Здравейте,
Как може да ми признаят шест месечния стаж.Знам,че не е платен,следователно за него не се плащат осигуровки.Но според параграф 18 на Закона за съдебната власт е трудов.
Какво е решението?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Юридически стаж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Юридически стаж
Неясно е зададен въпросът, но предполагам идеята е дали 6-месечният стаж като стажант-юрист ПРЕДИ придобиване на удостоверението за правоспособност се признава за юридически стаж.
Ти като юридически ли искаш да го признаят или като трудов?
За юридически, не е - тъй като реално юр. стаж започва да тече от момента, в който лицето придобие правоспособност и са сбъднати някои от условията по чл. 164 ЗСВ.
Отговорът е в чл. 164 ЗСВ, ал. 8:
(8) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) За стаж по ал. 1 - 7 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи, разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната или разследващ митнически инспектор в Агенция "Митници.
(9) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., предишна ал. 7, изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) За стаж по ал. 1 - 7 се зачита и стажът на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование в институциите и органите на Европейския съюз, в международните правораздавателни органи или организации, създадени по силата на международен договор, по който Република България е страна.
(10) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) За стаж по ал. 1 - 7 се зачита стажът, придобит на длъжност стажант-юрист по смисъла на чл. 297, ако лицето е работило по трудово правоотношение с Министерството на правосъдието.
Ти като юридически ли искаш да го признаят или като трудов?
За юридически, не е - тъй като реално юр. стаж започва да тече от момента, в който лицето придобие правоспособност и са сбъднати някои от условията по чл. 164 ЗСВ.
Отговорът е в чл. 164 ЗСВ, ал. 8:
(8) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 82 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) За стаж по ал. 1 - 7 се зачита стажът, придобит на длъжност или професия, за която се изисква висше юридическо образование, включително стаж на лицата с висше юридическо образование на длъжност разследващ полицай с висше юридическо образование в системата на Министерството на вътрешните работи, разследващ полицай с висше юридическо образование в Министерството на отбраната или разследващ митнически инспектор в Агенция "Митници.
(9) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г., предишна ал. 7, изм. - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) За стаж по ал. 1 - 7 се зачита и стажът на длъжност, за която се изисква висше юридическо образование в институциите и органите на Европейския съюз, в международните правораздавателни органи или организации, създадени по силата на международен договор, по който Република България е страна.
(10) (Нова - ДВ, бр. 1 от 2011 г., в сила от 04.01.2011 г.) За стаж по ал. 1 - 7 се зачита стажът, придобит на длъжност стажант-юрист по смисъла на чл. 297, ако лицето е работило по трудово правоотношение с Министерството на правосъдието.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Благодаря за отговора,искам да ми го признаят за трудов.
- pencheva_net
- Младши потребител
Здравейте,отново мисля,че повтарям темата.
Ама в предния пост,прекалено много се карат за да стане ясно
Как се признава стажа?
Ама в предния пост,прекалено много се карат за да стане ясно
Как се признава стажа?
- pencheva_net
- Младши потребител
Стаж, независимо какъв се признава за трудов само ако е бил сключен договор за обучение по чл. от КТ и са внесени осигуровки за него.
- sechka_
- Младши потребител
Здравейте,а какво ще кажете за това:
Заемане на стажантски длъжности
Чл. 13. (1) Когато за заемане на определена длъжност е предвидено наличие на предварителен стаж, се определят стажантски длъжности.
(2) Назначаването на стажанти се извършва с административен акт на компетентния орган, който определя времетраенето на стажа, звеното, в което се осъществява, и размера на заплатата.
(3) През време на стажа на стажанта се осигурява практическо и теоретическо обучение, необходимо за изпълнение на изискванията на държавната служба. Времетраенето му се признава за служебен стаж.
Това ме навява на мисълта,че трябва да го признаят.
Заемане на стажантски длъжности
Чл. 13. (1) Когато за заемане на определена длъжност е предвидено наличие на предварителен стаж, се определят стажантски длъжности.
(2) Назначаването на стажанти се извършва с административен акт на компетентния орган, който определя времетраенето на стажа, звеното, в което се осъществява, и размера на заплатата.
(3) През време на стажа на стажанта се осигурява практическо и теоретическо обучение, необходимо за изпълнение на изискванията на държавната служба. Времетраенето му се признава за служебен стаж.
Това ме навява на мисълта,че трябва да го признаят.
- pencheva_net
- Младши потребител
заплата - осигуровки - стаж!
- da345
- Младши потребител
заплата-осигуровки-стаж???
Тогава ми кажете какъв статут имам, защото според мен имам - на държавен служител.
След като ме назначават със Заповед ?
Тогава ми кажете какъв статут имам, защото според мен имам - на държавен служител.
След като ме назначават със Заповед ?
- pencheva_net
- Младши потребител
защо не отправите запитване към министъра на правосъдието, а иначе те и по КТ ги назначават със заповед)))
- da345
- Младши потребител
От заповед до заповед има огромна разлика нали ?И аз мога да си напиша 2-3 заповеди веднага
- pencheva_net
- Младши потребител
Ще отговоря простичко:
Помислете дали разполагате с документ (като например Трудова книжка / Осигурителна книжка / УП 2), в който да е отразен този период като Трудов стаж, независимо равен или не на осигурителния стаж.
След това сама ще си отговорите на въпроса.
Много точно!
Помислете дали разполагате с документ (като например Трудова книжка / Осигурителна книжка / УП 2), в който да е отразен този период като Трудов стаж, независимо равен или не на осигурителния стаж.
След това сама ще си отговорите на въпроса.
da345 написа:заплата - осигуровки - стаж!
Много точно!
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
§ 18. За трудов стаж се зачита стажът като съдебен кандидат или стажант-юрист, когато той е проведен след полагане на държавни изпити за придобиване на висше образование по специалността "
??????????????
А това как да го тълкуваме ?
??????????????
А това как да го тълкуваме ?
- pencheva_net
- Младши потребител
Това е било в периода някъде до 2005 г. Тогава съдебните кандидати, стажант юристи са карали платен стаж и е имало сключен договор. Получавали са и възнаграждение.
- da345
- Младши потребител
Здравейте,
днес говорих с секретаря на окръжен съд -признава се за юридически стаж.
Мисля,че решихме казуса.
Лек и успешен ден на всички.
Мисля,че решихме казуса.
- pencheva_net
- Младши потребител
pencheva_net написа:Здравейте,
Мисля,че решихме казуса.
Признава се ако работите по ТПрав. с МП по смисъла на Чл. 164 ал.10 с 297 ЗСВ.
-
Pause - Активен потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|