начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Възможно ли е дисциплинарно уволнение при тези обстоятелства

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Възможно ли е дисциплинарно уволнение при тези обстоятелства

Мнениеот emikiy » 18 Апр 2012, 16:06

Здравейте! Моята история е доста объркана, но ще се опитам да я разкажа максимално ясно, благодаря предварително за разбирането.
Ситуацията е следната: работя в търговски отдел на една компания. Работата е свързана с постигане на определени резултати. Работата е там, че през последните месеци резултатите -моите и на повечето колеги са много ниски, поради липса на клиенти. Не работим в централния офис а в отделни обекти. Всички служебни компютри са с неограничен достъп до Интернет. Преди около месец шефа писа имеил до всички, че забранява висенето в Интернет в работно време, подозирайки, че нямаме резултати заради това, което е абсолютно невярно, но няма значение. На някои от компютрите има инсталиран скайп и аз преди време се бях логнала защото беше наложително. Да, но за беля не съм се разлогнала и преди около седмица той е работил на компютъра и е забелязал това нещо. Естествено попита ме защо има скайп на компютъра и защо съм се логнала. Аз му отговорих, че скайпа не съм го инсталирала аз, и че просто съм забелязала, че има скайп и съм се възползвала да свърша определена работа в обедната почивка. Повече нищо не е говорил по тази тема, единствено коментира слабите ни резултати и дава определени срокове в които трябва нещата да се променят, в противен случай ще се наложи да се разделя с някои от нас. Аз знам разбира се, че вече има доказателство за това, че съм се занимавала със странични неща.
Въпросът ми е в случай, че се стигне до освобождаване, и да речем поиска от мен да подпиша заповед "по взаимно съгласие" и аз откажа да го направя, може ли да използва случаят който описах по-горе, като основание за дисциплинарно уволнение. Да поясня-писмени обяснения не са ми искани, не съм получавала заповед за дисциплинарно уволнение.
emikiy
Нов потребител

Re: Възможно ли е дисциплинарно уволнение при тези обстоятел

Мнениеот monteskio » 18 Апр 2012, 20:02

Здравейте,

На този етап нищо не бива да Ви притеснява!

Трудовите Ви задължения се определят в длъжностната характеристика, съответно правилникът за вътрешен трудов ред. Върху тези документи и при всяко тяхно изменение трябва да има Ваш подпис, като доказателтсво, че сте запозната с тях. В противен случай, че могат да Ви накажат за нещо, което го няма записано като Ваше задължение.

За определено действие, което работодателят счита за нарушение на трудовата дисциплина следва да се проведе "разследване" /т.нар. дисциплинарно производство/, за което има определен срок - 2 месечен от откриването на нарушението или 1 годишен от извършването му. В този случай работодателят задължително изисква обяснения / устни или писмени/ от работника за конкретното действие - например използване на скайп.

В случай, че не сте съгласна да Ви се прекрати трудовия договор по взаимно съгласие - не го правете. Изчакайте работодателят Ви да действа първо и след това / в случай на прекратяване/ потърсете компетентна правна помощ, освен ако прецените, че не си заслужава евентуален "тормоз" на работното място и да се разделите мирно. Но и при това положение можете да отстоявате позиция да ви заплатят поне 4 заплати повече, за това, че напускате по взаимно съгласие /по предложение на работодателя Ви/.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Re: Възможно ли е дисциплинарно уволнение при тези обстоятел

Мнениеот emikiy » 21 Апр 2012, 12:50

Благодаря много!
emikiy
Нов потребител

Назад към Трудово право