Казусът ми е следния : Петър сключва брак с Величка , след което неговият баща му дарява място , на което двамата строят къща. След време Петър умира , като оставя 2 дъщери наследници и съпругата си. Величка се омъжва повторно за Йордан и има брак с 2-рия си съпруг 24 години. През времето на брака двамата живеят в къщата , която е строена от Величка и Петър , междувременно 2-рият съпруг не прави никакви подобрения за имота .
Величка почива и в удостоверението за наследници фигурират имената на 2-рия и съпруг и двете дъщери наследници. Освен къщата тя оставя и 6 дка. наследствени ниви от своя баща.
1. Как ще се раздели наследството и каква част от него получават така описаните наследници ?
2. Възможно ли е 2-рият съпруг да не получи нищо (без хипотезата за отказ от наследство ) ?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
втори съпруг - наследяване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: втори съпруг - наследяване
1. Преживелият съпруг и всяка от дъщерите получават по 1/3 част от наследството.
2. Не и според данните, които сте дали.
2. Не и според данните, които сте дали.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Благодаря за мнението , това и сама го видях в ЗН. Интересуваше ме , тъй като няма родствена връзка между вторият съпруг и дъщерите -наследници , дела на този човек да не е по-малък.
- fei0189
- Нов потребител
Не е нужно да имат родствена връзка. Той се води преживял съпруг на починалата и има право на наследство.
- arteglam
- Младши потребител
fei0189 написа:Благодаря за мнението , това и сама го видях в ЗН. Интересуваше ме , тъй като няма родствена връзка между вторият съпруг и дъщерите -наследници , дела на този човек да не е по-малък.
С риск да внеса нотка на песимизъм към ведрото '' това и сама го видях в НЗ" обръщам внимание, че дял от конкретен имот и дял от наследството в така описания случай са съвсеееееееееееееееем различни неща ..., разни имоти, разни наследодатели ....
Петър е наследодател преди съпругата му да стане наследодател на други хора, така че ако единият от имотите е придобит в СИО, то разбира се, че като краен резултат дъщерите ще имат по-голям дял в този именно имот от последния съпруг. Те са получили и дял от баща си след неговата смърт.
За имотите - лична собственост на съпругата преди смъртта и, нещата стоят по друг начин.
- krem_karamel
- Потребител
Мхм. Така е . За всеки отделен имот ще се разпределя различно. Аз просто посочих общата схема.
- arteglam
- Младши потребител
Много съм ви благодарна за изказаното мнение. Колега krem_karamel -особено на вас .
Последна промяна fei0189 на 28 Мар 2012, 08:31, променена общо 1 път
- fei0189
- Нов потребител
Не случайно семейното и наследственото право се учат в 4ти курс Защото има някои по такива моменти. И аз не съм стигнал до тях, но знам поне общите положения от обща култура
- arteglam
- Младши потребител
По казаното направих сметките , не зная дали са верни , но - ако съм разбрала правилно би следвало за къщата нещата да се уреждат по следния начин : СИО (1)- 1/2 и 1/2 , след смъртта на Петър - неговата половина се дели на 3 , което прави - по 1/6 за дъщерите и 4/6 за съпругата , от там след нейната смърт 4/6 се делят отново на 3 , и се получава 2/9 , от тук следва, че вторият съпруг има 2/9 идеална част от къщата .
Правилно ли е ?
Правилно ли е ?
- fei0189
- Нов потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|