Здравейте,
Въпросът ми е такъв:
Работя в Казанлъшка фирма, където на 21 Септември 2011 бях назаначен на работа и сключих ТД със срок на изпитване 6 месеца, в полза на двете страни. Днес 29 Февруари 2012 бях повикан от управителя на фирмата, който ми съобщи, че прекратява ТД поради неоправдани очаквания спрямо постигнатите от мен за посочения период резултати.
Въпросът ми е имам ли право да не подписвам заповедта за уволнение поради липса на предизвестие (1 месец) от страна на Работодателя?
И тъй като вече подписах заповедта имам ли законово право все пак да оспорвам освобождаването си на база на факта, че няма отправено към мен предизвестие и да изисквам такова преди да бъда освободен от работа?
Благодаря ви предварително
- Дата и час: 26 Ное 2024, 14:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
предизвестие от работодател /договор със срок на изпитване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: предизвестие от работодател /договор със срок на изпитва
До asturio. Сключването на ТД със срок за изпитване означава, че работодателят може да прекрати договора за времето на срока за изпитване без да посочва конкретно основание в издадената от него заповед. Липства срок на предизвестие! Според Чл. 71.(1)от Кодекса на труда-" До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие." Като страна по договора имате всички права като при окончателен трудов договор. Задължително работодателят Ви е длъжен да Ви изплати полагащото се обезщетение по чл.224,ал.1 от КТ.Това си е половин работна заплата. Въпреки това прегледайте как е вписано правното основание при сключването на Вашия договор. Може да го изпишете във форума, ако се съмнявате в неговата перфектност.
- kazimirc4
- Потребител
Re: предизвестие от работодател /договор със срок на изпитва
По въпроса с обезщетението по чл.224,ал.1 от КТ, видях че това е всъщност стойността на платен, неизползван годишен отпуск.
Пропуснах да добавя в казуса факта, че бях принуден да изляза в 20 дневен отпуск до 29.02 и след като се върнах на работа ми връчиха заповедтта за прекратяване на срока на изпитване, респективно договора.
Още веднъж благодаря за информацията:!:
Пропуснах да добавя в казуса факта, че бях принуден да изляза в 20 дневен отпуск до 29.02 и след като се върнах на работа ми връчиха заповедтта за прекратяване на срока на изпитване, респективно договора.
Още веднъж благодаря за информацията:!:
- asturio
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|