начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Нередовно изплащане на заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нередовно изплащане на заплата

Мнениеот koser » 19 Юли 2012, 18:32

Привет и благодаря на всичко заинтересовани по моят казус.
Моят работодател бави изплащането на заплатите.В трудовият договор е упоменат срок за изплащане на едната част от заплатата и срок за другата.Последната заплата я взехме с колегите закъсняла и разпокъсана на 5 части.Въпросът ми е как може да се прекратят трудовите взаимоотношения със съответният работодател за да мога да си получа изработеното и да имам право на борса или обезщетение.До сега имам 1 година трудов стаж от които 3 месеца в тази фирма.Има 6 месечен изпитателен срок в полза на работодателя.Заплатата се превежда по банка и с извлечение мога да докажа късното и превеждане.Поменаха ми за чл.375 б,по който мога да напусна защото не ми се изплащат заплатите.Ако някой е запознат моля да поясни.
koser
Нов потребител

Re: Нередовно изплащане на заплата

Мнениеот inspectora » 20 Юли 2012, 10:13

КТ написа:Чл. 327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;

Подава се писмено изявление в този смисъл /свободен текст/. Важното е да имате доказателства, че работодателят го е получил - входящ номер например /или най-сигурно с нотариална покана/ ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот koser » 21 Юли 2012, 08:37

В този случай мога ли да се възползвам от пълния размер на борсата.Понеже сам напускам сигурно няма да е палният размер.
koser
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 21 Юли 2012, 08:44

Ще ползвате максималния възможен размер на обезщетение. Нямаше да е така, ако напуснете с предизвестие. Сега не напускате съвсем "доброволно", а заради неправомерно поведение на работодателя, което е отчетено от законодателя.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот koser » 21 Юли 2012, 17:30

Благодаря за информацията.
koser
Нов потребител

Назад към Трудово право