- Дата и час: 26 Ное 2024, 15:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на тр.договор по време на майчинство 2
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на тр.договор по време на майчинство 2
Здравей те има подобна тема но е от 2009 и мисля че и да пиша там никои няма да ми отговори. В момента съм в болничен по майчинство 42 дни след раждането и има вероятност да ми прекратят договора. Искам да попитам как да си тълкувам това "Съгласно чл. 52 от Кодекса за социално осигуряване при прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до 410 календарни дни." както и това :"Съгласно чл. 48а от Кодекса за социално осигурявнае "Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск." Това значи ли че дори и да ме уволнят/било то и дисциплинарно ако имат право/ ще си полу4авам ли 90 % май4инство през първата година. Много ми е важно да знам как стоят нещата защото трябва знам ще мога ли да го гледам това детенце или не
- monka12
- Нов потребител
Re: Прекратяване на тр.договор по време на майчинство 2
Първо, на какво основание смятате, че ще ви уволнят?
Останалите отговори, които можем да ви дадем тук, зависят от това.
Останалите отговори, които можем да ви дадем тук, зависят от това.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
здравейте, днес говорих с шефа ми и той ми каза, че не се знае как ще ме уволнят по взаимно съгласие или дисциплинарно, дали ще бъде сега или след майчинството, но със сигурност щели да ме махнат. аз с това незнание се тормозя ден след ден. Не занам какво да мисля, дали имам закрила от уволнение сега като ве4е съм в болни4ен
- monka12
- Нов потребител
Разбира се, че имате закрила срещу уволнение, докато сте в болнични и съответно ползвате отпуск за отглеждане на малко дете. "По взаимно съгласие" няма как да ви уволнят - за това трябва да ви окажат натиск, ако вие не искате да се махнете, а далеч не е толкова лесно да се уволни една жена в отпуск, отглеждаща малкото си дете - може само при закриване на цялото предприятие или дисциплинарно. Във всички останали случаи работодателят ви трябва първо да поиска разрешение от Инспекцията по труда, а такова, сама се сещате, трудно се дава, особено що се касае за майки.
Моят съвет е, не се терзайте, гледайте си детето спокойно, топката е у вас. Ако някой иска да предприема нещо срещу вас, нека той да си мисли стратегия.
Моят съвет е, не се терзайте, гледайте си детето спокойно, топката е у вас. Ако някой иска да предприема нещо срещу вас, нека той да си мисли стратегия.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
чл.333,ал.1,т.4 КТ (работник или служител, който ползва разрешения му отпуск) това включвали и болни4ните?
- monka12
- Нов потребител
Да, включва ги.
Докато сте в болнични или в отпуск по чл. 163 КТ, могат да ви прекратят трудовия договор само при закриване на цялото предприятие.
Докато сте в болнични или в отпуск по чл. 163 КТ, могат да ви прекратят трудовия договор само при закриване на цялото предприятие.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|