начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Смяна на родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на родителски права

Мнениеот mamche88 » 02 Мар 2012, 14:23

Здравейте,

Става въпрос за смяна на родителските права на 3 годишно дете. Случаят е следния: С бащата се разведохме, когато детето беше на 1,6г. той искаше режима да е....6 месеца при мен, 6 месеца при него. След като отидохме на психолог се съгласи на компромсен вариант от петък до неделя да е при него. Аз се съгласих тъй като само така той щеше да ми даде развод. В последствие, аз отнново заживях с мъж и дори забременнях. Живеем заедно 3мата и чакаме бебчето да се роди. Сина ми вече много свикна с новия ми мъж, дори от 1-2 месеца го нарича тати (представете си той какво отношение има към детето, за да започне да му казва тати). След като много мислих за бъдещето, а именно когато се роди бебето, когато баткото тръгне на детска градина, а и семейната среда за детето, искам да сменя режима на детето. Причините, са...и аз имам нужда от уикенди с детето, след като другото дете се роди ще искаме да отидем през уикендите извън София, как ще ми даде сърце да си разделя децата, отделно, баща му какво му предлага, аз имам семейство, имам дом, уют, а той е сам, живее на квартира...не искам да го откъсна, но просто искам режима да е 1 и последната седмица на месеца детето да бъде при него през уикендите и когато порасне достатъчно то да си казва кога иска. И все пак...когато детето тръгне на ДГ, аз колко време ще прекарвам с него, а е ясно, че майката е една и дете на тази възраст има много силна нужда от нея.
Въпроса ми е следния...мога ли да сменя режима на детето от всеки уикенд на 1-я и последния от месеца?
Отделно, детето след като се върне от баща си е напраяо като замаяно....първите 30мин се държи все едно не е той...което много ме притеснява. а и нямам представа каква е хугиената в апаетамента на бившия ми мъж. Също така до скоро детето нямаше легло и спеше под една завивка с баща си...добре че 1 уикенд не му го дадох и най-сетне купи легло....
mamche88
Нов потребител

Re: Смяна на родителски права

Мнениеот dessisavina » 02 Мар 2012, 18:18

Според мен би трябвало да заведеш ново дело за промяна в режима на контакти,като изтъкнеш причините,които тук си посочила.Ще ти трябва адвокат най-вероятно...
Не съм юрист.Пиша ти,защото мога да съм съпричастна с проблемите ти.Тук в лекса са оперирани от човешко отношение и си знаят само кодекси,закони и прочие.Някои дори се превръщат в съдници и богове.Колкото пъти съм видяла тема с малко по-емоционално съдържание,толкова пъти не е отговорено.Като че ли не е зададен И засягащ правото въпрос...
dessisavina
Нов потребител

Мнениеот lexy21 » 02 Мар 2012, 19:07

dessisavina написа:Тук в лекса са оперирани от човешко отношение и си знаят само кодекси,закони и прочие.Някои дори се превръщат в съдници и богове.Колкото пъти съм видяла тема с малко по-емоционално съдържание,толкова пъти не е отговорено.Като че ли не е зададен И засягащ правото въпрос...

Госпожо,
Именно защото "тук в лекса" се търсят юридически съвети, нормално "си знаят само кодекси, закони и прочие". Те и хората за това питат тук - за юридическите положения. Емоциите са за приятели и други форуми и то не, защото тук някой е опериран от тях, а защото емоционални реакции на юридически въпроси отговор не дават и на никого не помагат в тази връзка. Навсякъде има хора, които се "превръщат в съдници и богове", както има и такива, които вечно се оплакват и са по презумпция онеправдани и неразбрани - от живота, от "системата", от хората, от закона... Тия, "оперираните от човешко отношение", в работата си всеки ден се сбълскват с житейски драми, които очакват "разрешението" си от тях, както имат и своите такива, но, ако аз примерно, повлияна от моя житейска драма, отсъдя емоционално по Вашето дело, това ще е "човешко", но дали ще е правилно? Няма ли тогава да искате да съм "оперирана" и да си гледам кодексите и законите?
Точно такива изказвания като Вашето, отказват колегите да отговарят.

За едно сте права в случая - пътят е дело за промяна на режима на лични контакти и, че ще трябва адвокат.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 02 Мар 2012, 20:21

mamche88 написа:Здравейте,

Става въпрос за смяна на родителските права на 3 годишно дете. Случаят е следния: С бащата се разведохме, когато детето беше на 1,6г. той искаше режима да е....6 месеца при мен, 6 месеца при него. След като отидохме на психолог се съгласи на компромсен вариант от петък до неделя да е при него. Аз се съгласих тъй като само така той щеше да ми даде развод. В последствие, аз отнново заживях с мъж и дори забременнях. Живеем заедно 3мата и чакаме бебчето да се роди. Сина ми вече много свикна с новия ми мъж, дори от 1-2 месеца го нарича тати (представете си той какво отношение има към детето, за да започне да му казва тати). След като много мислих за бъдещето, а именно когато се роди бебето, когато баткото тръгне на детска градина, а и семейната среда за детето, искам да сменя режима на детето. Причините, са...и аз имам нужда от уикенди с детето, след като другото дете се роди ще искаме да отидем през уикендите извън София, как ще ми даде сърце да си разделя децата, отделно, баща му какво му предлага, аз имам семейство, имам дом, уют, а той е сам, живее на квартира...не искам да го откъсна, но просто искам режима да е 1 и последната седмица на месеца детето да бъде при него през уикендите и когато порасне достатъчно то да си казва кога иска. И все пак...когато детето тръгне на ДГ, аз колко време ще прекарвам с него, а е ясно, че майката е една и дете на тази възраст има много силна нужда от нея.
Въпроса ми е следния...мога ли да сменя режима на детето от всеки уикенд на 1-я и последния от месеца?
Отделно, детето след като се върне от баща си е напраяо като замаяно....първите 30мин се държи все едно не е той...което много ме притеснява. а и нямам представа каква е хугиената в апаетамента на бившия ми мъж. Също така до скоро детето нямаше легло и спеше под една завивка с баща си...добре че 1 уикенд не му го дадох и най-сетне купи легло....

В к` си на оперирана, която в дома си е въвела войнишки порядки( децата ни козируват)- да отсъдя: рано е. За сега. И не с тези притежателни местоимения, макар, че при подходяща интерпретация на написаното би се получило.

А като майка- опитайте да се прочетете, и осмислите изложеното, от позицията на бащата. Хареса ли ви написаното? :roll: Дали пък ако именно бащата си бе устроил живота, бе намерил своята сродна душа, която го прави цял, а вие останала самотна, чуете предложението щяхте да сте във възторг?
Всъщност, за съда са без значение родителските.... емоции, ако не са в интерес на детето.
Последното трябва да ви води.

п.п. Предполагам, че бащата няма да е съгласен, което обуславя нужда от психологическа експертиза на детето. Дано имате идея през какво ще го изпроводите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот boiko_62 » 02 Мар 2012, 21:23

а питате ли баща му какво иска или расъждавате само от вашата гледна точка
това, че имате семейство не значи че му прилагате пълно удобство и уют
права е "поли" че в съда отсъждат само в интерес на детето
ами когато се роди второто ви дете и нещата нещо не потръгнат с двете деца, тогава какво правим
трябва да погледнете с очите и ума на бившия си съпруг да се поставите на местото на малкото си дете и тогава да отсъдите
а в отговор на "dessisavina" ще кажа че и ние сме простосмъртни хора и живеем с проблемите си плюс и тези на нашите клиенти
ние сме професионалисти и отговаряме спрямо правилата и не се водим от емоциите си
boiko_62
Потребител

Мнениеот mamche88 » 03 Мар 2012, 15:31

След като съм написала, че при мен детето получава много любов, уют и истинско семейство значи е така. При баща си...какво прави само двямата стоят. Дали на празниците би било добре за детето да стои само или бащата да го заведе някъде и всички да са със семействата си, а само то...единствено с баща си. Аз имам много здраво семейство и затова бих искала да се чувства и сина ми така, както аз!
Пиша тук, за да ми кажете дали бих спечелила делото, ако заведа такова. Аз мисля от гледна точка на детето. Нали навсякъде се пише, че детето трябва да знае, че има един дом и сплотено семейство, не е ли това най-важното, а след като порасне достатъчно само ще си казва кога иска при единия и кога иска при другия? Притеснявам се и че когато се роди детето може по някакъв начин да се чувств отделено и самичко, а аз не искам да допусна такова нещо. В никакъв случай не искам да ограничавам изцяло срещите с истинския му баща, но смятам, че на този етап би било по редно да прекарва повече време с истинско семейство!
Знам че ще ми е нужен адвокат. Другото което искам да попитам как може след като психолог анализира 3 годишно дете, може да се вземе решение.
Интересуваме и как се процедира. Аз предлагам смяна на режим от всеки уикенд, на 1-я и послледния от месеца, бащата не се съглсява и после какво става? започваме да се съдим, викаме свидетели, разпитват детето?
Благодаря за отговорите!
mamche88
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 03 Мар 2012, 15:47

:roll: ....

Според мен трябва да се прави комбинирана експертиза и на родителите. Тогава какви истини лъсват.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот nk7702n » 03 Мар 2012, 15:59

mamche88 написа:След като съм написала, че при мен детето получава много любов, уют и истинско семейство значи е така. При баща си...какво прави само двямата стоят. Дали на празниците би било добре за детето да стои само или бащата да го заведе някъде и всички да са със семействата си, а само то...единствено с баща си. Аз имам много здраво семейство и затова бих искала да се чувства и сина ми така, както аз!
Пиша тук, за да ми кажете дали бих спечелила делото, ако заведа такова. Аз мисля от гледна точка на детето. Нали навсякъде се пише, че детето трябва да знае, че има един дом и сплотено семейство, не е ли това най-важното, а след като порасне достатъчно само ще си казва кога иска при единия и кога иска при другия? Притеснявам се и че когато се роди детето може по някакъв начин да се чувств отделено и самичко, а аз не искам да допусна такова нещо. В никакъв случай не искам да ограничавам изцяло срещите с истинския му баща, но смятам, че на този етап би било по редно да прекарва повече време с истинско семейство!
Знам че ще ми е нужен адвокат. Другото което искам да попитам как може след като психолог анализира 3 годишно дете, може да се вземе решение.
Интересуваме и как се процедира. Аз предлагам смяна на режим от всеки уикенд, на 1-я и послледния от месеца, бащата не се съглсява и после какво става? започваме да се съдим, викаме свидетели, разпитват детето?
Благодаря за отговорите!

От всичко дотук, на никого не стана ясно как точно определихте, че в момента / детето е още на 3 години/, то нямало чак толкова нужда от контакти с бащата, с майката връзката била много силна, пък по - късно, като станело по - голямо, щяло само да решава и да казва какво иска. След като порасне, вече ще бъде късно да навакса пропуснатото, защото ще е получило сериозни емоционални проблеми от лишаването му от тези контакти, от втълпяването на Вашите възприятия и неготиви на него с тази крехка психика.Как разбрахте от какво се нуждае детето, попитахте ли го или решихте вместо него?
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот boiko_62 » 03 Мар 2012, 18:28

досега разбрахме, че само вие искате, а детето какво иска не ни стана ясно
преди да пишете попитайте го какво то иска, а не да казвате само вие какво искате
говорихте ли с човека до вас в момента какво той иска и съвпадат ли исканията ви по този въпрос
boiko_62
Потребител

Мнениеот mamche88 » 04 Мар 2012, 20:16

Малко ме объркахте сс последните си отговори. В крайна сметка, аз търся правен отговор, дали ще спечеля, ако заведа дело. И може ли някой да ми каже дали едно 3 годишно дете може с точност да каже колко иска пр майка си и колко при баща си. Когато отивам на там да го оставям ми казва, че иска да е с мен, на баща му също го казва, разбира се се случва да каже, че иска при него. Аз не искам изцяло родителските права!!! Има разлика, мисля!
Именно, за да пропусна емоционални проблеми, искам да сменя режима. Защото замислите се...бебето се ражда и изведнъж големия ми син е откъснат...кое е неговото семейстево и сигурност, няма ли точно така то да се почувства несигурно и без стабилност. Как ще се формира съзнанието му когато през 5 дни се сменя дома???
mamche88
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 04 Мар 2012, 21:23

mamche88 написа:Малко ме объркахте сс последните си отговори. В крайна сметка, аз търся правен отговор, дали ще спечеля, ако заведа дело. Сега? повтарям, не!
И може ли някой да ми каже дали едно 3 годишно дете може с точност да каже колко иска пр майка си и колко при баща си. Може да каже, несъзнателно, е ли манипулирано да иска определени неща. Това е достатъчно за съда.
Когато отивам на там да го оставям ми казва, че иска да е с мен, на баща му също го казва, разбира се се случва да каже, че иска при него. Аз не искам изцяло родителските права!!! Има разлика, мисля!
Именно, за да пропусна емоционални проблеми, искам да сменя режима. Защото замислите се...бебето се ражда и изведнъж големия ми син е откъснат... откъснат, откъснат- за два дни, да не го откъсвате за първи път, че да е ново за него, или пък да е за по-дълъг период? кое е неговото семейстево и сигурност, няма ли точно така то да се почувства несигурно и без стабилност. Психолозите ( и разни закърнели институции), ще кажат тежката си дума. Как ще се формира съзнанието му когато през 5 дни се сменя дома??? Е, до сега, простете, ама вече година и половина това не ви притесняваше, но изведнъж се сетихте за останалите обстоятелства

Вие наистина бъркате в основни понятия- това дете има един баща, който види се по вашите думи нито се е отрекъл от него, нито се грижи зле, напротив. Предполагам и своевременно издръжката изплаща.
Какво смятате, че се е променило в отношенията на трима ви? Освен, че искате, искате, искате, ама с искане тези неща не стават ( за това ви написах да спрете с вашите приоритети, а да се замислите по отношение парафразите им).
Не и с вашето искане, когато останалото си е ок.
Да, и за да не оставя съмнение- за всички е ясно ( поне за юристите в темата), че искате изменение във вече постановения режим на лични контакти, не ограничаване, или лишаване на родителските права. Последните две, при изложеното, надали някога ще получите.

п.п. пфу, а най- се нервя, защото това ще е поредно доказателство, че правото е далеч от справедливостта.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот boiko_62 » 05 Мар 2012, 20:17

poli_g, няма за какво да се ядосваш,хората не разбират какво им казваме и си искат само тяхното
госпожата трябва да знае че това ще е едно дълго дело което няма да свърши за една година ако бъде заведено и тогава какво правим, детето ще е раздвоено, тъй като майката ще ограничи временно родителските права на бащата - на товамиприлича
boiko_62
Потребител

Мнениеот kristi3 » 07 Мар 2012, 11:30

Не мога да ви разбера... Жената е поискала конкретен съвет, а не нравствено поучение. Ако искаше такова, вероятно щеше да посети форума на Светия синод или да отиде направо да се изповяда. И сигурно повече от вас си задава въпроса как се чувства нейното собствено дете. Няма рецепта за правилното отглеждане на едно дете. Важното е да правим, каквото намираме за редно и добро, а резултатът ще се види след години. Кой не иска идеалната среда за детето си? Да, ама животът не е идеален и ние не можем да го направим такъв, така че стига празни приказки.
Разбира се, че можете да заведете иск за промяна на режима на виждане на детето. Като правна възможност съществува. Сама трябва да прецените дали сте готова да подложите на това вас и семейството ви, като имате предвид, че процедурата със сигурност няма да е лесна и кратка, особено,ако не постигнете взаимно съгласие. И един съвет - не питайте адвокат за вероятния изход на едно дело, най-малкото, защото в действителност той не знае отговора на този въпрос. Това е все едно да попитате хирурга, как ще завърши операцията, след като ви разтвори гръдния кош. Просто в първия случай изхода зависи от съдията, а във втория от онзи в небесата :)
kristi3
Младши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 12:29

Завеждате дело за промяна на режима на личните отношения, защото реално родителските права няма да бъдат променяни. Това, което в действителност искате вие е именно нов режим на лични отношения на бащата с детето. Винаги можете да искате промяна на този режим, ако са налице промяна в обстоятелствата. А във вашия случай те са налице. Случаят може да се разреши само и единствено с дело, което няма да отнеме повече от 3-4 месеца. Рашението е много просто и няма нищо сложно в случая - просто се обръщате към адвокат, който да задвижи възможно най-бързо процедурата. От 6 години се занимавам предимно с такъв вид дела. За повече инфо- janetastoimenova@yahoo.com.
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 12:32

Кое се е променило, казвате, от дата на постановяване на СР до дата на завеждане на иска?

А, че решението в тази му част е акт на спорна администрация никой не спори.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот janetastoimenova » 07 Мар 2012, 12:43

След като детето е на 3 години, нито ще бъде разпитвано пред съдия и психолог, нито ще се иска неговото мнение. Едва ако е навършило 10 години, се иска мнение от детето. А вашето е твърде малко, и законът не позволява участието му в процеса. СК е категоричен в това отношение. Относно условията на живот при бащата, може да се поиска изготвяне на доклад по делото по този въпрос. Естествено, ако не постигнете съгласие с бащата и не можете да сключите споразумение, ще трябва да водите свидетели, с които да докажете твърденията си. Вашето искане е съвсем логично и оправдано предвид на желанието ви да имате поне 2 уикенда в месеца, които да прекарвате цялото семейство. Едва ли ще има съдия, който да не разбере доводите ви, все пак и вие като родител имате право да искате да прекарвате свободното време с детето си. Да не забравяме, че за да осигурите най-доброто решение за вашето дете се налагат компромиси и от двете страни. Ако бащата настоява да вижда детето си всеки уикенд, то може да си запазите поне един уикенд с него и да му оставите и един месец през лятото. Считам, че съдът би уважил такова искане. Естествено, никой не може да ви даде категоричен отговор дали ще спечелите делото, но считам че това не е невъзможно. Даже напротив!
janetastoimenova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 07 Мар 2012, 12:55

мдам....... :)
При заспал ответник всичко е възможно.
Гост.
Старши потребител

Назад към Семейни казуси