начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Невърната трудова книжка и заплахи от работодателя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невърната трудова книжка и заплахи от работодателя

Мнениеот shazzrah » 07 Мар 2012, 18:08

Здравейте,
искрено се надявам да намеря помощ по моя казус в този форум, а той е следния:

След като напуснах работа (по взаимно съгласие) не получих обратно нито трудовата си книжка, нито заповед за прекратяване на трудовия договор, а за изработената ми заплата и дума да не става.... След десетки обаждания в продължение на седмици от моя страна не пожънах никакъв успех да си върна документите. Посъветваха ме да напиша писмо до работодателя и така и направих. С 2-3 думи в писмото си се позовах на чл. 226 от КТ (че ми дължи обезщетение за това че противозаконно ми е задържал книжката и не ми е изплатил заплатата). Писмото пратих с обратна разписка. Всичко това става в рамките на Януари - Март месец. Началото на Март пуснах жалба в Главна инспекция по труда. Днес получих писмо от бившия си работодател в което се казва "на базата на неформални договорки ми дължите 4700.00 лв. И Ви каня в рамките на 7 дни след получаването на това писмо да дойдете за да ми върнете сумата" Писмото е нотариално заверено. Аз никакви договорки не съм имал с този човек. Единствените ни договорки са трудовия ми договор?!

ПС: Ето точно текста на писмото:

"По силата на неформални договорни отношения между Вас и представляваното от мн
дружество към настоящият момент ми дължите общо сумата от 4 700 /четири хиляди и
седемстотин / лева.

Същата трябваше да ми възстановите до 03. 01. 2012 г.

Тъй като към настоящият момент все още не сте изпълнили това свое задължение, с
настоящата покана Ви каня в седемдневен срок от датата на получаване на нотариялната
покана да изпълните задължението си, а именно да ми възстановите сумата от общо 4 700"

Ще Ви бъда безкрайно благодарен ако ме посъветвате какви действия да предприема.
shazzrah
Нов потребител

Re: Невърната трудова книжка и заплахи от работодателя

Мнениеот REVOLUTION » 07 Мар 2012, 18:41

:arrow: Адвокат :arrow: иск за обезщетение срещу работодателя за незаконно задържане на трудовата книжка+неизплатените трудови възнаграждения и т.н.
Никакво плащане на претендираните от "неформалните отношения" и това е!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 07 Мар 2012, 19:09

Имате сериозен проблем. За да Ви праща Нотариална покана, възможно е Работодателя да има документ за претендираната сума от 4700 лв - разписка или Запис на заповед. Възможно е да не дължите нищо, но ако той има документ - имате проблем, дори документа да е подправен - примерно - разписали сте се на празен лист върху който после е добавен текст на Запис на заповед за сумата 4700 лв. За това изпратете писмо до него с искане да посочи основанието и препис от документа въз основа на който той твърди, че му дължите тези 4700 лв.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот shazzrah » 07 Мар 2012, 19:20

Благодаря за отговорите. Абсолютно съм сигурен, че на празни листи или на документи, протоколи и тн. за каквато и да е сума дължима от мен не съм се подписвал.
shazzrah
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 07 Мар 2012, 19:28

Не бъдете абсолютно сигурен. Възможно е да е подправил подписа Ви. Направете това което ви писах за да се ориентирате за какво става дума.Пазете преписката, може да Ви послужи като доказателство при евентуални бъдещи процеси.
neutralen
Активен потребител

Назад към Трудово право