начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Опит за изнудване от страна на работодател, моля за съвет!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Опит за изнудване от страна на работодател, моля за съвет!

Мнениеот rozalinda » 17 Апр 2012, 11:02

Здравейте,

бих искала компетентното Ви мнение по моя казус, защото трябва да дам отговор на работодателя си до края на работната седмица, а незнам какво е най добре за мен и как да постъпя.
Аз съм майка на 2.2г дете с увреждане 70% Телк, на постоянен трудов договор съм в централа на банка"Х", вече съм използвала целият си платен натрупан отпуск и ми предстоеше утре завръщане на работа. Миналата седмица в сряда бях повикана в човешки ресурси да обсъдим възможносттите?. Те ми съобщиха че съм била титуляр на място в отдела, но на мое място са назначени 2 колежки по заместване, който в момента и двете са по майчинство. Ако съм се върнела в момента на работа ми казаха, че трябвало да ги освободят и двете?!
И ме молят за рабиране като майка да ме преместят, според тях временно докато ми намерят по добра позиция в банката, на друга длъжност на друго работно място и то по заместване на друга колежка, която е по майчинство. Ясно е че работа в отдела, в който съм няма работа за толкова служители и се чудят къде да ме наместят да хем да им е удобно, хем да могат да ме махнат когато вече не им трябвам. Един вид аз от постоянен трудов договор да се съглася доброволно да подпиша да отида на по заместване, та да могат когато стана излишна да ме изритат без проблеми.
Дайте съвет как да постъпя как могат да се заядът с мен, ако откажа да се преместя, освен че ще ми направят живота черен на работата? Могат да ми съкратят щата, тогава дължат ли ми обещетение? Могат ли да ме съкратят по някакъв начин, така че да избегнат това обещетение? това ме интересува най-вече, ако откажа да подпиша, те ще търсят законен начин за да ме махнат, но могат ли да го направят с разрешение на комисията по труда? Може ли да се обжалва и стрували си, явно е че и в двата случая и ако приема и ако не, трябва да си търся нова работа, но съм обидена от начина по който се опитват да ми извият ръцете, за да се подпиша и че не го направиха още в началото на годината когато си пуснах отпуската и знаеха, че се връщам на работа,та да имам време да помисля да потърся нещо спокойно, но те не са хора, за съжеление.
Стана дълго дано съм била ясна, и дано има кой да ме посъветва как да постъпя.
Благодаря Ви предварително
rozalinda
Нов потребител

Re: Опит за изнудване от страна на работодател, моля за съве

Мнениеот skaterminator » 17 Апр 2012, 19:50

Не подписвайте нищо , не се съгласявайте с нищо , усмихвайте се , бъдете любезна , вършете си работата стриктно. Топката да е у тях . Вие сте титуляр и работното място е ваше , може и десет заместнички да е имало , може някоя от тях да се ебе с някой шеф.
Този тип работодатели са големи боклуци. Не правете нищо. Междувременно ако имате достъп се сдобийте с поверителна информация за банката , за нейните пазарни планове. С тази информация може да си намерите работа другаде , ако пък можете да извъртите някоя далавера - направете я . Работодателя вече ви е отписал.
skaterminator
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 18 Апр 2012, 08:44

Здравейте,

Преждепишещият макар и със "силни думи" Ви е дал правилна насока. Вие имате право да се върнете на позицията, която сте заемали преди започването на ползването на отпуска. Че другите две служителки са назначени по заместване и също са в "майчински" - това Вас не бива да Ви тормози. Когато те са сключали трудовите си договори са били наясно, че един ден Вие ще се върнете - съответно, че те ще трябва да си търсят другаде работа .., освен ако работодателят не им предложи друга работа.

Налице са възможности, които работодателят може да използва, за да ви прекрати договора - съкращаване в щата е една от тях ..както и други. При съкращаване в щата Ви се дължи обезщетение за неспазено предизвестие / 1 бр.тр.ве / и обезщетение за оставане без работа, но за не повече от 1 месец /1 бр.тр.в-е/.

В дадения случай си подайте молбата, че ще се върнете на работа от дата .....и започнете да си работите. Нека другите се "притесняват" какво да правят, а не Вие. Така всичко може да се размине. Не се поддавайте на "атаки".

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот rozalinda » 21 Апр 2012, 10:03

Благодаря ви, макар и по остро казано първия път, мисля че и двамата сте прави.
Днес започнах преговори и то писменно по мейл и до края на деня трябва да дам отговор.
Поставих си въпросите и предложенията на масата пък да видим дали ще може да се споразумеем.
rozalinda
Нов потребител

Назад към Трудово право