Здравейте! Работя в частна фирма от 03.01.2011 г. Работа има- МНОГО, но на 15-ти юни, миналия петък, ръководството накара всички работници, включително и мен да подпишем молби за неплатен отпуск със задна дата за месец май, през който всички сме работили. В понеделник /18.06.2012 г./ НА ОБЯД , Управителят ме извика в кабинета си, за да ме помоли да изляза още 10 дни неплатен отпуск. Този път истински неплатен отпуск- направо ме помоли да си ходя. Мотивът: намаляване обема на работа, нищо лично, ако си намеря друга работа, няма да ми се разсърди....
Още 10-тина колеги ги сполетя същото. Говори се, че следва предложение за напускане по взаимно съгласие. Ако не го приемеш следва дисциплинарно уволнение. Намират се няколко свидетели от колегите, които остават на работа и свидетелстват против теб, че закъсняваш и прочие. Говори се още, че всяка година прави така, въпреки, че за миналата не помня да е имало такова нещо. Аз работя като конструктор на мебели, обичам работата си. За година и половина съм закъсняла 2 пъти не повече от час. Извършвам съвестно задълженията си. Просто заплатата ми е по-висока и може би иска да ме замени с човек, работещ за-по малка сума.
Проблем е и факта, че взимам 1000 лв, а ни осигуряват на 500. ЕДНА ЗАПЛАТА НАЗАД СМЕ.
В момента имам да взимам 1000 лв, а законно фирмата не ми дължи нищо. Май месец съм работила, но не и по документи... Ако знаех, че ще стане така, нямаше да подпиша молбата за неплатен отпуск за май....
ВЪПРОСЪТ МИ Е: КАК ДА ПОСТЪПЯ? ДО КРАЯ НА МЕСЕЦА СЪМ В НЕПЛАТЕН ОТПУСК И ОЩЕ ИМАМ ВРЕМЕ ДА ПОМИСЛЯ КАК ДА РЕАГИРАМ, НО СЕ НУЖДАЯ ОТ СЪВЕТ.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Неправомерно прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Неправомерно прекратяване на трудов договор
Мотивът: намаляване обема на работа, нищо лично, ако си намеря друга работа, няма да ми се разсърди....
Като има намаление на работата- да си го доказва ( като знам, каква утежнена процедура е- не вярвам да опита дори).
tozova написа:За година и половина съм закъсняла 2 пъти не повече от час.
Свирено. Първо- за две закъснения нищо не може да направи, и второ- дори да са повече времето да реагира по този повод е безвъзвратно изтекъл, защото дисциплинарни наказания се налагат до определен момент от извършване на дисциплинарно нарушение.
tozova написа:следва предложение за напускане по взаимно съгласие. Ако не го приемеш следва дисциплинарно уволнение
Аз, лично, не бих приела да ми бъде прекратен ТД, еле пък по взаимно съгласие, но всеки сам за себе си решава.
При вас ситуацията е усложнена- от една страна- ако останете ще взимате само по 500лв. ( не знам защо ми хрумна 500, това, че ви осигурява на толкова да приема ли, че и в ТД толкоз пише?) и всеки път ще сте на тръни дали не ви кроят шапката, от друга страна- работодателите на това ( безропотността, примирението, липсата на хъс да си защитавате интересите) разчитат и по тази причина предлагат, какво ли не.
Мислете, но ако стигнете до извода, че ще се разделяте, то нека не е по взаимно съгласие, а да прекратят ТД поради намаляване обема на работа. Тогава ще имате алтернативи ( държите в шепата си няколко месеца този работодател) - или да обжалвате заповедта, в резултат на което ще ви изплати след решението на съда 6м. брутно възнаграждение, ако не сте започнала работа на друго място, и може и да се върнете пак при него на работа ( аз бих се гаврила с такъв работодател), или да се впишете в БТ, където да ви изплащат обезщетение за по-дълъг срок.
Ако склоните да е по взаимно съгласие ... нямате полезен ход.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за отговора!
Разбирам, че няма да съм в изгодна позиция, ако напусна по взаимно съгласие, но АКО ОТКАЖА, ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СТРАХУВАМ ОТ ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ? Защитена ли съм в случая, след като става въпрос за още 10 човека, които сигурно ще подпишат молбите за напускане доброволно?
Разбирам, че няма да съм в изгодна позиция, ако напусна по взаимно съгласие, но АКО ОТКАЖА, ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ СТРАХУВАМ ОТ ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕНИЕ? Защитена ли съм в случая, след като става въпрос за още 10 човека, които сигурно ще подпишат молбите за напускане доброволно?
- tozova
- Нов потребител
Дисциплинарното уволнение е сложна процедура, която никак не се прави хей така. Още повече минава през закрилата по чл.333 от КТ. Спокойно може да обжалвате заповедта за дисциплинарно, почти винаги съдът е на страната на работника.
Ако се съгласите по взаимно съгласие ще имате право само на 4 месеца обезщетение от борсата. Друг вариант е, така или иначе няма да се разберете с този работодател и само ще се гледате накриво, да се промени срокът на договорът ви - например до края на месец юли, или друга дата, и да бъдете освободени с изтичане срокът на договора. В този случай имате право на обезщетение в зависимост от трудовия ви стаж и това, кога за последно сте били на борсата, като може да се стигне до 1г.
Все пак ваш е изборът, не искам да влияя на решението ви.
Успех!
Ако се съгласите по взаимно съгласие ще имате право само на 4 месеца обезщетение от борсата. Друг вариант е, така или иначе няма да се разберете с този работодател и само ще се гледате накриво, да се промени срокът на договорът ви - например до края на месец юли, или друга дата, и да бъдете освободени с изтичане срокът на договора. В този случай имате право на обезщетение в зависимост от трудовия ви стаж и това, кога за последно сте били на борсата, като може да се стигне до 1г.
Все пак ваш е изборът, не искам да влияя на решението ви.
Успех!
- cveti1605
- Младши потребител
tozova написа:Благодаря за отговора!
Я ПРОБВАЙ ДА УБЕДИШ ТЕЗИ 10 ЧОВЕКА ДА НЕ СЕ ПРЕДАВАТ И СИ НАЕМЕТЕ ЗАЕДНО АДВОКАТ
- dobromirkd
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|