начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

"Установителен" срещу "осъдителен" иск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

"Установителен" срещу "осъдителен" иск

Мнениеот k_g_angelov » 31 Май 2012, 20:54

Казусът – иск за извънреден труд

Положил съм труд, който смятам, че е незаплатен, че и извънреден.

Решавам, че:

1. Следва да установя наличието и размера на положения извънреден труд.
2. На тази основа да поискам да ми се изплати съответно възнаграждение.

Поради това подавам искова молба с два иска:
– установителен иск - за установяване на размера на извънреден труд.
– осъдителен иск – за заплащане на възнаграждение за този установен положен извънреден труд.

В доклада по делото установителния иск не се споменава въобще. Няма го и в решението на първа инстанция.

Теза на РС, а и на ответната страна – след като има осъдителен иск за заплащане на извънреден труд, не може да бъде предявен и установителен иск за определяне на размера му.

Не мога да намеря на какво се основава това твърдение.

В ГПК има
Чл. 210. (1) Ищецът може да предяви с една искова молба срещу същия ответник няколко иска, ако те са подсъдни на същия съд и подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство.
(2) Когато предявените искове не подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство или когато съдът прецени, че съвместното им разглеждане ще бъде значително затруднено, той постановява исковете да бъдат разделени.

Тук няма никакви ограничения по линията “осъдителен” – “установителен”. Нещо повече, съдът е длъжен да постанови разделяне, в случай, че предявените искове не подлежат на разглеждане по реда на едно и също производство.

Термините “осъдителен” и “установителен” се срещат заедно само в чл. 214 ГПК, посочващ възможността за преминаване от единия към другия в първото съдебно заседание.

Та какво е основанието за такова едно твърдение.
Бихте ли споделили мнение?
k_g_angelov
Младши потребител

Re: "Установителен" срещу "осъдителен" иск

Мнениеот portokal » 31 Май 2012, 21:02

Какъв е тоя "размер на извънредния труд"?
Ако му мериш парите - това ти е част от осъдителния иск: все едно едновременно установяваш вземането и осъждаш да плати.
Ако му мериш дните или количеството работа по някакъв друг начин - установителен иск за факт е недопустим, с много малки изключения, предвидени в закона изрично.
Адвокат нямаш ли си?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот k_g_angelov » 31 Май 2012, 21:27

Адвокат си нямам.

А с установителния иск нещата са така:

Предстои ми пенсиониране. От 2005 г. насам извънредния труд се брои за трудов стаж и за него се издава удостовренние УП-3. Аз вече не работя в тази фирма и нямам друг начин, според мен де, да докажа извънреден труд, в т.ч. като размер по дни (месеци), та на база на такова съдебно решение да поискам от инспекция по труда да ми издаде УП-3. Щото както е известно - по-голян трудов стаж/осигурителен доход - по-голяма пенсия.
k_g_angelov
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 31 Май 2012, 21:59

Иска е по чл.357 ал.1 от КТ - установяване на трудов стаж.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 31 Май 2012, 22:56

... закон за установяване на трудов и осигурителен стаж по съдебен ред
Гост.
Старши потребител

Мнениеот k_g_angelov » 01 Юни 2012, 00:32

Ех Поли, Поли, да сте жива и здрава!
Благодаря.

Сега изречението от определението на съда

"... обстоятелствата, които се иска вещото да изясни подлежат на доказване по друг ред, а не със съдебно-икономическа експертиза."

става понятно и на мен.

То и преди някое време, Вие заедно с Моли пак ми подадохте ръка за помощ...

Благодаря!
k_g_angelov
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 01 Юни 2012, 13:00

k_g_angelov написа:Ех Поли, Поли, да сте жива и здрава!
Благодаря.

Сега изречението от определението на съда

"... обстоятелствата, които се иска вещото да изясни подлежат на доказване по друг ред, а не със съдебно-икономическа експертиза."

става понятно и на мен.

То и преди някое време, Вие заедно с Моли пак ми подадохте ръка за помощ...

Благодаря!

Кой е тоя Моли,бе,приятел? Да не е "Мели" ? Или викаш, приятелките ти "Моли" и "Пели" :lol:

Няма лошо да се радваш на подадената ти ръка,само че така, както си тръгнал,може да си опропастиш пенсионирането.Хубаво е да се допиташ до юрист по трудови дела.Не е въпроса за парите,но може да си пропилееш възможностите,които закона ти дава ,при това невъзвратимо с тия есперименти.Не става така тая работа. Но Вие си решавате.Това,че имате определени познания във всички случаи е от полза,но... юрист се става след доста време следване.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право