http://www.btv.bg/story/477703988-Mayka_na_tri_detsa_v_bezizhoditsa_zaradi_neureditsi_na_NOI.html и видях един интересен коментар за това дали бременните жени са защитени от недобросъвестни работодатели. Случаят е следният:
На 28 май 2011 година завод „Хемус“ прекратява трудовите си правоотношения със съпругата ми. Същият ден обаче е първият от болничния й за раждане. Работодателят се основава на чл. 325 т.4 със завършване на определена работа от Кодекса на труда. Не се ли нарушават правата й с правото на „Хемус“ да я съкрати, докато е в болнични за раждане?
Под статията за съпругата ми в сайта на бТВ Мая А е писала: „Не е вярно, че законите позволяват жената да бъде съкратена, само защото е на срочен договор. Ако срокът на този договор не е изтекъл, тогава уволнението е незаконно, защото бременните жени се ползват със специална закрила от трудовото законодателство. Забранено е да се уволняват жени само защото са бременни или защото излизат в болничен за раждане, освен с предварително разрешение на Инспекцията по труда. Жената с пълно право би могла да съди работодателя си и с голяма вероятност би спечелила делото, тъй като в случая не се споменава за наличие на разрешение от Инспекцията по труда“.
Тя е цитирала Чл. 344. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) според който:
...
(3) В случаите, когато за извършване на уволнението се изисква предварителното съгласие на инспекцията по труда или на синдикален орган и такова съгласие не е било искано или не е било дадено преди уволнението, съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество.
Моля ви за съвет! Има ли работодателят право да съкрати бременна жена по чл. 325 т.4 със завършване на определена работа от Кодекса на труда? Изисква ли се в този случай разрешение от Инспекцията по труда?
П.С: Съпругата ми изкара тежка бременност. В петия месец не можеше да си движи десния крак заради притиснат нерв и от невролога получава болничен. Впоследствие се явява пред лекарска комисия и той е удължен. Накрая едва не абортира и получава нов болничен от гинеколога си. И точно в деня, когато излиза в болнични за раждане, от „Хемус” прекратяват договора й. И това обаче не е най-лошото. Служители от НОИ ни посъветваха да възобнови дейността си като застрахователен агент на свободна практика или да се самоосигурява като журналист, ако иска да получава майчинство. Жена ми имаше издаден БУЛСТАТ като застрахователен агент. Всички документи и осигуровките, които внесохме в законно установения 7-дневен срок за възобновяване на дейността, бяха приети от НАП. Но вместо обезщетение за майчинство, съпругата ми получи акт за начет. НОИ очакват да им върнем 1593 лева, които би трябвало да жена ми да е получила като болнични. Излиза обаче, че не трябвало съпругата ми да внася осигуровки, защото не е развивала дейност. Та каква дейност може да развива една жена с „билет“ към Родилното!?
Здравейте! Преди малко влязаха в сайта на бТВ - Дата и час: 26 Ное 2024, 14:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Защитени ли са от закона бременните жени?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Защитени ли са от закона бременните жени?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- michel1
- Нов потребител
Re: Защитени ли са от закона бременните жени?
Задължително се изисква разрешение от Инспекцията по труда в противен случай съдът не сам, че отменя уволнението като незаконно, а и можете да поискате и обезщетение за периода, през който вашата съпруга е останала без работа. Като при тези дела доказването на законосъобразността на уволнението се прави от работодателя!
Хубаво е все пак да се консултирате с адвокат за изработването на иска + писмените доказателства, които ще сочите в съда + обезщетението, което ще търсите!
Успех!
Хубаво е все пак да се консултирате с адвокат за изработването на иска + писмените доказателства, които ще сочите в съда + обезщетението, което ще търсите!
Успех!
- boynin
- Младши потребител
Благодаря, Boynin!
Съпругата ми има големи проблеми с НОИ заради това съкращаване в първия ден от болничните за раждане, но адвокатите, с които се срещнахме, не откриха нищо нередно в заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Тогава бяхме много притеснени от акта за начет и затова не говорихме на тази тема. Една адвокатка обаче е убдена, че ако съдим Хемус за дискреминация, ще спечелим делото.
Има ли давност в нашия случай?
Съпругата ми има големи проблеми с НОИ заради това съкращаване в първия ден от болничните за раждане, но адвокатите, с които се срещнахме, не откриха нищо нередно в заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение. Тогава бяхме много притеснени от акта за начет и затова не говорихме на тази тема. Една адвокатка обаче е убдена, че ако съдим Хемус за дискреминация, ще спечелим делото.
Има ли давност в нашия случай?
- michel1
- Нов потребител
Ако наистина става дума за срок до завършване на определена работа и работата наистина е завършена, това не е съкращение на щата, а изтичане на срока, и разрешение от инспекцията по труда не се изисква.
Как точно е описана работата в трудовия договор на жена Ви все пак? Понякога формално изписват "срок до завършване на определена работа", а по същество не е баш това.
Съчувствам на жената, която е останала без работа, и то в период на проблемна бременност, но като чета малоумните коментари в сайта на БТв, и...
Как точно е описана работата в трудовия договор на жена Ви все пак? Понякога формално изписват "срок до завършване на определена работа", а по същество не е баш това.
Съчувствам на жената, която е останала без работа, и то в период на проблемна бременност, но като чета малоумните коментари в сайта на БТв, и...
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Благодаря ви за отговора! В трудовия договор пише, че е срочен до завършване на определена работа - поръчка и влиза в сила от 01.09.2010 г. На 14.02.2011 г. е подписано допълнително споразумение към него. То влиза в сила от следващия ден и там пише, че срокът по договора се променя до завършване на следните поръчки... Изброени са още 12 поръчки. Т.е. не е ясно какъв е срокът, но аз много се съмнявам, че са завършени до 28 май.
- michel1
- Нов потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|