начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Прекратяване на трудов договор без предизвестие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор без предизвестие

Мнениеот borini » 18 Мар 2012, 12:07

Здравейте,
Предстои ми напускане на фирмата в която работя.За съжаление работодателят ми е категоричен,че трябва да спазя едномесечно предизвестие.На новото работно място не са склонни да чакат толкова време.Естествено има вариант да не спазя предизвестието,но в случая търпя санкции.
Въпросът ми е имам ли възможност да се позова на чл.327;ал.1;т.3 (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)"Работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт.",при положение,че наименованието на длъжността ми в трудовия договор и длъжностната ми характеристика са различни.Като допълнение към това е и работата през почивните дни без заповед,оставане допълнително след установеното работно време и т.н.,но тези неща са по-трудно доказуеми и са свързани със сигнали до инспекцията по труда и т.н.
borini
Младши потребител

Re: Прекратяване на трудов договор без предизвестие

Мнениеот asturio » 21 Мар 2012, 12:39

Според мен можеш да си търсиш правата на основание този чл.327, защото по закон правото е на твоя страна.
Проблем в случая може да бъде евентуалният разход на време и средства ако се стигне до съд.
Въпрос на лична преценка, но тъй като не съм юрист по професия се ограничавам само с мнение.
asturio
Нов потребител

Назад към Трудово право