начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

При отхвърлен иск за развод

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

При отхвърлен иск за развод

Мнениеот sarbijanac » 13 Юни 2012, 18:54

Е не ми се е случвало да сега,но винаги има и първи път :roll:

Районен съд -гр.С отхвърли брачния иск на другата страна срещу съпруга ,когото аз представлявах. Интересното тук е,че:
- и ние бяхме съгласни да има развод /т.е не оспорвахме развода/,а съда отхвърли главния иск;
- в същото време след отхвърляне на иска за развод съда се произнесе по предявените небрачни искове-издръжката,родителските права и режима на лични отношения /защо не се е произнесъл за фамилното име е излишно да коментирам :lol: /

Та въпросът ми е следния-след като съда е отхвърлил брачния иск има ли основание да се произнася по небрачните искове,които са съединени с него ,арг.от разпоредбата на чл.322,ал.2 от ГПК.Запазването на гражданския брак според мен не би трябвало да дава предпоставка за произнасянето по тези искове.Ще ми е интересно мнението Ви колеги .
sarbijanac
Активен потребител

Re: При отхвърлен иск за развод

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 19:35

:roll: :) :D :lol: .. ехей, и всичко това при СК нов!
Да се не надява човек.

Защо?- виж си фактите по делото- твърдения от рода "фактическа раздяла", не помага в отглеждане и възпитание, не дава нужните средства за издръжка на децата, и прочее. Брачния може и да не е уважен, но останалите са си самостоятелни и ако има доказателства, че страните са разделени- защо да не?
Не виждам пречка още повече, че служебно следи за интересите на децата.

Дай го това решение по някакъв начин.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот portokal » 13 Юни 2012, 19:43

Готино, а как се мотивира С-ският съд? 8) Интересно ми е. И аз не бях чувала досега за отхвърлен иск за развод. Еле при желание на двете страни да се разведат - не че формално това е основание за уважаването на иска, но най-малкото е индиция за разстроен брак, а и зорлем ли ще ги държим женени хората...

На въпроса - вярно е, че това за съединените искове е предвидено точно с оглед допускането на развода, но пък изрично няма условие да се разглеждат само при уважаване на брачния иск, допустими са отделно, така че - по-скоро трябва да се разгледат.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Юни 2012, 20:01

Решението още го няма в ЦУБИПСА.
Последна промяна sarbijanac на 22 Юни 2012, 01:56, променена общо 2 пъти
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 20:08

Ми... нищо- от диспозитива няма нещо, което да ме впечатли, оооообаче този абзац наистина ме накара да се усмихна.
Движи се по реда на гл.ХХVІ от ГПК

8) как? къде? в асансьор, МПС.... не, че нещо неуважение към магистрата, ама този израз наистина буди недоумение. Какво пречи да напише- производството е по реда на глава ХХVІ от ГПК.
Както и да е, когато го качат в ЦУБИПС-а ще го прочета.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Юни 2012, 20:52

В същност по това дело ми беше проблема за фамилното име на съпругата.Но до фамилното име по независещи от мен причини не се стигна :P

Мисля си обаче друго,ако Окръжния съд остави решението в този му вид ще се отвори работа за ВКС за произнасяне по следния материално правен въпрос,имащ отношение за точното прилагане на закона и за развитие на правото,а именно

"Следва ли предявен иск за развод да бъде отхвърлен от съда ,при условие,че неговата основателност не е оспорена от другия съпруг и в случай,че той желае прекратяването на гражданския брак ?" :lol: :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 21:20

Все ми се струва, че до ВКС няма да отидеш- въззива ще поправи.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Юни 2012, 22:54

poli_g написа:Все ми се струва, че до ВКС няма да отидеш- въззива ще поправи.

Е би трябвало.През изминалите 2 часа търсачката на гугъл-а ми поизрови няколко решения,при които е имало отхвърляне на иск за развод.В единия случай съда не се е произнасял по небрачните искове.В други случиаи се е произнасял-отхвърляйки ги.само на едно място видях уважение на издръжката при отхвърлен брачен иск,като съда се е позовал на едно ТР от 1981 год.

Ама баш такова чудо като решението по моето дело никъде не излезе :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 23:42

Нещо не е така в годината на ТР. Трябва да помогнеш, отделно фактологията е доста оскъдна- горе попитах нещо, ти замълча йезуитски.
С главния иск имате съединени искове за род. права, издръжка, режим. Трябва да имате фактическа раздяла, трябва и да има доказани факти от посочените по-горе- не помага, не дава, а детето живее при майката ( 127). И в конкретния случай, ако и да е отхвърлил главния, то е отчел интересите на детето, респективно доказани определени факти и обстоятелства е присъдил род. права, а издръжката и режима, като част от мерките за упражняване на правата, вървят веднага след тях.
Това :roll: точно не ме смущава, не намирам и за неправилно, а по каква причина е отхвърлен иска за прекратяване на брака.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 14 Юни 2012, 00:19

poli_g написа:Нещо не е така в годината на ТР. Трябва да помогнеш, отделно фактологията е доста оскъдна- горе попитах нещо, ти замълча йезуитски.
С главния иск имате съединени искове за род. права, издръжка, режим. Трябва да имате фактическа раздяла, трябва и да има доказани факти от посочените по-горе- не помага, не дава, а детето живее при майката ( 127). И в конкретния случай, ако и да е отхвърлил главния, то е отчел интересите на детето, респективно доказани определени факти и обстоятелства е присъдил род. права, а издръжката и режима, като част от мерките за упражняване на правата, вървят веднага след тях.
Това :roll: точно не ме смущава, не намирам и за неправилно, а по каква причина е отхвърлен иска за прекратяване на брака.

Уф,извинявам се - Постановление 5 от 30.11.1981 год.Неговата т.4 гласи,че :

" 4. Съгласно чл. 260, ал. 1 ГПК с брачните искове могат да бъдат съединени и исковете за издръжка на съпруга и на децата. При отхвърляне иска за развод съдилищата обикновено не се произнасят по иска за издръжка или го отхвърлят, без да излагат самостоятелни мотиви за това.Следва да се има предвид, че в тези случаи се касае до обективно съединение на искове, различни един от друг, по които се търси различна правна защита. Съединението е кумулативно и това задължава съдът да се произнесе с решение по всеки един от исковете, така както е в случаите на самостоятелното им предявяване пред районния съд. Изходът от иска за издръжка не е винаги в зависимост от изхода на брачния иск. Налице е основание за присъждане на издръжка, ако дължащият издръжката не е изпълнявал задълженията си по чл. 88, ал. 1 СК*(5), независимо какъв е изходът от иска за развод.".

Не е обявявано за изгубило сила,още повече,че чл.280 от ГПК-сегашен му придава и задължителност по прилагането.Вероятно по аналогия е приложено и произнасянето за родителските права в нашия случай.

По фактологията-права си.Родителите са разделени и връзката между тях е прекъсната изцяло.Това рефлектира и върху заплащането на издръжката за детето.А що е отхвърлен брачния иск за сега само гадая.Доказателствената тежест по иска чл.49 от СК беше тяхна.Вярно е,че се поизложиха с доказването в тази част,но пък ние не оспорихме и също изразихме становище за прекратяване на брака.Не съм предявявал насрещен БИ защото и ние не търсим вина.Раздялата се доказа и според мен това е достатъчно,ама знам ли :wink:
-----
Продължавайки да размишлявам днес отворих и стария учебник на проф.Ненова.И там се натъкнах на ПП-10-71 г.на ВС.Съобразно същото "не можело" да се допусне развод само въз основа на твърденията на страните,че брака им е дълбоко и непоправимо разстроен.Макар и това ПП-10-71 да е "от миналия век" също не е отменено. :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот naivna » 07 Юли 2012, 20:22

Ужас! Нима е възможно да не се даде развод?!?!? (Извинявам се за спама!!!)

Аз сега почвам мъката и се шашнах от тази тема. Аз искам развод, а бъдещия ми бивш не ще и да чуе. В момента той живее в пълен комфорт в общото ни жилище (аз се изнесох, защото не издържам на натиска). Той не дава и стотинка за издръжката на детето, НО е леко раздразнен, че спрях да плащам сметките след като се изнесох :wink: не е майтап - наистина се сърди, НО пък не ще да даде развод. Явно разбира, че ще трябва да дава издръжка, а и да ми наплати жилището. Аз съм склонна на големи отстъпки само да получа развода, НО той е свикнал на дойна крава у дома и не иска развод. Има ли вариант и на мен да ми откажат, както във Вашия случай?
naivna
Младши потребител

Мнениеот rusema » 07 Юли 2012, 22:32

Няма да го отхвърлят, ако докажете конкретни факти, които да водят до извод, че бракът - вашият брак - е дълбоко разстроен и това разстройство е непоправимо. Въпрос на преценка във всеки конкретен случай е кои са тези факти от съпружеския ви живот. Сигурно има някаква конкретика, която за Вас е станала нетърпима в насока личните отношения и говори за липса на взаимност, уважение, разбирателство, полагане на усилия за осигуряване на семейното благополучие и т.н.
rusema
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Юли 2012, 22:37

Казусът на колегата е наистина уникален :) , но след като се запознах с мотивите на съдебния акт- има си причина за този резултат.
По правило решение в този смисъл е изолирано, но си има изрична норма в СК и за него.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот naivna » 08 Юли 2012, 09:33

Благодаря за отговорите!
Все пак точно доказателствата ме притесняват. Той не ме бие, т.е. нямам медицинско. Има див психически тормоз, но свидетел е само детето. (Поставих такъв въпрос тук)
На делото ще бъде моята дума срещу неговата. Нещо като, аз казвам "Не мога да живея с него. Не издържам на психическия натиск. Не го обичам...", а той "Тя е объркана. За мен тя е най-важното нещо в живота ми. В името на детето трябва да живеем заедно!"
Какво да очаквам?
naivna
Младши потребител

Назад към Семейни казуси