начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Съвет Моля Ви

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет Моля Ви

Мнениеот palavrova » 12 Мар 2012, 16:36

Бях назначен на работа на 21 09 2011 на длъжност международен шофьор тежкотоварен автомобил .
За срок от 1 месец считано от 21 09 2011 на 8 часов трудов ден и 396 лева основно възнаграждение.
След изтичане на този срок многократно беше поставян от мен вапрос към работодателя дали е подновил договора ми и на кое число от месеца се получават заплати.
Съответно на мойте вапроси отговор нямаше и така ,аз продължих да изпълнявам трудовите си задължения поставени от работодателя до 24 01 2012 когато бях повикан от работодатля и ми беше казано че вече нямат нужда от мен .Когато попитах за заплатите който бяха вече на брой 5 работодателя ми отговори че такива не ми се полагат.
Тогава аз казах че ще подам жалба на това ми беше отговорено така,АКО ТИ НЕ ПОДАДЕШ ЖАЛБА АЗ НЯМА ДА ИЗПЛАТЯ НИТО ЕДНА ТВОЯ ЗАПЛАТА
На 25 01 2012 подадох жалба в Главна Инспекция по Труда от там казаха че срока е до 1 месец в този срок аз непрекъснато търсих работодателя и настоявах за работните си заплати но без резултат изпратих уведомление за напускане по поща с обратна разписка причината беше че ниной не пожела да отвори офиса да оставя молба за напускане и така на 16 02 2012 изпратих писмото.
На 06 03 2012 получих отговор на жалбата си там пише следното

Във връзка с гореизложеното ваше искане направихме проверка на фирма ,,,,,,,,,,,,,,,
При което установихме следнота .
Вие имате сключен ТД 21 09 2011 на основание чл 68 ал 3 от Кт за срок от 1 месец до 21 10 2011 считано от 21 09 2011 с уговорено възнаграждение 396 лв
Работодателя е изготвил и подписал споразумение от 20 10 2011 за прекратяване на сключеният с вас ТД 21 09 2011 което не е подписано от вас и не ви е връчено.
Видно от представената справка за приети и отхвърлени уведомления по чл62 ал 5 от Кт 21 10 2011 работодателя е подал уведомление за прекратяване на Тд без да е настъпило такова прекратяване съгласно чл 335 ал 2 от Кт без да сте получили писмено изявление за прекратяване на ТД.
Работодателя е изготвил и подписал проект на трудов договор на 10 11 2011 с вас който не сте подписал и не ви е връчен
При направената справка в електроният регистър на НАП за регистрация на уведомления по чл 62 ал 4 от Кт се установи че на 10 11 2011 работодателя е подал уведомление за сключен ТД с вас без да сте го подписали и без да ви е връчен
Работодателя е изготвил и подписал спорузомение от 17 01 2012 за прекратяване на сключен с вас ТД на 10 11 2011
Представено бе от вас заявление за прекратяване на Тд за нейзплатени 5 месечни ТВ на работодателя но във тази връзка работодателя не е издал какъвто и да е документ да удостовери прекратяването на ТД с вас
На работодателя са дадени задължителни за изпълнение предписания за корекция до ТД на НАП да удостовери с документ подаденото от вас на 16 03 2012 заявление за прекратяване на ТД да изплати начислените по ведомсва заплати за месеци септември октомври ноември и декември 2011 и януари 2012 срока е до 16 03 2012
Моля зя съвет имах обаждане от работодателя и той ми каза че няма да изплати нито стотйнка и няма да подпише ништо нито издаде документ за прекратяване на ТД сега пак жалба ли да пусна след изтичане на срока искам да попитам в този случай мога ли да подам искова молба без прекратено ТД работодателя май умешлено не прекратява ТД аз дори нова работа няма как да почна

Предварително Благодаря На Всички Вас За Отговорите
palavrova
Нов потребител

Re: Съвет Моля Ви

Мнениеот REVOLUTION » 12 Мар 2012, 18:33

По принцип след сте продължили да работите 5 или повече дни и е нямало писмено възражение , мястото е било свободно , то срочния ТД се е трансформирал в такъв за неопределен срок по силата на закона.Оттам вече Вие сте прекратил ТД(предполагам има доказателство , че Р е получил писмото).Заплатите , обезщетения за неизползван платен отпуск и т.н. може да търсите по съдебен път.
Според мен е най удачно да вземете документите и да се консултирате с адвокат и да заведете дело срещу работодателя.
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Трудово право