начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Моля за отговор-подялба

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за отговор-подялба

Мнениеот diana74 » 11 Фев 2012, 19:02

Със бившият ми съпруг имахме общ кредит,който платих аз след като стана изискуем и беше обявено семейното ни жилище за продан.Сега отново е обявен за продан но само 1/2 неговият дял осъден е за някаква запис на заповед. Имали вариант някой да си купи 1/2 жилище и какво се случва после при положение че имота е неделим.Аз желая да си запазя жилището но ми е непосилно да тегля нов заем при условие че теглих за да погася общия кредит. Какво можете да ме посъветвате.Благодаря.
diana74
Нов потребител

Re: Моля за отговор-подялба

Мнениеот arteglam » 06 Мар 2012, 17:51

Има вариант да се купи 1/2 от жилището. Може да се купи като 1/2 идеална част. Когато имота е неподеляем трябва да се разпредели ползването между съсобствениците.Вие като собственик на 1/2 от имота трябва да делите ползите и разходите с третото лице, което има 1/2 от имота по-равно в случая.(Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си-чл. 30, ал. 3 от ЗС) Ако вие останете в имота ще трябва да плащате обезщетение на третото лице за това, че не ползва имота.(Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.чл.31, ал. 2 от ЗС) Ако третото лице остане в имота, става обратното. Но той трябва да си поиска това обезщетение с писмено поискване. Такова е изискването на закона.
Най - добрият вариант е да откупите 1/2 част на съпруга ви и да стане жилището само ваше. Вие казвате, че нямате пари тогава трябва да търсите някакви начини да обявите за недействителна тази запис на заповед, по която се е задължил съпруга ви.Ако той има някакво друго имущество би могъл с него да обезпечи кредитора, не точно със жилището.Явно той или се е задължил точно с него или го е ипотекирал. Принципно той не може да се разпорежда със семейното жилище без ваше съгласие по време на брака. Не знам как се е стигнало до там, явно след като сте се развели го е направил. Прекалено много неизвестни има в казуса, за да мога да ви отговоря обективно. Нека колегите да помогнат и те :)
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
arteglam
Младши потребител

Назад към Семейни казуси