- Дата и час: 28 Ное 2024, 16:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Припознаване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Припознаване
Анкетка: съгласни ли сте, и доколко, с изказванията "припознаването не се интересува от биологичния произход" и "жена може да припознае детето на друга жена, тъй като става дума за дееспособен родител, а не само за дееспособен баща"?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Re: Припознаване
Здравей, Портокалче!
Хмммм .... с първата част, за липсата на биологична връзка между припознаването и биологичния произход, съм съгласна...Бащата би могъл да припознае и дете с неизвестен произход от майката. Всъщност, титулът за бащинство, в общия случай, аксиоматично си е необвързан с биологичния произход.
Що се отнася до втората част от въпроса, съм скептична: припознаването е способ за установяване на произход от родител, за когото детето няма наличен произход. Под "родител" законодателят регламентира майкаТА и бащаТА (чл. 60 и съотв. 61 СК), а не майка и майка или баща и баща. Доколкото детето на тази друга жена ще има произход от нея- произход от майкаТА, "свободен" произход то би имало само по отношение на бащата. Тъй като баща би могъл да бъде само мъж в чисто биологичен смисъл, не виждам как друга жена би могла да се намести в този свободен сектор....
Благодаря ти са освежаването, което ми донесе с темата!
Хмммм .... с първата част, за липсата на биологична връзка между припознаването и биологичния произход, съм съгласна...Бащата би могъл да припознае и дете с неизвестен произход от майката. Всъщност, титулът за бащинство, в общия случай, аксиоматично си е необвързан с биологичния произход.
Що се отнася до втората част от въпроса, съм скептична: припознаването е способ за установяване на произход от родител, за когото детето няма наличен произход. Под "родител" законодателят регламентира майкаТА и бащаТА (чл. 60 и съотв. 61 СК), а не майка и майка или баща и баща. Доколкото детето на тази друга жена ще има произход от нея- произход от майкаТА, "свободен" произход то би имало само по отношение на бащата. Тъй като баща би могъл да бъде само мъж в чисто биологичен смисъл, не виждам как друга жена би могла да се намести в този свободен сектор....
Благодаря ти са освежаването, което ми донесе с темата!
- sunshine_75
- Потребител
По първото изказване - произходът не се проверява при извършването на припознаването, но според мен това не значи, че двете са независими. Не се проверява, защото се предполага, че биват припознавани собствени рождени деца и няма нужда от усложнения. Припознаването е замислено като лесен начин за установяване на биологичен произход, не за създаване на връзка родител - дете между кои да е две лица. Че едно дете може да се окаже припознато от някой, който биологично не му е родител (баща), е страничен ефект за мен. Нали и оспорването на припознаване - те с новия СК го ограничиха доста, но го има - е свързано с доказване или опровергаване на биологичен произход, не на нещо друго. Ако припознаването не се интересуваше от биологичния произход, нямаше да има и възможност за оспорване по такъв начин.
-
portokal написа:...... "припознаването не се интересува от биологичния произход" ...
Точно така смятам и аз- няма никакво значение, според мен, биологичния произход( в т.см. П№ 5)- стабилитет на гражданските отношения и прочее- бащата, воден от различни подбуди и мотиви, обявява едно дете за свое.
При припознаване истината за произхода не се абсолютизира. Казват, заради интересите на детето- по-добре да има баща, макар и да не е биологичния, но да не остане без такъв.
Второто е дълбоко неверно съждение.
- Гост.
- Старши потребител
С тази статистика на децата родени от родители без брак, проблемите с припознаването ще стават все повече и по -сложни. И аз смятам, че при припознаването фокуса се измества от това кой е биологичния баща на детето. И сега ситуация: дете родено без брак, родителите се скарват малко преди да се роди, и майкат намира друг , който да се впише като баща. И сега биологичния , какво прави ?
- sunrise
- Активен потребител
Нищо, щото новият СК изключително справедливо и на място отне възможността на всяко лице, имащо интерес, да оспори припознаването.
Евентуално биологичният сигнализира прокуратурата, за да предяви иск тя (ДСП също има право, но едва ли ще го направи)? И прокуратурата, примерно, му отговаря: "ние в граждански отношения не се месим". Последното е шега, всъщност не знам какво ще му отговори.
Евентуално биологичният сигнализира прокуратурата, за да предяви иск тя (ДСП също има право, но едва ли ще го направи)? И прокуратурата, примерно, му отговаря: "ние в граждански отношения не се месим". Последното е шега, всъщност не знам какво ще му отговори.
-
Не, че е съвсем по темата, но на мен не ми е известно едно, поне едно дело, където искът да е предявен от помощната агенция ( визирам хипотезата на чл. 38 СК отм.). А на вас?
- Гост.
- Старши потребител
Именно, а прокуратурата ще отговори , че те не са осветителни тела и не знаят кой къде и с кого.
- sunrise
- Активен потребител
Преди години бяха писали за такова дело за оспорване на припознаване, заведено от Д"СП" - Габрово при стария СК - свързано с триковете за избягване на регистрите при осиновяване, разбира се. Но не знам какво стана.
Помня как спорех в един друг форум на социални работници (стара слабост, някога работех в Д"СП"), един от които смяташе, че искът е обречен, понеже припознаването не е свързано с биологичния произход и майката има право да избере кой да припознае детето и. Тогава делото не беше приключило още. Не помня да съм срещала нещо за резултата в медиите.
Помня как спорех в един друг форум на социални работници (стара слабост, някога работех в Д"СП"), един от които смяташе, че искът е обречен, понеже припознаването не е свързано с биологичния произход и майката има право да избере кой да припознае детето и. Тогава делото не беше приключило още. Не помня да съм срещала нещо за резултата в медиите.
-
Една статия - не я поставям с цел дискусия, дискусията я проведохме вече, а само защото има отношение към темата:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/08/03/1880869_edno_bebe_molia/?ref=akcentmenu
http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/obshtestvo/2012/08/03/1880869_edno_bebe_molia/?ref=akcentmenu
-
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|