Ви благодаря.
След време, живот и здраве като придобия и друг имот възнамерявам да го завещая на същото лице и ще подготвя ново завещание, в което ще опиша и новопридобития имот. Новото завещание при същия Нотариус ли трябва да оставя?
Не съм юрист и се старая да се ограмотявам от информацията, която получавам от Вас, за което Ви благодаря.
- volkan
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|