начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

въпрос за наследствен имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос за наследствен имот

Мнениеот aniuta » 02 Юли 2012, 19:55

Ние сме брат и сестра,наследили къща.Желая да препиша моята част на брат ми,но с тежест да не може да продава или дарява тази част.Възможно ли е това ?И вторият ми въпрос е -дали има право да завещава въпросния имот?
Благодаря предварително за отговора Ви.
aniuta
Нов потребител

Re: въпрос за наследствен имот

Мнениеот karanedeff » 02 Юли 2012, 21:14

aniuta написа:Желая да препиша моята част на брат ми,но с тежест да не може да продава или дарява тази част.Възможно ли е това
може да дарите, но що се касае до ограничението да не може да се разпорежда с ид.ч. част, получена като дарение, отговорът не ще ви хареса - ако само вие двамата сте съсобственици на имота с акта на дарение единият става собственик на целият имот - правото на собственост е от категорията на абсолютните права и никаква уговорка при сделка на придобиване не може да го ограничи, с изключение на случаите на запазване на правото на ползване - но как се ползва еднолично идеална част от имот :?: :idea: :roll:
И вторият ми въпрос е -дали има право да завещава въпросния имот?
Да - и преди и след вашето евентуално дарение може да направи завещателни разпореждания
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот aniuta » 02 Юли 2012, 21:21

karanedeff написа:
aniuta написа:Желая да препиша моята част на брат ми,но с тежест да не може да продава или дарява тази част.Възможно ли е това
може да дарите, но що се касае до ограничението да не може да е разпорежда с ид.ч. час получена като дарение отговора не ще ви хареса - ако само вие двамата сте съсобственици на имота с акта на дарение единият става собственик на целия имот - правото на собственост е от категорията на абсолютните права и никаква уговорка при сделка на придобиване не може да го ограничи с изключение на случаите на запазване на правото на ползване - но как се ползва идеална част от имот :?: :idea: :roll:

Благодаря за отговора.Тоест няма как да му го прехвърля по този начин,правилно ли съм разбрала?Аз не желая да ползвам имота.Имам желание само да не го продава или дарява.
aniuta
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 02 Юли 2012, 21:36

aniuta написа:Аз не желая да ползвам имота.Имам желание само да не го продава или дарява.

И каква ще ти е ползата от файдата и нейното значение :?: :?: :?:
Искаш да дариш - безвъзмездна сделка - и ... :roll:
Я си му продай своята ид.ч. и дим да те няма
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот aniuta » 02 Юли 2012, 21:49

Няма файда :D Има само едно условие...Не е ли възможно дарение с условие?
aniuta
Нов потребител

Мнениеот aniuta » 02 Юли 2012, 23:35

Той не желае да живее и да го подържа,ако не е на негово име.Плюс това явно има опасения,че евентуално,ако нещо се случи с мен-децата ми ще имат претенции към имота,което не е вярно,но за да му бъде гарантирано и да е спокоен-аз искам да му го прехвърля.Но не желая в същото време-този имот да бъде продаден -аз да му го дам безвъзмездно,а да бъде продаден,непосредствено след това.Правил е грешки в миналото,които са го оствяли без дом и искам да бъдат избегнати нови такива.
aniuta
Нов потребител

Мнениеот bebitor » 03 Юли 2012, 17:29

Има начин- учредете му пожизнено и безвъзмездно право на ползване. Така няма да може да го продава, дарява и завещава.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот aniuta » 03 Юли 2012, 17:48

И това няма да свърши работа :( .Идеята е да може да го завещава.Искам да съм сигурна,че докато е жив ще има покрив над главата си,а след неговата смърт-на кой ще бъде този имот,смятам,че само той има право да решава.
aniuta
Нов потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юли 2012, 17:56

Дарявате му идеалната си част , като на Вас Ви се учредява право на ползване върху целия имот.Никой няма да купи имот, който няма да може да ползва.Може да го дарява , но не виждам какъв е смисъла , тъй като надарения няма да може да го ползва.Завещанието не буди проблем.

Не е възможно да ограничите брат Ви да не се разпорежда със собствеността си пряко.
Последна промяна REVOLUTION на 03 Юли 2012, 18:27, променена общо 1 път
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот aniuta » 03 Юли 2012, 18:07

Благодаря Ви.Явно няма как да стане точно по начина,по който искам,но това все пак е доста близко до него.Може би ще се спра на този вариант.
aniuta
Нов потребител

Назад към Семейни казуси