начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ЧЛ. 222, АЛ. 1 ОТ КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ЧЛ. 222, АЛ. 1 ОТ КТ

Мнениеот son4ela » 07 Авг 2012, 19:41

Здравейте!
На 17.04.2012 г. фирмата, в която работех прекрати трудовото ми правоотношение по чл. 327, ал. 1, т. 7 от КТ, след 1-месечно предизвестие. Съгласно заповедта за прекратяване следва да ми бъдат изплатени обезщетения по чл. 222, ал. 1 от КТ и по чл. 224, ал. 1 от КТ. Обезщетението по чл. 224, ал. 1 от КТ ми беше изплатено на време. Във връзка с получаване на обезщетението по чл. 222, ал. 1 от КТ изпратих във фирмата декларация и служебна бележка от Бюрото по труда, че съм безработна, но все още не ми е изплатено. Интересува ме към кого трябва да се обърна за съвет и съдействие, за да получа обезщетението си.
Благодаря ви предварително за съветите!
son4ela
Нов потребител

Re: ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ПО ЧЛ. 222, АЛ. 1 ОТ КТ

Мнениеот pesho_devnya » 14 Авг 2012, 15:47

Ако трудовият Ви договор наистина е прекратен на това основание, боя се, че нищо няма да получите. Компетентната инстанция е районният съд, пред който е трябвало в 2-месечен срок да оспорите основанието за прекратяване на трудовото правоотношение. Този срок е фатално пропуснат, а обезщетение по смисъла на чл.222 от КТ не Ви се полага. Явно, работодателят Ви не е от най-коректните.
Погледнете си още веднъж заповедта. Да не би да е чл.328, ал.1, т.7 от КТ?
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот pesho_devnya » 15 Авг 2012, 00:51

Възможно е грешката да е техническа, а не умишлена, и работодателят да Ви изплати обезщетение по чл.222, ал.1 КТ. Необходимо е обаче да отидете при него с трудовата си книжка и след като се убеди, че действително не сте започнали работа, да Ви нанесе 1 месец осигурителен стаж и съответно да Ви начисли и изплати обезщетение в размер на 1 брутна заплата.
Успех!
pesho_devnya
Младши потребител

Мнениеот son4ela » 17 Сеп 2012, 11:50

Здравейте! Току-що си погледнах трудовата книжка и действително съм освободена по чл. 328, ал. 1, т. 7 от КТ. В този случай как стоят нещата с изплащането на обезщетение по чл. 222 от КТ?
son4ela
Нов потребител

Назад към Трудово право