начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос за бебе с двойно гражданство!

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за бебе с двойно гражданство!

Мнениеот thekukurigu » 06 Мар 2012, 10:45

Здравейте!
Предварително благодаря на отзовалите се с отговор!
Детето ми е на почти 9 месеца,с двойно гражданство-българско и кипърско,бащата е кипърец.
В момента задейства процедура по развод,но в Бг,тъй като тук би ми било по-трудно.Имам и документ от болница,който описва един от побоите върху мен.Скоро ще пътувам до Бг-аз и детето,като бащата ще ми даде съгласие да излезна от страната.Та въпросите са ми следните:
1.Ако реша да не се върна повече в Кипър,той може ли по някакъв начин да ме съди за отвличане на детето ми?
2.Мога ли да взема ограничителна заповед,тъй като не само,че ме е удрял,а и ме заплашва всекидневно как ще ме убие,как ще ме нареже на парчета,как ще ми вземе детето?
3.Ако/Когато се започне дело в Бг той не се яви на нито едно дело,какво следва?
thekukurigu
Нов потребител

Re: Въпрос за бебе с двойно гражданство!

Мнениеот kristi3 » 06 Мар 2012, 18:11

Здравейте!
Накратко няколко думи по Вашите въпроси:
1. Категорично не може този случай да се третира като отвличане, дори да напуснете страната с детето без съгласието на бащата и никога повече да не се върнете там. Не трябва да имате никакви опасения в тази насока.
2. Не съм сигурен за процедурата по издаването на ограничителна заповед (да си каже мнението някой колега с опит в тази сфера), но предвид изминалото време и липсата на яснота по обстоятелствата, довели до вашите наранявания, допускам, че няма да е лесно изпълнимо.
3. Няма никакъв проблем да се разведете, дори мъжът ви изобщо да не се яви пред съда. Естествено ще трябва да мине съответната процедура по призоваването му, което може да отнеме време, но и да не се яви няма да бъде никаква пречка.
kristi3
Младши потребител

Мнениеот thekukurigu » 06 Мар 2012, 19:23

Благодаря ви много,Кристи3 :)
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 06 Мар 2012, 19:37

.. само минавам, но отговорите не са така еднозначни, а си имат нюанси.
И изобщо не е така лесно...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kristi3 » 07 Мар 2012, 11:05

Никой не казва, че е лесно и че нещата са само черно-бели. Това тук не е юридическа консултация, а само правен съвет как стоят нещата принципно и има ли изобщо правна възможност за определена ситуация. Естествено, че в подробности нещата следва да се разгледат и обсъдят с адвокат за предприемането на конкретни действия. Но не това е целта тук. Както и на празното философстване...
kristi3
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 11:09

Не философствам, ама с отговорите ви в 1 и 2 категорично не съм съгласна.
Вие си отговорете защо.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kristi3 » 07 Мар 2012, 11:37

Хм, стана ми интересно... И защо? Отвличане на собствено дете! Това няма как да изпълни състава на чл. 142 НК, та ако ще да го заведете и на луната. Колкото до ограничителната заповед, коректно съм посочил, че трябва да се изкаже някой с опит в областта.
kristi3
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 11:52

:roll: Защото разглеждате казуса от наказателната му страна, която изобщо не съм визирала.
Има си гражданско правни норми за определени обстоятелства. Не само национални и при определено стечение отговорът на 1 е положителен ( според зависи развитието на казуса по т.3).
Отговорът на 2 всякога ще е отрицателен при изложените факти.

`айде, стига философия, ама е хубаво да не се дават празни надежди, или поне да се дават коректни "правни" съвети, докато определено обстоятелство от т. 3 не е факт от обективната действителност.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот zzzzz » 07 Мар 2012, 12:01

Поли, защо да не може да се снабди с ограничителна заповед, при положение че има доказателства за упраженено домашно насилие?
zzzzz
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 12:09

Доколко има доказателства за акт на домашно насилие- с оглед изложеното горе?
Някой да познава законодателството на Кипър?
И, преко сили, ако се съглася с вас, че документът от болницата в Кипър може и да се ползва у нас ( нито знаем какво пише в него, ама нека философствам, `щото точно това ще направя в момента и приема, че е коректно записано името на нанеслия насилието )- как го виждате това производство по ЗЗДН ( сега, съгласни сте, че това е единствената възможност у нас да се издаде заповед за налагане на мерки срещу насилието) с оглед сроковете, а тя е още в Кипър?
И, съобразете, че тя като да чака евентуално съгласие на съпруга си да напусне страната с детето.
Алеаторно, алеаторно...но времето не прощава.

Пропускам призоваването, за което някъде се написа, че било лесновата работа, а за мен и това си е сизифово камъче.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот thekukurigu » 07 Мар 2012, 12:18

Поли,все още съм тук,защото исках да напусна Кипър с негов подпис,бащата не знае,че няма да се върнем!Това е единствения начин да напусна страната :(
thekukurigu
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 12:30

Ако това "тук" е територията на РБ- търсете помощ от адвокат ( с цялата документация, която имате).
Ситуацията ви никак не е проста. Пък за форум е немислима.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот thekukurigu » 07 Мар 2012, 12:43

Тук-имах предвид Кипър.Консултация с адвокат съм уговорила,когато успея да си отида в България,просто мъжа ми не ме пуска ,все пак се надявам до няколко седмици да съм в България :?
thekukurigu
Нов потребител

Назад към Семейни казуси