начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Помощ при съкращение след майчинството!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ при съкращение след майчинството!

Мнениеот zornitca » 29 Мар 2012, 19:05

Моля за помощта ви! Ситуацията е следната на 04-04-2012г изтича 2рата година от майчинството ми. Към средата на месец март се обадих в офиса на фирмата и ги запитах дали няма срок за пускане на молба за ползване на платения ми отпуск натрупан през 2010, 2011 и част от 1012г. от там ми казаха че няма проблем да дойда на 04-04-2012г тогава ще подам молбата и ще ми пуснат заповед за съкращение защото бензиностанциите на които работех преди раждането са продадени и няма къде да се върна, а също така ще ми пуснат предизвестие за съкращението, но то щяло да бъде с дата от 03-03-2012г тоест със задна дата ( казаха че за това няма проблем). Всичко беше точно, но се поинтересувах по въпроса и установих че трябва да се иска разрешение от инспекция по труда за уволнението ми и ги попитах ако предизвестието бъде пуснато с дата 03-03-2012г това няма ли да повлияе на изплащаното ми майчинство (казаха че не). Явно това че се поинтересувах по въпроса създаде проблем и след това ми се обади шефа и ми каза че ще трябва да направим договор за напускане по взаимно съгласие защото за него било проблем искането на разрешение от инспекция по труда и трябвало да ми изплаща обезщетения. Аз категорично отказах и се създаде ситуация за която се замислям дали няма да се опитат по някакъв начин да ме подведат защото да си призная не разбирам от трудово-правните отношения.Моля за съвет за какво трябва да внимавам при подписване на документите и какви обезщетения ми дължат? Реално не мога да отработя предизвестието защото няма вече бензиностанции към фирмата и мисля че трябва да ми бъде изплатено от работодателя.Благодаря предварително!
zornitca
Нов потребител

Re: Помощ при съкращение след майчинството!

Мнениеот rama » 29 Мар 2012, 19:51

От написаното оставам с впечатление, че не могат да Ви съкратят.
ТПО не се прекратява при промяна на работодателя при прехвърляне на дейност от едно предприятие на друго, включително с прехвърляне на материалните активи - чл.123, ал.1, т.7 от КТ. Възможно е да имате нов работодател.
rama
Потребител

Мнениеот law_office » 29 Мар 2012, 23:06

Не би следвало да Ви освобождават от работа въпреки новите собственици. Включете си личните съобщения, за да Ви обясня по-подробно.
law_office
Нов потребител

Мнениеот zornitca » 30 Мар 2012, 10:05

Аз бях излязла вече по майчинство, когато продадоха бензиностанциите и доколкото разбрах се водя все още като негова служителка!
zornitca
Нов потребител

Назад към Трудово право