начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ТОРМОЗ,ЗАПЛАХИ...ПОМОЩ

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ТОРМОЗ,ЗАПЛАХИ...ПОМОЩ

Мнениеот stojan29 » 05 Мар 2012, 22:40

[u]Здравейте господа![/u]

След развода на мойте родители,аз и брат ми останахме при баща ни.В решението на съда пише,че може да ни вижда,ако ние желаем.Не сме ЗАДЪЛЖЕНИ.Развода бе по взаимно съгласие.
В момента баща ни заведе дело,с което цели повишаване на издръжката.Брат ми е на почти 10 год. възраст.
Майка ни,иска да се види с брат ми,но той не иска,защото е огнееен от постъпките на майка му.Не е спокоен когато е вижда...Доста пъти е ставал свидетел на това,как тя заедно с неиния приятел са се целували,и се разтреперва при мисълта,че го е зарязала заради друг мъж.Когато брат ми не пожелае да се види с нея,тя го заплашва и казва,че ще спре да изплаща издръжката,защото баща ни,според нея,не й съдействал от гледна точка на това,че не му казвал да се срещне с нея.А това е глупост.САМОТО ДЕТЕ НЕ ИСКА ДА ПОДДЪРЖА КОНТАКТ С НЕЯ.А и според решението на съда, АКО ПОЖЕЛАЕ може да е види,НО ПАК КАЗВАМ...НЕ Е ЗАДЪЛЖЕН.
Питането ми е следното:
Може ли съда да привика брат ми,да го разпитва по даден въпрос,да се чуе неговото мнение,ако случайно майка ни предиви някакъв иск срещу баща ни.Как може да се защитава то?Може ли по някакъв начин да го насили да се виждат?Може ли да бъде заставено да отговаря пред някакви други институции,с цел да се разбере дали живее добре при баща си?
... И МАЛКО ОТНОСИТЕЛЕН ВЪПРОС:
с колко може да се дигне издръжката,която изплаща тя,при полжение че сегашния и размер е 80 лв. ,а баща ни плаща 100 лв.за неговата занималня?САМО ОТ РАЗМЕРА НА ДОХОДИТЕ НА МАЙКАТА ЛИ ,ЗАВИСИ РАЗМЕРА НА ИЗДРЪЖКАТА или има и някакъв друг фактор?
stojan29
Младши потребител

Re: ТОРМОЗ,ЗАПЛАХИ...ПОМОЩ

Мнениеот arteglam » 06 Мар 2012, 17:29

Ал. 4 от Чл. 51 от СК казва че, изменение на местоживеенето, упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата може да се поиска при изменение на обстоятелствата. От тази разпоредба аз тълкувам, че издръжката при всички случаи може да се промени ако има промяна в обстоятелствата, при които я плаща майка ви.
чл. 59 ал. 3 казва "Размерът на издръжката трябва да осигури условията на живот на детето, които е имало преди развода, освен ако това би създало особени затруднения на дължащия издръжка родител." Следователно трябва да се прецени до каква степен майка ви е способна да плаща по-висока издръжка от вече предвидената.
Тези разпоредбо пък ви казват как се определя размера на издръжката.
Чл. 142. (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.
(2) Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.
Чл. 143. (1) Всеки родител е длъжен съобразно своите възможности и материално състояние да осигурява условия на живот, необходими за развитието на детето.
(2) Родителите дължат издръжка на своите ненавършили пълнолетие деца независимо дали са работоспособни и дали могат да се издържат от имуществото си.
Баща ви трябва да подаде граждански иск за издръжка ако иска да я увеличи.
Всички тези разпоредби мисля, че ви отговарят на така зададеният ''Относителен въпрос".

По първият въпрос не мога да бъда точно сигурен в отговора си. Принципно съда може да извика детето и да се интересува от неговото мнение. Бил съм свидетел на такова дело за развод, но извън самото дело не знам до колко това е възможно. В случая обаче брат ви е на 10 г. и това е прекалено малка възраст, за да може да формира достатъчно добре обмислено мнение, за да го вземе съда предвид. По-скоро съдът би намерил други начини да си набави информация за това дали детето живее добре при баща си и т.н (свидетелски показания например).
Ако нещо съм сгрешил колегите винаги могат да допълнят. Цитирал съм много разпоредби, за да видите директно в закона как го пише, а не да се доверявате само на моето мнение.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 06 Мар 2012, 19:15

stojan29 написа:..1. Може ли съда да привика брат ми,да го разпитва по даден въпрос,да се чуе неговото мнение,ако случайно майка ни предиви някакъв иск срещу баща ни.Как може да се защитава то?Може ли по някакъв начин да го насили да се виждат?Може ли да бъде заставено да отговаря пред някакви други институции,с цел да се разбере дали живее добре при баща си?
... И МАЛКО ОТНОСИТЕЛЕН ВЪПРОС:
2. с колко може да се дигне издръжката,която изплаща тя,при полжение че сегашния и размер е 80 лв. ,а баща ни плаща 100 лв.за неговата занималня?САМО ОТ РАЗМЕРА НА ДОХОДИТЕ НА МАЙКАТА ЛИ ,ЗАВИСИ РАЗМЕРА НА ИЗДРЪЖКАТА или има и някакъв друг фактор?

За моженето- може, а мен ако ме пита някой е и задължително( ама не ме питат, ако не си поискам от съда).Оставете водещата позиция на майката- от нея трябва да се инициира това дело, защото по същество иска промяна в режима. До тогава- без притеснения, ако и да заплашва с нелепости.
За колегата допълвам- чл. 15 ЗЗДетето.
2. Можеее, но трябва да инициира бащата дело срещу майката, в което ще докаже промяна в обстоятелствата. Всичко може, когато е в интерес на детето.

п.п. Направо съм впечатлена- "режим на лични контакти, когато детето пожелае"?
Не съм чела такова нещо до днес, но явно магистратът е имал основателни съображения, за да постанови точно такава формулировка.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот arteglam » 06 Мар 2012, 22:44

Благодаря за допълнението, колежке. Не бях се сетил за този закон :) Може би, защото не ми се е налагало да го ползвам.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 12:55

Щом брат Ви е на 10 г. законът позволява да се вземе неговото мнение от съда. Но тук вече става въпрос за определен режим на лични отношения, постановен с влязло в сила решение. Ако майката има право да вижда сина си в посочените времеви параметри от съда, не можем да я лишим от това право. Естествено има значение желанието на детето. Но... Ако държите да не се осъществява контакт между майката и сина има юридическа възможност - за лишаване респ. ограничаване на род. права. Тук стои въпросът, обаче, дали са налице законовите предпоставки да предявите такъв иск. За целта трябва малко повече и подробна информация. Ако имате допълнителни въпроси можете да ми ги зададете тук - janetastoimenova@yahoo.com.
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 12:58

Изходната информация е достатъчна.

Спрете с тая реклама- забранена е по ОУ на форума, а и съгласно ЗА( ако ЕК не ви е достатъчен).
Оставила сте достатъчно данни, за да бъдете индивидуализирана. Не прекалявайте.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 13:08

Мисля, че достатъчно помагаме на хората, като им даваме във форума безплатни съвети. Имаме право на това само в определени случаи по закон и все пак го правим нали??? Все пак с професията си трябва да помагаме и да защитаваме правата на гражданите, каквото смятам, че е призванието на всеки адвокат. Разбира се, в едно съобщение не мога да дискутирам на дълго и на широко един казус. Чрез мейл хората могат да разкрият подробности по казуса и да зададат конкретни въпроси. Не прекалявайте Вие с добрината на хората, които действително искат да помогнат!
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 13:13

janetastoimenova написа:Мисля, че достатъчно помагаме на хората, като им даваме във форума безплатни съвети. Имаме право на това само в определени случаи по закон и все пак го правим нали??? Все пак с професията си трябва да помагаме и да защитаваме правата на гражданите, каквото смятам, че е призванието на всеки адвокат. Разбира се, в едно съобщение не мога да дискутирам на дълго и на широко един казус. Чрез мейл хората могат да разкрият подробности по казуса и да зададат конкретни въпроси. Не прекалявайте Вие с добрината на хората, които действително искат да помогнат!

:D Вие на мен ли казвате това?
Защото сте дала някакъв съвет преценихте, че имате правото да си оставяте във всяка тема координатите?
Това, като да се явява според вас, цената за това, че сте влязла в нечия тема.
И това обличате в лицемерното "добрина"?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 13:16

Ще отговоря само с усмивка:) Станах адвокат, за да помагам на хората и го правя всеки ден! Хубав ден!
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 13:18

Убедена съм, при това го правите безвъзмездно :D .
:lol:

Не искам да си помислите, че съм невъзпитана( не че е важно и дали), но- хубав ден и на вас.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 13:20

Усмивките ми винаги са безвъзмездни! :) И спрете да нападате, хората търсят помощ в тези форуми, а не личин нападки..
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 13:28

Колега, обичам да ми казват какво да правя, защото е интересно, когато не се подчинявам на нечие казване.

За разлика от вас нито веднъж не съм си позволила да се рекламирам. Що се отнася до предлагане на друг колега, ограничила съм се до минимум, като постовете ми в тази насока се броят на пръстите на едната ми ръка. Ако и да смятам повечето списващи тук колеги за прекрасни професионалисти.

И, пак за разлика от вас, съм помогнала( относително) на повече питащи, като нито веднъж не съм търсила реална среща, или изолирана от публичното пространство, за да дам съвет.
Ако някой докаже обратното- ще ви поднеса извинения! Според мен не ги очаквайте.

Помислете по въпроса защо никой освен вас не си "дава" координатите. Защото е по-невеж, или защото спазва някаква елементарна етика.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 13:34

Координатите са общодостъпни, колега и не виждам как аз търся реално среща. Като предоставиш имейл, за да помогнеш, как извинявай нарушаваш етиката. Хайде да спрем с това. Нека да помагаме на хората, вместо да водим безсмислени спорове. Да оставим това за съдебната зала :) Приятен и успешен ден!
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 13:42

janetastoimenova написа:Координатите са общодостъпни, колега и не виждам как аз търся реално среща. ..... ...

Ако не търсите реална среща няма пречка да споделите опитът си в темата, където е зададен въпроса ( този форум е точно за това).
Това право не ви е отречено.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси