- Дата и час: 26 Ное 2024, 13:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудово правоотношение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Прекратяване на трудово правоотношение
искам да прекратя трудовия договор с работодателя -дадох молба за напущане по взаимно съгласие и здр проблеми (плоскостъпие и дискова херния) и 2 болнични 7 +15 но не желаят да ме освободят-може ли да ми помогне чл,327 ал,1 или 325 ал.9 и какво да правя?мога ли да използвам решение на Телк (друго заболяване)което не съм обявил при подписването на договора -...и какви са последствията?
- diego
- Нов потребител
Re: Прекратяване на трудово правоотношение
Няма такъв филм като "Не ме пущат..." Подавате предизвестие, искате подписано и подпечатано (или по друг начин заведено в деловодството) копие за вас и след месец си взимате багажа и си тръгвате. Никой не може да ви спре. Единствено ако сте някакво много МОЛ (материално отчетно лице) може да има известно забавяне докато издадете всички водещи се на ваше име активи. Но никой няма право да ви задържа насила на работа след изтичане на едномесечното предизвестие за прекратяване на договора.
Да, напускането няма да е по "взаимно съгласие". За да напуснете по взаимно съгласие трябва да има взаимно съгласие както се подразбира от наименованието. Не можете едностранно да решите да напуснете по взаимно съгласие ...
Да, напускането няма да е по "взаимно съгласие". За да напуснете по взаимно съгласие трябва да има взаимно съгласие както се подразбира от наименованието. Не можете едностранно да решите да напуснете по взаимно съгласие ...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Re: Прекратяване на трудово правоотношение
За да не отварям нова тема, просто искам да споделя мнение, а ми е любопитно как мислите и вие колеги.
Наскоро се сблъсках с казус, свързан с освобождаване при срочен ТД /сключен по чл.68,ал.1,т.2/ "до завършване на определена работа".
Няма да ви занимавам с конкретния спор, но касаеше срокът за предизвестие.
Съгл. КТ чл.326,ал.2, изр.последно:
Не успявям да уловя законодателната логика...., защо при срочен ТД, срокът на предизвестие е предвиден по-дълъг спрямо безсрочния ТД. При конкретно споменатото основание понякога е трудно да се предвиди колко време ще отнеме завършването на работата, често е по-кратък и от месец дори. В същия момент, тази норма някак "не работи" на практика...
Ако причината да се нормотворства по този начин е била да се избегнат непрекъснатите назначавания и освобождавания, предотвратявайки злоупотреба на работодател и вреда за работник, пак не ми се "вързва" много-много, `щото си има чл.70, а назначаването по 68,ал.1,т.1, където има все пак някакъв резон да се приложи 3 мес. срок за предизвестие, се прилага само в краен случай.
Не разбирам какво ми убягва...
Наскоро се сблъсках с казус, свързан с освобождаване при срочен ТД /сключен по чл.68,ал.1,т.2/ "до завършване на определена работа".
Няма да ви занимавам с конкретния спор, но касаеше срокът за предизвестие.
Съгл. КТ чл.326,ал.2, изр.последно:
Срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Не успявям да уловя законодателната логика...., защо при срочен ТД, срокът на предизвестие е предвиден по-дълъг спрямо безсрочния ТД. При конкретно споменатото основание понякога е трудно да се предвиди колко време ще отнеме завършването на работата, често е по-кратък и от месец дори. В същия момент, тази норма някак "не работи" на практика...
Ако причината да се нормотворства по този начин е била да се избегнат непрекъснатите назначавания и освобождавания, предотвратявайки злоупотреба на работодател и вреда за работник, пак не ми се "вързва" много-много, `щото си има чл.70, а назначаването по 68,ал.1,т.1, където има все пак някакъв резон да се приложи 3 мес. срок за предизвестие, се прилага само в краен случай.
Не разбирам какво ми убягва...
-
narina - Потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|