Може ли някой да ми даде съвет какво да направя, за да защитя правата си. Подписах трудов договор с работодателя си. Договорът е на основание чл. 68 т. 1 на длъжността шофьор товарен автомобил/ международни превоз за срок от три месеца.
Този договор изтичаше на 25 ян. 2012 г. При проверка в системата на НАП през месец февруари, разбирам, че договорът ми е бил прекъснат на 26 януари 2012 г. , без да бъда уведомен, не ми е връчван документ, с който се удостоверява, че договорът е прекъснат. От 18 ян. до 2 февруари включително, аз изпълнявах служебните си задължения, осъществявайки пренос на товар в чужбина и след това на няколко места в България.
На 10 февруари ми беше даден за подпис нов трудов договор отново на основание чл. 68 т. 1, за същата длъжност, и отново за срок от три месеца, като в него е написано, че ще се явя на работа на 13 февруари 2012 г., което не отговаря на истината, тъй като аз заминах на 10 февруари за чужбина, изпълнявайки служебните си задължения, превозвайки товар. Не ми беше връчена длъжностна характеристика и уведомление до НАП.
До колкото ми е известно при сключен трудов договор по чл. 68 за определен срок, той се превръща в договор за неопределено време, ако работника или служителя продължи да работи след изтичане на уговорения срок 5 или повече работни дни без писмено възражение от страна работодателя и длъжността е свободна. В случая, аз не съм уведомен в писмена или устна форма за прекратяването на договора и съм продължил да изпълнявам служебните си задължения повече от 5 работни дни.
Докато бях назначен с първия договор през месец декември 2012 г. Поисках от работодателя си да ми бъде изготвена служебна бележка за месеците окт. и ноември същата година и се оказа, че съм бил пускан в неплатена отпуска без мое знание и съгласие. При проверка в системата на НАП за месеците дек. 2011 и януари 2012 разбирам, че съм пускан в неплатена отпуска и през тези месеци по няколко дни. Работните ми часове, за които са ми внесени осигуровки не отговарят на реално отработените ми часове. Сега отново не съм на курс в чужбина и предполагам отново са ми пуснали неплатена отпуска. Не ми плащат и заплата.
Интересно ми е как става така, че работодателят ми ме пуска в неплатена отпуска без знанието, желанието и съгласието ми.
Ходих до инспекцията по труда, за да попитам как да формулирам жалбата си и ще запазя ли анонимност като я подам. След като разказах за случая си с договора и наплатената ми отпуска ми отговориха, че така по документи всичко си е наред с работодателя ми. Ако направят проверка документите ще са налице. Само с тахошайбите ще се доказва, че съм бил все още на работа, а за тях отговаряли ДАИ, не инспекцията по труда. И буквално ми отговориха, че каквото и да направят от ИТ всичко се свеждало до знанието на съда и дефакто ще се почват дела и ще ми трябват пари, за тях и т. н.
В момента си търся друга работа, и при първата, на която ми предложат, ще подам молба за напускане при сегашния ми работодател. Мога ли да подам молбата на основание, че съм пускан в неплатена отпуска без мое знание и желание и относно неуредици със заплащането на труда ми (чл. 327 ал. 1 т. 2 и т. 11), за да не се налага да спазвам предизвестие.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 14:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на тр. дог. без знание на служителя
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на тр. дог. без знание на служителя
Здравейте,
Имате възможност да прекратите трудовия си договор без да дълбжите предизвестие на основание чл. 327 т.2 КТ, а именно поради неплащане в срок на трудовото възнаграждение / доколкото изложихте, че плащането на същото е забавено/.
Също така, можете да прекратите договора си без предизвестие, като посочите, че работодателят ви не е власял дължимите за вас осигуровки, въпреки, че вие сте изпълнявали трудовите си задължения / а работодателят ви по ведомост ви е водил в отпуск/. Това основание се явява неизпълнение от страна на работодателя ви на други задължения по трудовия договор по смисъла на чл. 327 КТ.
Трябва да знаете, че втори договор със срок за изпитване за същата длъжност в същото предприятие между същите страни е недействителен. Следва, че сключеният втори трудов договор е недействителен и като такъв се приема, че е сключен за неопределено време.
Каквото и да са Ви отговорили от Инспекцията по Труда, пуснете си жалба, като опишете в хронолигия фактите, а те са длъжни да извършат проверка по спазването на Трудовото законодателство от страна на работодателя - дали правилно води ведомостите; дали правилно е отбелязал прекратяването на трудовите договори и прочие...
УСПЕХ !
Имате възможност да прекратите трудовия си договор без да дълбжите предизвестие на основание чл. 327 т.2 КТ, а именно поради неплащане в срок на трудовото възнаграждение / доколкото изложихте, че плащането на същото е забавено/.
Също така, можете да прекратите договора си без предизвестие, като посочите, че работодателят ви не е власял дължимите за вас осигуровки, въпреки, че вие сте изпълнявали трудовите си задължения / а работодателят ви по ведомост ви е водил в отпуск/. Това основание се явява неизпълнение от страна на работодателя ви на други задължения по трудовия договор по смисъла на чл. 327 КТ.
Трябва да знаете, че втори договор със срок за изпитване за същата длъжност в същото предприятие между същите страни е недействителен. Следва, че сключеният втори трудов договор е недействителен и като такъв се приема, че е сключен за неопределено време.
Каквото и да са Ви отговорили от Инспекцията по Труда, пуснете си жалба, като опишете в хронолигия фактите, а те са длъжни да извършат проверка по спазването на Трудовото законодателство от страна на работодателя - дали правилно води ведомостите; дали правилно е отбелязал прекратяването на трудовите договори и прочие...
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
Мonteskio, здравей.
Така и така си тук, а се случва рядко напоследък, защо да не те питам теб- наскоро в една тема се спомена прекратяване на ТПО чрез изпращане на съобщение по ел. адрес.
Ти какво мислиш по този въпрос- е ли възможно или не?
Така и така си тук, а се случва рядко напоследък, защо да не те питам теб- наскоро в една тема се спомена прекратяване на ТПО чрез изпращане на съобщение по ел. адрес.
Ти какво мислиш по този въпрос- е ли възможно или не?
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:е ли възможно или не?
Възможно е,бе колега,стига да отговаря на изискванията на закона А те са малко особени по ЗЕДЕП.Практически няма условия за такива волеизявления.
- svettoslav
- Активен потребител
А иначе по обикновената ел. поща,бих го приел като факт само ако го е принтирал.Това е положението.Колкото и да го чете в електр. вид,не е спазена формата.Като го изкара на хартия,макар и като сканирано/принтирано копие,считам че става.Доколкото все пак обективира изявлението,макар и подписа на страната да е копиран
също.
Как ще се доказва от работодатея е сложно начинание.
също.
Как ще се доказва от работодатея е сложно начинание.
- svettoslav
- Активен потребител
Брех, изненада- вие сте едно и също лице?
- Гост.
- Старши потребител
Може да сме едно,може и да сме пък три,ти кое от двете искаш да пощипнеш? Ку не е тайна?
- svettoslav
- Активен потребител
Отивам да поработя, че наоколо е станало страшно.
А, не!- Не търся съдебни спорове, в резултат на които да плащам, ерго- ощипи се сам ( дано нямаш нужда от помощ, защото ще отклоня ).
А, не!- Не търся съдебни спорове, в резултат на които да плащам, ерго- ощипи се сам ( дано нямаш нужда от помощ, защото ще отклоня ).
- Гост.
- Старши потребител
Остави тия пощипвания,ама и аз имам едни такива прекратявания "без знанието" на Х.
В последния момент ме ошашавиха оня ден с една такава "заповед" в .с.з. ,която Х "бил отказал" да получи.И с двама свидетели,удостоверяващи отказа с подписите си,положени върху самата заповед,се опитаха да ни изклатят най-арогантно и безочливо.Без да си дават явно сметка както е това нещо,което са направили.А такъв отказ изобщо няма.Човека от години не живее при това на постоянния си адрес,където уж били ходили
Естествено оспорих документа и не знам какви свидетели ще се явяват Единствено лъжата им е възможна,което не го допускам,т.к лично съм проверил нещата.А самите бумаги,естествено,присъщо на днешното съвремие и незачитане на закона,са изготвени за делото. Дано колеЖката да има 2гр. в главата,т.к ще стане доста сложно за някои хора.
П.П. Та мисълта ми е,при неоспорване,ще се изненадам ако някой ми каже,че не са приемани безрезервно такива изявления за връчени. По-конкретно въпросът би бил,ако не се възрази от другата страна,доколкото тия записвания от А и Б-служители обективират св. показания,с какво обвързват съда???
Май май с нищо.Въпреки това сигурно 1/3 от съдиите ще приемат че има връчване(т.к не било оспорено). Тоест ищецът по-добре да замълчи(ако говорим за законност) и по съществото вече да изложи(като така вече е късно за свидетели на работодателя),че това е именно свидетелствуване,дадено обаче в ненадлежната форма.
При нас няма опасност,т.к няма отказ,респ. връчване.Но ми се струва,че тактически по-правилно е така да се подходи поначало,особено пък ако има "нещо вярно" относно отказа.
В последния момент ме ошашавиха оня ден с една такава "заповед" в .с.з. ,която Х "бил отказал" да получи.И с двама свидетели,удостоверяващи отказа с подписите си,положени върху самата заповед,се опитаха да ни изклатят най-арогантно и безочливо.Без да си дават явно сметка както е това нещо,което са направили.А такъв отказ изобщо няма.Човека от години не живее при това на постоянния си адрес,където уж били ходили
Естествено оспорих документа и не знам какви свидетели ще се явяват Единствено лъжата им е възможна,което не го допускам,т.к лично съм проверил нещата.А самите бумаги,естествено,присъщо на днешното съвремие и незачитане на закона,са изготвени за делото. Дано колеЖката да има 2гр. в главата,т.к ще стане доста сложно за някои хора.
П.П. Та мисълта ми е,при неоспорване,ще се изненадам ако някой ми каже,че не са приемани безрезервно такива изявления за връчени. По-конкретно въпросът би бил,ако не се възрази от другата страна,доколкото тия записвания от А и Б-служители обективират св. показания,с какво обвързват съда???
Май май с нищо.Въпреки това сигурно 1/3 от съдиите ще приемат че има връчване(т.к не било оспорено). Тоест ищецът по-добре да замълчи(ако говорим за законност) и по съществото вече да изложи(като така вече е късно за свидетели на работодателя),че това е именно свидетелствуване,дадено обаче в ненадлежната форма.
При нас няма опасност,т.к няма отказ,респ. връчване.Но ми се струва,че тактически по-правилно е така да се подходи поначало,особено пък ако има "нещо вярно" относно отказа.
- svettoslav
- Активен потребител
svettoslav написа:Остави тия пощипвания,ама и аз имам едни такива прекратявания "без знанието" на Х.
Естествено оспорих документа и не знам какви свидетели ще се явяват Единствено лъжата им е възможна,което не го допускам,т.к лично съм проверил нещата.А самите бумаги,естествено,присъщо на днешното съвремие и незачитане на закона,са изготвени за делото. Дано колеЖката да има 2гр. в главата,т.к ще стане доста сложно за някои хора......
Не си се съгласил да се разпитват техните свидетели, надявам се.
Те водили свидетели( може и да са кошаревци, не знам) - какво ти пречи да ангажираш гласни и ти? ....... а, сетих се- и ново искане по доказателствата, разбира се.
п.п. Напоследък в трудовите дела се забелязва тази странна тенденция- създаване на доказателства за нуждите на процеса.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:svettoslav написа:Остави тия пощипвания,ама и аз имам едни такива прекратявания "без знанието" на Х.
Естествено оспорих документа и не знам какви свидетели ще се явяват Единствено лъжата им е възможна,което не го допускам,т.к лично съм проверил нещата.А самите бумаги,естествено,присъщо на днешното съвремие и незачитане на закона,са изготвени за делото. Дано колеЖката да има 2гр. в главата,т.к ще стане доста сложно за някои хора......
Не си се съгласил да се разпитват техните свидетели, надявам се.
Те водили свидетели( може и да са кошаревци, не знам) - какво ти пречи да ангажираш гласни и ти? ....... а, сетих се- и ново искане по доказателствата, разбира се.
п.п. Напоследък в трудовите дела се забелязва тази странна тенденция- създаване на доказателства за нуждите на процеса.
Ама техните свидетели не зависят от моето съгласие,бе,прителче! Освен това аз нямам нищо против да се явят.Като нормално поведение аз твърдя,че документът в частта за установяване на отказ представлява СВ. показания.Естествено е да се явят и да потвърдят.Само че страната много мънкаше като направи това "хъката-мъката-искане",за което аз станах основната причина ,с обясненията си за наказателната отговорност,под страх от която следва да излъ..да кажат каквото е станало . Няма какво друго да се случи.Става дума за служители на фирмата.Заемащи и отговорно служ. положение,които, освен че са написали тия неистини в т.нар. "заповед " както и др. док....трябва да е луд този,който да се яви,доколкото няма как да стане тая работа.Нали се сещаш за въпросите,които ще последват,когато излезе от залата другия тъпунгер.Наистина трябва да не са в час за да се явят.Голям купон ще пада..и в залата,и в поркуратурата,а,бе навсякъде,навсякъде,че както съм се наточил за някой лъжесвидетел..не е истина.
Работата беше "Ако мине номера".И без малко да мине-при тая натовареност на съдиите.
Най-важното в случая е,че самата заповед от представена в първо с.з.,а делото е бързо Пр-во.Естествено възразих,т.к е извен срока по 312 ГПК и сме с последиците на чл.313. Освен ако се дължи на непредвидими обстоятелства,неопредолима някаква пречка.И тук колеЖкато веднага измъндахерца "аМиии тооо аззз.. бях малко в болнични... " и да видим сега какви уважителни причини има ответника ООД.
Така,че най-напред тука им е проблема(освен ако адв. Х е била в болнични в седмодневния срок по 312 ГПК ).От друга страна много ще се радвам,да имат уважителни причини(а те нямат,още повече с отговора на ИМ са представили сумати бумаги като ПД,нямащи отношение при това към спора, ама карай),че да поразпитаме някой друг свидетел от тия..връчителите че да ги питаме как се отваря входната /заключ-отключ или влез-излез/ врата.Заключена ли беше,кой съдед отвори(моя доверител не живее там от ОСЕМ ГОДИНИ,собствеността на имота от тогава е друга) и общо взето голям купон се очертава.Така си го набиха,че не може повече,за което много се радвам.
П.П. Иначе принципно допустими са насрещни наши искания,ако в с.з се уважат техните.Какво да установяваш с тях-че не му е връчена ли? Не е възможно,доколкото тове е положението като отрицателен факт.
А,бе болна,болна е колеЖката,ама " добър" акъл им е дала за подправката на некой документи.И между другото излиза въпреки всичко,че и свидетелите са недопустими,доколкото и за това искане ги обхваща 313 ГПК.Доверителят ми обаче,не знам защо ,ама ммооого иска някой да излъже.
- svettoslav
- Активен потребител
Като казвам натовареност на съдиите,имах предвид в нашия вилает.Щото другаде гледат дело за обида 3 часа.Цял следобед.Един колега чак го съжалих горкия.Три часа и половина-има ли реторсия, няма ли реторсия " А ,сега дайте нотариалните актове,че да видим за какъв имот Вие се обиждате"
Поздрави на Районен съд гр.Балчик.Голяма безработица ги е лепнала горките.Пъъъълна скрЪп.
Поздрави на Районен съд гр.Балчик.Голяма безработица ги е лепнала горките.Пъъъълна скрЪп.
- svettoslav
- Активен потребител
Никой не спори, че във Варна е натоварено... ама и как да не е , като отнема 7м. да издадеш ЗИ, респективно да я връчиш на ЮЛ, пък отпосле, щото няма чл. 50 в ГПК, да издирваш управителят на това дружество, и за капак- да се сетиш, че докато всичко тече и се променя, минал срока ( за пререгистрация, сети се що) и ако не представи заявителят определени бумаги относно Д, то ще прекратиш хода на охлюва, че много следи оставил.
Брех, че не подлежи на частна жалба тоя ход. А вече нямам интерес от молба за бавност, респективно проверка за натовареността на нечие ежедневие.
Не знам какви ги правят там, ама и какво общо има с темата?
Брех, че не подлежи на частна жалба тоя ход. А вече нямам интерес от молба за бавност, респективно проверка за натовареността на нечие ежедневие.
Не знам какви ги правят там, ама и какво общо има с темата?
- Гост.
- Старши потребител
Тъкмо сега в кантората беше човека по това дело.Искал да ги пита един по един... някой дреболии като напр. от коя страна на вратата му бил звънеца (отпреди 8 гОдин ).
Ей,ама това и свидетел да си,значи, лоша работа
Ей,ама това и свидетел да си,значи, лоша работа
- svettoslav
- Активен потребител
Здравей Poly,
Принципно хипотезата с изпращане на Заповедта по ел.поща е възможно. Трябва само да се спазят определени изисквания и то не само на този специален закон. Аз имах подобен случай и стана.
Относно съставянето на документи с цел процеса - то това не е само при трудовите дела. Така, че ... А къде бил звънеца - от ляво или от дясно ....се избягва много лесно с .."Не си спомням" беше отдавна ....Зависи адвоката каква насока ще даде на свидетеля ..
УСПЕХ !
Принципно хипотезата с изпращане на Заповедта по ел.поща е възможно. Трябва само да се спазят определени изисквания и то не само на този специален закон. Аз имах подобен случай и стана.
Относно съставянето на документи с цел процеса - то това не е само при трудовите дела. Така, че ... А къде бил звънеца - от ляво или от дясно ....се избягва много лесно с .."Не си спомням" беше отдавна ....Зависи адвоката каква насока ще даде на свидетеля ..
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
monteskio написа:Здравей Poly,
Принципно хипотезата с изпращане на Заповедта по ел.поща е възможно. Трябва само да се спазят определени изисквания и то не само на този специален закон. Аз имах подобен случай и стана. ...
Убедена бях. Благодаря.
- Гост.
- Старши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|