Аз и родния ми брат придобихме наследство от баща ни след неговата смър/негово лично имущество/, който бе разведен с майка ни много преди ние с брат ми да придобием наследството. В момента двамата с родния ми брат имаме по 1/2 ид.ч от наследеното имущество. Научихме, че майка ни, с която баща ни бе разведен има деца от друг мъж, с когото няма сключен граждански брак.
Какво можем да направим с родния ми брат, така, че в случай на смърт на единия от нас и при условие, че нямаме деца, наследеното имущество от единия брат да се придобие изцяло от другия, като се изключи възможността майка ни и едноутробните ни братя./т.е децата й от другия мъж/ да придобият идеални части от това наследство.
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
наследство между рождени и едноутробни братя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: наследство между рождени и едноутробни братя
Принципно можете да се разпореждате с вашето имущество и да го завещаете както намерите за добре. Законът по нашето право определя, обаче една запазена част(което, предполагам, вече знаете щом задавате точно такъв въпрос) за някои определени наследници. В случая по чл. 29, ал. 2 от ЗНасл. майка ви ще получи 1/3 от наследството ако някои от вас почине, при положение, че никой от вас няма деца или съпруга. Не можете да пренебрегнете тази част с дарение, защото то може да се оспори след смъртта, но можете да го направите с възмездна сделка докато сте живи(продажба примерно).
Проблемът идва от това, че трябва да го направите сега, а не като завещание след смъртта на някой от вас. Тук колегите могат да кажат какви са възможните варианти за сделки, предполагам имат повече практика по въпроса. Толкова от мен.
Проблемът идва от това, че трябва да го направите сега, а не като завещание след смъртта на някой от вас. Тук колегите могат да кажат какви са възможните варианти за сделки, предполагам имат повече практика по въпроса. Толкова от мен.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
благодаря Ви много за отговора.
Бих искал да попитам-в случай, че майка ни почини преди нас, можем ли ние с родния си брат да направим завещание един на друг за по 1/2 ид.част от наследството, което сме получили отг баща си? Едноутробните ни братя ще могат ли да развалят завещанията ни, при условие, че те нямат запазена част?
И в случай на смърт на единия от нас двамата, трябва ли в удостоверението за наследници да посочим и едноутробните си братя, при условие, че повече от 25 години не поддържаме връзка с майка си и дори не знаем къде живее и колко деца има от другия мъж, с когото живее/нямаме данни за едноутробните си братя/ Как да посочим техните имена в удостоверението за наследници, при условие, че не ги знаем?
Бих искал да попитам-в случай, че майка ни почини преди нас, можем ли ние с родния си брат да направим завещание един на друг за по 1/2 ид.част от наследството, което сме получили отг баща си? Едноутробните ни братя ще могат ли да развалят завещанията ни, при условие, че те нямат запазена част?
И в случай на смърт на единия от нас двамата, трябва ли в удостоверението за наследници да посочим и едноутробните си братя, при условие, че повече от 25 години не поддържаме връзка с майка си и дори не знаем къде живее и колко деца има от другия мъж, с когото живее/нямаме данни за едноутробните си братя/ Как да посочим техните имена в удостоверението за наследници, при условие, че не ги знаем?
- volkan
- Младши потребител
""Принципно можете да се разпореждате с вашето имущество и да го завещаете както намерите за добре. ... Не можете да пренебрегнете тази част с дарение, защото то може да се оспори след смъртта, но можете да го направите с възмездна сделка докато сте живи(продажба примерно).""
По голяма глупост скоро не бях чел...
Колегата предлага братята да си разменят имуществото с възмезна сделка...
И,какво ? Възмезна сделлка не може да се оспори ли?...леле-леле...
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
Когато починалият е оставил само братя те наследяват по-равни части. В случая обаче едноутробните и еднокръвните братя получават 1/2 от това, което получават родните. Това обаче е по закон. В завещанията ви вие можете да ги изключите като наследници, защото нямат запазена част. Ако майка ви почине всичките и деца ще получите по-равно от нейното наследство. Вече след всеки от вас двамата може да си направи завещание, например другия брат да наследи и тогава едноутробните ви братя не могат да посегнат на него. Поне така го тълкувам аз
Няма да им посочвате имената им в удостоверението. Ще си посочите един друг имената. Като не ги знаете няма и да ги посочвате
Няма да им посочвате имената им в удостоверението. Ще си посочите един друг имената. Като не ги знаете няма и да ги посочвате
- arteglam
- Младши потребител
nasso_5 написа:""Принципно можете да се разпореждате с вашето имущество и да го завещаете както намерите за добре. ... Не можете да пренебрегнете тази част с дарение, защото то може да се оспори след смъртта, но можете да го направите с възмездна сделка докато сте живи(продажба примерно).""
Ти току що каза, че когато имаш имущество на твое име не можеш да го продаваш, защото евентуално ако умреш децата ти могат да го оспорят Дай тогава да спрем всички да правим сделки с имотите си. Защото аз имам 10 етажна вила лично моя и я продавам и струва 100 бона. След 4 години като умра и нямам деца и родители доведения ми брат, който не съм виждал 30 години ще отиде и ще развали сделката, защото го ощетявала от запазената част. Как ви се струва това, колега
В законът изрично е написано ''със завещателни разпореждания или чрез дарение" Демек не е казано, че с продажба може с всякакъв друг вид договор. Затова казах колегите да предложат как. Просто не трябва да е дарение и затова казах, възмездна сделка, защото там и двете страни имат насрещни престации и равни права.
- arteglam
- Младши потребител
Не съм казал,такова нещо,колега;)
...Всеки може да продава каквото си иска...и на колкото си иска!
Продават се дори и парцели на Луната...който иска да си купи:))
Какво общо има ,че някой не е виждал брат си 10 или 110години?....Това променя ли нещата?
Дай сега да забраним русите адвокатки или съдия с френски педикюр;)
...Всеки може да продава каквото си иска...и на колкото си иска!
Продават се дори и парцели на Луната...който иска да си купи:))
Какво общо има ,че някой не е виждал брат си 10 или 110години?....Това променя ли нещата?
Дай сега да забраним русите адвокатки или съдия с френски педикюр;)
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
Тогава защо не дадохте мнение по въпроса, ами пишете, че съм говорил глупости при положение, че съм написал точно как са нещата. Естествено, че възмездна сделка може да се оспори. Всичко може да се оспори Просто няма да е по този ред какъвто е по ЗНасл.
Написах за годините, за да видите колко абсурдно звучи ситуацията и че всеки може да се разпорежда с имуществото си както бях и написал по-горе. Имам чувството, че сте чели между редовете. Целта да на правото е да защитава интересите на хората, а не да заобикаля закона или да ги ощетява(не че не се случва). Пък и не мисля, че волята на законодателят е такава в случая. Ако имате по-добър вариант го напишете. Няма смисъл от дразги
Написах за годините, за да видите колко абсурдно звучи ситуацията и че всеки може да се разпорежда с имуществото си както бях и написал по-горе. Имам чувството, че сте чели между редовете. Целта да на правото е да защитава интересите на хората, а не да заобикаля закона или да ги ощетява(не че не се случва). Пък и не мисля, че волята на законодателят е такава в случая. Ако имате по-добър вариант го напишете. Няма смисъл от дразги
- arteglam
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|