начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Възможно ли е???

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е???

Мнениеот cezzer » 03 Юни 2012, 12:37

Здравейте,една приятелка иска да напусне работа,без предизвестие и ме попита с нейния договор дали това е възможно!Аз я попитах какъв е и ето какво ми отговори,пишело допълнително споразомение към трудов договор,каза че това е единственното което е подписвала,"допалнително споразомение"тя е сервитиорка в едно кафе,и незнам дали е възможно без трудов договор да има допулнително спораазомение,като тя е сигорна че това е единственното което е пописала!Ако някой може да каже мнение ще съм много благодарен,благодаря предварително...!
cezzer
Нов потребител

Re: Възможно ли е???

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 12:48

Задължително трябва да има трудов договор, въз основа на който да е сключено това допълнително споразумение. В зависимост от характера на сключения ТД, може да Ви бъде дадена информация за начина, по който той да бъде прекратен.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот cezzer » 03 Юни 2012, 12:55

Ако не е сключван ТД означава ли че това допалнително споразомение не е валидно и всъшност роботника да е измамен и да има право да си тръгне когато си поиска?
cezzer
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 14:18

Щом се изготвя допълнително споразумение, значи най - вероятно има договор, но може и да не му е връчен на работника. Защо не провери лицето в НАП за Уведомление относно сключен договор, дали има подадено такова? Може да изникнат още подробности.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 20:45

doc03 написа:
nk7702n написа:Щом се изготвя допълнително споразумение, значи най - вероятно има договор, но може и да не му е връчен на работника. Защо не провери лицето в НАП за Уведомление относно сключен договор, дали има подадено такова? Може да изникнат още подробности.

Не е така, Наде, защото не е подписвала ТД. Какво ще се споразумяват допълнително - промяна в местоработата, в длъжността, ще й повишават възнаграждението, или от срочен договора ще й го направят безсрочен ? Да-да ...
Сключването на ТД става чрез подписването му от страните работодател и работник. Трябва да е сключен преди работника да постъпи на работа. Съгласно КТ работникът не може да изпълнява задълженията си по него, тоест не може да започне работа без да му е предоставен екземпляр договора и без да има уведомление за регистриран ТД от НАП. След като ги няма тези документи, (а договор не е подписван, нали така ?), значи няма трудово правоотношение с този работодател. Освен ако :!: не e гледала какво подписва и в едно с допълнителното споразумение не е подписала и ТД.
Ако е младо момиче и е затруднена и закъсала за парички, а работодателят знае тия неща, често за да ги респектира такива и да си намира оправдание за неплащане на уговореното или неплащане на допълнително уговорените стотинки, работодателят ги карат да подписват "книжа" и "документи". Даже съм виждал запис на заповед да искат да подписва работничка в кафене, когато й дават първата заплата. И работничките както не са в час с договори-моговори си бачкат почти ангария.

Ако момичето си е взело всички парички и няма какво повече да й плащат да си взима капата, или каквото там си има и да се маха по живо по здраво. Е, може да каже довиждане, но чисто от любезност.

п.п. Разбра ли, Цеззере :?: :D

Док, нещо ти не си ме разбрал, явно!? :roll: Ясно е какво трябва - че трябва да има екземпляр от ТД и Уведомлението, че договорът трябва да е подписан и от двете страни. Въпросът е какво точно е станало. Предположих, не, че не го е подписвала ТД, а, че е подписала нещо, което не е разбрала, че е ТД. Някои хора не знаят какво подписват. Може да не си е взела екземпляра от договора или работодателят да не и го е дал. Всичко това са само предположения.
П.П. За разните случаи и, че някои работодатели карат работници и служители да подписват какви ли не книжа, съм съгласна. Трябва всеки да внимава какво точно подписва.
Последна промяна nk7702n на 03 Юни 2012, 21:16, променена общо 1 път
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Юни 2012, 21:04

cezzer написа:Ако не е сключван ТД означава ли че това допалнително споразомение не е валидно и всъшност роботника да е измамен и да има право да си тръгне когато си поиска?

Понеже работодателите са длъжни да изпращат Уведомление до НАП за всеки сключен трудов договор / чл. 62 ал.4 от КТ/, Ви предложих да направите справка в НАП, в случай, че жената не знае какво точно е подписвала. В противен случай, ако няма ТД, може да си тръгне когато пожелае.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 03 Юни 2012, 21:48

cezzer написа:Здравейте,една приятелка иска да напусне работа,без предизвестие и ме попита с нейния договор дали това е възможно!Аз я попитах какъв е и ето какво ми отговори,пишело допълнително споразомение към трудов договор,каза че това е единственното което е подписвала,"допалнително споразомение"тя е сервитиорка в едно кафе,и незнам дали е възможно без трудов договор да има допулнително спораазомение,като тя е сигорна че това е единственното което е пописала!Ако някой може да каже мнение ще съм много благодарен,благодаря предварително...!

Възможно ли е първо да направите нещо за себе си?
С този правопис и граматика нещата наистина са отчайващи ( не знам как комуникирате с околните, но мен това ме вбесява, защото очевидно не е lapsus calami).
единствено, допЪлнително, споразУмение, сервитЬОрка, сигУрна.

Отпосле, вашата приятелка, да говори с шефа, като изиска( не да моли, умолява, увещава и прочее), а изиска да и бъде представен екземпляр( не копие!) от сключеният между страните трудов договор, вкл. уведомление за регистрацията му в НАП и длъжностна характеристика.
При положение, че работодателят не склони да го даде доброволно и да санира стара грешка, то да посети инспекцията по труда, където ще ги сезира писмено( не анонимно) за описаният проблем.
Едва след това се върнете тук и след изложение на фактите, които сте установили - задайте същия въпрос.
До тогава всичко е възможно, и като съвет, разбира се, но ще е некоректно и подвеждащо.

Посещение в НАП е лишено от смисъл, така щото (всички) повечето работодатели изпращат уведомленията по чл. 62, ал.4 подписани с ел. подпис, не на хартия, ерго- екземпляр от договора там няма да намерите, а и нищо няма да разбере освен, че има обявен сключен ТД от дата..... с работодател .....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот cezzer » 04 Юни 2012, 13:27

Благодаря на всички и се извинявам за правописът,много рядко пиша на кирилица,по тази клавиатура!Извинявам се!А колкото до проблема,разбрах че са и дали ТД в самото начало но на него е пишело 8-часов работен ден,а ятя е била още учиничка и го е върнала без да го подписва те са и казали че ще го корегират и са и върнали вече допалнително споразумение,което тя е подписала най-отгоре пишело към еди-койси номер ТД...,но ако се иде в НАП,там може би трябва да излезне този номер на ТД,и че я осигоряват,ако липсват и е с неплатени осигоровки,значи някаде нещо издиша...
cezzer
Нов потребител

Назад към Трудово право