начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Какво мога да направя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво мога да направя?

Мнениеот paparak » 15 Май 2012, 12:47

Здравейте
надявм се да съм попаднал на точното място с този си въпрос - мой приятел е на трудов договор, реши че ще напусне защото не му плащат заплатата, лошото в ситуацията е че го осигуряват на минималното за длъжността му, а това което реално изработва не се отразява никъде и му се дава на ръка (за съжаление порочна практика в повечето БГ фирми, с оправдание че сме в криза). Въпроса ми е какво може той да направи евентуално да си получи парите защото са му намекнали, че пари няма да види. Може ли да подаде оплакване в инспекцията по труда на база "фишовете", който са му издадени, те са без печат и т.н Въобще какви ще са последствията за него и за фирмата след такова действие?
paparak
Младши потребител

Re: Какво мога да направя?

Мнениеот TheOldMan » 15 Май 2012, 14:44

Пари няма да види, поне не и в тоя размер който е получавал "на ръка". Може да претендира за неизплатените суми по ведомост. За съжаление никой не мисли за последиците от такъв вид заплащане и осигуряване.
Да, може да предизвика проверка, на фирмата ще й дойде нанагорно, особено ако има и други служители, които са готови да потвърдят практиката на плащане "на ръка".
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Какво мога да направя?

Мнениеот paparak » 15 Май 2012, 15:02

Благодаря за отговора, ще го разочаровам, но е бях сигурен че такъв ще е резултата, а що се отнася до това че не се мисли за последствията не е точно така, след като държавата дава правото на фирмите да осигуряват на минималното и се оправдават с криза и че няма работа, ще се съгласиш няма къде да ходиш. На всички име е ясно че с 280лв не се живее, но институциите които отговарят го приемат, закони.
paparak
Младши потребител

Назад към Трудово право