начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Обезщетение при безработица неизплатено

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение при безработица неизплатено

Мнениеот annikolova » 26 Май 2012, 17:11

Здравейте,
имам следният проблем. Имам връчено предизвестие за прекратяване на труд.договор, поради намаляване обема на работа. Досега съществуващата практика във фирмата е, всеки който се съкращава на такова основание, предварително го уговарят да подпише приходен касов ордер, че е получил предварително 1 брутно трудово възнаграждение в брой, без реално да го получава. Въпросът е, че един месец по-късно, ако работника не си намери работа и се яви с трудова книжка във фирмата, и декларира, че не си е намерил работа, този 1 мес.му се признава за трудов стаж, а работодателят е длъжен да му изплати въпросното обезщетение, както и да внесе осигуровките. Има ли начин работникът да докаже въз основа именно на неизплатените осигуровки, че не е получил също и обезщетението, тъй като обикновено заплатите се превеждат по банков път, а само за уж "получените" обезщетения има подписан приходен ордер.
Моля посъветвайте ме как да постъпя, дали да си търся правата или като всички останали работници и аз да се примиря със ситуацията. Но е факт, че вече подписах такъв ордер.
Благодаря предварително за отговорите на експертите в тази област.
annikolova
Нов потребител

Re: Обезщетение при безработица неизплатено

Мнениеот annikolova » 26 Май 2012, 17:13

Пропуснах да отбележа, че говорих със счетоводството, и те казаха, че категорично няма да бъдат внесени
осигуровките за този месец, нямало такава създадена практика, и никой не си е търсил правата.
annikolova
Нов потребител

Мнениеот mupom » 28 Май 2012, 00:18

И аз съм освободен на подобно основание, и аз подписах подобен ордер, но първо ми броиха парите, прибрах си ги и тогава им се разписах/за да нямам два пъти претенции/. Този мой ордер ще бъде "легализиран" едва след 1 месец, ако си представя книжката, а ако си намеря работа, съжалявам, да се оправят както знаят: тежестта на една брутна заплата е поне 100 пъти по-малка за фирмата, отколкото за хората на наемния труд! Доколкото схващам, ордерът на който сте се подписали е за обезщетение по чл.222, ал.1 КТ, което Ви се полага след 1 месец от прекратяването на договора Ви по чл.328, ако не си намерите работа или си намерите, но с по-ниско възнаграждение.

Аз въобще не съм експерт в която и да е правна материя, но вече имам опит с подобни номерца:
1. Ако след един месец не сте си намерили работа, отивате с трудовата книжка, това се отразява и осигуровките няма как да не се внесат. Проблемът е, че се опитват да Ви преметнат със самото обезщетение, за да може господа "бизнесмените" да си напълнят резервоарчетата на джипчетата на аванта. Не е трябвало да подписвате за сума, която не Ви е изплатена.
2. Подобни номерца прилагат далавераджийски фирми и фирмички, вкл. прилагането на чл.328. На 99.98% съм сигурен, че фирмата Ви борави с т.нар. "черна каса", т.е. осигуровките и данъците Ви не са върху реалната заплата, а върху фиктивна, обикновено минимален праг.
3. Вървете и им предложете в дух на благоразположение, добронамереност и социална отговорност, да бъдат коректни и да Ви платят тази сума за която сте се подписали, защото в противен случай ще се почувствате използвана, употребена и обидена, ще се разстроите и ще си търсите правата докрай, с всички възможни законови средства, по съдебен път и с помощта на институциите!!!
4. Ако се окаже, че нямат основание да Ви съкратят по чл.328, ще трябва да Ви платят 6 бр. заплати, а е твърде възможно да не е намаляване на никакъв обем, а просто замяна с по-ефтина работна ръка и постепенно скъсване с "черната каса".
5. Ако имат "черна каса", трябва да са луди да се забъркат в съдебни спорове и да рискуват серийни и верижни проверки от Инспекция по труда, НАП и пр. Дори наличието на "черна каса" е основание за някой и друг лев допълнително обезщетение!
Успех, аз вече се преборих! :twisted:
mupom
Младши потребител

Мнениеот annikolova » 31 Май 2012, 14:19

Благодаря ти mupom!

:D
annikolova
Нов потребител

Мнениеот babonzi » 11 Юни 2012, 18:55

Здравейте,и аз имам един подобен проблем ! На 17.04.2012 година фирмата съкрати половината персонал по чл.328 ал.1 закриване на предприятието ! В последствие се оказа ,че предприятието поне на този етап няма да се закрива ,но към днешна дата/11.06.2012 г./ те ни дължат заплата за март ,за половината април и 1 заплата обезщетение като разбира се от това нищо не ни е платено !!! Интересното в случая е ,че на тези които останаха да работят там са им изплатени заплатите за март и половината за април /не знам как го отчитат това пред НАП и НОЙ/...бихте ли ми казали какво мога да направя в случая за да си получа парите??? :?:
babonzi
Нов потребител

Назад към Трудово право