начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

ЗЗДН=неограничени възможности за съдебна игра.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗЗДН=неограничени възможности за съдебна игра.

Мнениеот dobristoilov » 24 Ное 2011, 17:14

Здравейте, обръщали ли сте внимание на чл. 2 от Закона за защита от домашно насилие, този член служи като юридическа основа, като дава дефиниция какво всъщност е домашното насилие т.е:
"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие"

Да сте чували за някакъв друг закон, където се дават дефиниция за насилие? Например вижте наказателния кодес, там насилие се споменава косвено в контекста на престъплението, например телесна повреда, противозаконно лишаване от свобода, изнасилване, но не и и насилие.

Така поставено насилието като обект на дефиниция на гражданското право, какво ни казва:

Домашното насилие е акт на видове насилия ( физическо, емоционално, ...)
Домашното насилие е опит за насилие.

Къде е дефинирано точно какво е насилие?

Закона формално дефинира, че насилието е вид насилие и в долните членове формално урежда, какво да се прави, ако Вие се чуствате в състояние на обект на насилие или обект на опит на насилие.

Така уважаеми потърпевши от домашно насилие вие декларирате че срещу вас е употребено насилие, което е вид насилие по смисъла на ЗЗДН, но не и престъпление по смисъла на НК и тук се вижда, че този закон е инструмент за злоупотреба в лъжливи случаи и неспособен да защитава във истински случаи.
т.е какви са тези случаи за които говоря:
А
Жените, като по "слаб" пол използват с лъжливи деклараци, за да тормозят хората с които са живели, да трупат юридически девиденти за други дела, да изгонят полвинките си от техния дом.
Б
Жените, които са пребивани от мъжете си наистина, получават временна защита, но ЗЗДН не търси никаква наказателна отговорност на побойниците.
А
Само стига да имаш дете от жена и тя може да те съди ВЕЧНО по смисъла на ЗЗДН, независимо дали си на 1000 км от нея.
Б
Истинските жертви на домашно насилие, имат стокхолмски синдром и обичат похителите си.
Ц
със сигурност има 10% случаи, които "решават" семейните проблеми, след като съпруга/приятеля е предупреден да се въздържа от икономическо домашно насилие и да не изпива заплатата си с приятели :)

В моя казус, майката на детето ми не ми позволяваше да виждам дъщеря си след като нейните родители ме изгониха а тя остана при тях, ходих на адреса, където тя живее да видя дъщеря си, тя викаше полиция, аз съм от вън идват полицаите и си тръгват и така няколко пъти, после тя каза че това е психическо насилие срещу нея. На окръжен съд получих заповед да се въздържам, на въззивен съд успях да отменя. Мина немина време, споразумяхме се и ТЯ настоя аз да виждам дъщеря си в нейно присъствие, след като се оплаквала от домашно насилие тя настоява да е с мен когато виждам дъщеря си, да не говорим че перфектно съм се грижил за нея от раждането и, уредих и социалните да я виждам веднъж на две седмици преди делото за нашето споразумение за лични контакти, понеже се уморих да ходя а тя да вика полиция. Така уж нещата се оправиха и бившата се стопли към мен, и даже спа с мен няколко пъти и цяло щастие е, че не ме съди после за изнасилване. Бяхме сами скарахме се, но не съм я удрял никога през живота си, тя си извади медицинско за някви измислни кръвонасядания по лопатките и по шията, които май бяха смучки и айде пак второ домашно насилие. Е това пък съдията явно разбра какво става и ме осъди за вечни времена, белким сега се въздържам ама и тя не може повече да ме съди.
dobristoilov
Младши потребител

Re: ЗЗДН=неограничени възможности за съдебна игра.

Мнениеот nk7702n » 25 Ное 2011, 01:23

Май само Вие си вярвате, че сте жертва на нормите на този закон. Има толкова случаи, в които истинските жертви се страхуват дори да потърсят защита. И добре, че го има този закон от известно време, не казвам, че е съвършен, но поне осигурява някаква правна регламентация на този сериозен проблем в нашето общество.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот dobristoilov » 25 Ное 2011, 13:00

Ами има и много други жертви като мен, това ми го казват самите съдии. Със сигурност трябва да се пипне този закон, не може да сте разделени и да има "домашно" насилие, при положение че неживеете дори заедно, нали?
Със сигурност има много пияници, които пребиват жените си, но защо това не се разглежда като престъпление, примерно лека телесна повреда.
Какаво е това нещо психическо насилие? Ами ако единия полудее и си мисли че другия употребява магии и психическо насилие, как ще се докаже това?

Хубаво е да има такъв закон но не и в това състояние....
dobristoilov
Младши потребител

Мнениеот sisi19 » 25 Ное 2011, 18:19

Аз съм съгласна с първоначалният пост.
По този закон още с внасянето на молбата в съда си вече осъден. Да не говорим ,че страхотно много се започна да се злоупотребява с него.А за лъжесвидетелство да не говорим>>>Най-лесната работа по този закон е да влязат двама свидетели и да кажат " седеше на вратата", "звънеше на звънеца", беше паркирал/а пред входа.... :roll:
А най-вече се използва по често като транплин към СК,развод/родителски права/жилище и прочее.
Но, има и чл.313 от НК по който се декларира насилието - както и има и наказателни дела във връзка с това, а и влезли вече присъди. Някъде из форума бях публикувала такива.
ИЗВОД- внимавайте какви дела видите, какво подписвате, какво декларирате защото носите наказателна отговорност за действията си.
sisi19
Потребител

Мнениеот nk7702n » 25 Ное 2011, 21:21

Добре, има всякакви хора, възможно е и да се манипулира със законовите норми, особено ако има празноти в уредбата. Ама, специално този закон е важен и би следвало действително да осигурява бърза и ефикасна защита, защото представете си, че се създават сума - ти спънки при доказването и делата се точат с месеци.. Може да се стигне до много тежки последици за пострадалия.
Освен това, санкциите за домашно насилие са твърде малки, аз съм за завишаването им. И какво е това изказано мнение от първия поствал в тази тема, че бил против психическото, икономическото, емоционалното и т.н. насилие. Ами, то оттам се започва и ако не се вземат адекватни мерки, със сигурност ще се стигне и до телесна повреда по - нататък. Агресията у някои хора от мъжки пол си е сериозен психологически проблем, който ескалира с течение на времето.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nikodim77 » 27 Ное 2011, 16:45

Здравейте,
Подкрепям напълно sisi19, респективно и първият пост. Твърдо съм за, Закон от такова естество, но не и в този му вид. Мисля, че доста трябва да се пипне по него, защото наистина се злоупотребява (много!). Наистина се ползва като „маша” за емоционален тормоз над истински страдащите, при дадени семейни отношения. Освен това, някои съдебни представтели целейки да издадат заповеди за защита особено – незабавна, допускат фатални процесуални грешки, при, които страдат деца.
Не знам как ще се развие темата по-натам, но ще я следя с интерес.
Приятен неделен следобед! :)
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот narina » 28 Ное 2011, 13:20

Все пак, нека не поощряваме изключенията!
Съжалявам за случилото се с господина, но нека в противовес на неговата систематика "постна" едно изследване:
МИТ: Жените, претърпели насилие са много малък процент.

РЕАЛНОСТ: Не може точно да се определи броя на жените, претърпели насилие, тъй като този феномен, както и изнасилването са престъпления, за които рядко се докладва. Оказва се обаче, че 20% - 50% от всички съпруги са малтретирани.

МИТ: Насилственото поведение е ограничено само в слабо образовани семейства от по-низши социално-икономически слоеве.

РЕАЛНОСТ: Насилственото поведение се среща във всички социални слоеве. Неочаквано широко е разпространено сред полицаи, лекари и мъже с помагащи професии.

МИТ: Съпругите също бият мъжете си.

РЕАЛНОСТ: Да, това се случва, но трябва да се отбележи, че на всеки тормозен съпруг се падат 10 насилвани съпруги. Разликата обаче е в степента на насилието: жените получават далеч по-сериозни физически наранявания от мъжете.

МИТ: Насилваните жени са мазохистки и това положение им харесва, иначе не биха останали.

РЕАЛНОСТ: Редица са факторите, които спират жената да напусне– срам, икономическа зависимост, несигурност за децата и дори любов към партньора- насилник. Дори жената да напусне, няма никаква гаранция, че тормозът ще престане. Насилникът често преследва своята съпруга или приятелка след раздялата.

МИТ: Жените провокират мъжете и заслужават да бъдат бити.

РЕАЛНОСТ: Прилагането на насилие е непредвидимо и няма никакво значение това как се държи жената или какво казва– дали е пасивна или агресивна. Дори когато някой да прояви несъгласие, никой не заслужава да бъде бит за това.

МИТ: Мъжете, прилагащи насилие са психопати.

РЕАЛНОСТ: Насилниците често водят “нормален” живот с изключение на това, че не могат да контролират агресивните си изблици.

МИТ: Насилникът не обича партньорката си.

РЕАЛНОСТ: Не е задължително насилникът да се държи брутално през цялото време. Обикновено след епизоди на насилие, той често е изпълнен с разкаяние и обещава, че това няма да се повтори.

МИТ: Злоупотребата с алкохол е причина за насилието.

РЕАЛНОСТ: Алкохолът наистина намалява контрола над агресивните импулси, но може да служи и като извинение за тяхното изпускане. 1/3 от насилниците имат проблеми с алкохола, но бият партньорките си в трезво състояние, 1/3 не пият въобще и 1/3 прибягват до насилие, само когато са пияни.

МИТ: Насилническото поведение на мъжете е в отговор на феминисткото движение.

РЕАЛНОСТ: Побоят над съпругите съществува далеч преди началото на феминистките движения. Едва напоследък започнаха да се създават закони в защита на жената от домашно насилие като резултат от феминизма.

МИТ: По-голямата част от обществото не приема домашното насилие.

РЕАЛНОСТ: От изследване проведено сред студенти, става ясно, че над 60% от мъжете и жените мислят, че е нормално да се “пошляпва” съпругата.

МИТ: Законът защитава жертвите на домашно насилие.

РЕАЛНОСТ: Според българското законодателство се наказва само домашното насилие, което е довело до тежки физически травми.

МИТ: Насилникът може да бъде арестуван.

РЕАЛНОСТ: Много полицаи подценяват опасността в ситуацията и не информират жертвата за нейните права. Ако бъде арестуван насилникът, не след дълго той е на свобода и може да започне да я бие и заради това, че заради нея е бил арестуван.

МИТ: Подслоните развалят семействата.

РЕАЛНОСТ: Да се предполага, че подслоните разрушават насилствените бракове е като да се твърди, че болниците са причина за пътните произшествия. Около 75% от жените, които са били в подслон за жени, претърпели насилие, се връщат при партньорите, които са злоупотребили с тях. Жените сами вземат своите решения.

МИТ: Насилниците бият и децата си.

РЕАЛНОСТ: Не е задължително, но в 3 от 4 насилствени брака, в които има деца, те са физически тормозени. Проблемът по-късно е, че децата от семействата, в които е имало насилие, имат склонност към започване на насилствена връзка като възрастни– 60% от момчетата, които са били свидетели на насилие, стават насилници и 50% от момичетата стават жертви на домашно насилие.

Случаите с домашно насилие за съжаление са много-много повече от тези, които достигат до статистиките.
А случаите, които "влизат" в съда сигурно са още по-малко. Обществото ни е достатъчно болно, така че ако мога да се изразя образно - да прескочим "бабините лякове".
Агресията и незрялостта не бива да се толерират в никаква форма. Моето мнение е, че е по-добре една грешка на системата довела до ненужна защита, отколкото една закъсняла защита или неизвършена поради "липса на доказателства", междувременно детето или съпругата размазани. Затова аз също съм за бързина на производството и завишаване на санкциите. Dura lex, sed lex.

за промените...
Алианс ЗДН и Фондация "БЦДИ" са изготвили и предлагат промени в законодателството за защита срещу домашното насилие, направени на база мониторинга, работата на експертите и срещи и интервюта с представители на институции и организации. Промените са в гражданското и наказателното законодателство. В Закона за защита от домашното насилие - прехвърляне на доказателствената тежест в процеса за ДН върху извършителя; срокът за подаване на молба за защита по закона да започва да тече от последния акт на насилие, което означава, че съдът ще трябва да взема предвид и историята на насилието; да се въведе предаването на оръжието като изрична мярка за защита. В наказателното законодателство - средната телесна повреда между съпрузи и близки роднини да се преследва от държавата като престъпление от общ характер; телесни повреди срещу лицата от кръга на защитените по ЗЗДН да се наказват по - строго, отколкото същия тип телесна повреда между лица без такава връзка; да се засили отговорността за неизпълнение на съдебната заповед за защита, като повторното нарушаване изрично да се наказва с по - строго наказание. Тези мерки ще позволят задържане на най - рисковите насилници, ефективно разследване и наказването им и ще спомогнат за спасяването на много потенциални жертви.

Цялата статия
Алианс ЗДН: Увеличават се жертвите на домашно насилие, потърсили помощ
Предварителната статистика за деветмесечието на 2011 г. показва тенденция за увеличаване на броя на жертвите, потърсили консултации, като за тези 9 месеца от 2011 година те надхвърлят 3295 броя, съобщиха от Алианса за защита срещу домашното насилие по повод 16-дневната кампания срещу насилието срещу жени.

* Автор: BGNES
* Дата: 25.11.2011
* Сподели:

Предварителната статистика за деветмесечието на 2011 г. показва тенденция за увеличаване на броя на жертвите, потърсили консултации, като за тези 9 месеца от 2011 година те надхвърлят 3295 броя, съобщиха от Алианса за защита срещу домашното насилие по повод 16-дневната кампания срещу насилието срещу жени. В периода януари 2009 – септември 2011 година организациите (членове на Алианса) са оказали помощ и са предоставили услуги на 14204 жертви на насилие. За този близо тригодишен период 1025 са жертвите на насилие, които са били настанени в общо 6-те Кризисни центъра на организациите от Алианса в градовете София, Варна, Бургас, Плевен, Силистра и Перник. 70% от потърсилите помощ са пълнолетни /жени/, а останалите 30 % са деца. Вследствие на мониторинга бе обобщена и статистиката за делата по ЗЗДН за 2010 г. първите девет месеца на 2011 година от Районните съдилища на градовете: София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Търговище, Силистра, Хасково, Димитровград и Перник. За 2010 година броят на новообразуваните дела по ЗЗДН е 1287, останали несвършени дела от 2009 г. са 305, върнати за ново разглеждане са 6 дела, общо свършени са 1039, искът е уважен изцяло по 428 дела, искът е отхвърлен по 84 дела, прекратени са 316 дела, обжалвани са 129 дела и останали несвършени дела в края на отчетния период са 276. Статистиката за първите девет месеца на 2011 година сочи, че новообразуваните дела по ЗЗДН в горепосочените Районни съдилища са 1287, останали несвършени от 2011 г. са 276, върнати за ново разглеждане са 4 дела, общо свършени са 897, искът е уважен изцяло по 278 дела, искът е отхвърлен по 67 дела, прекратени са 246 дела, обжалвани са 91 дела и останали несвършени дела в края на отчетния период са 193. Алианс ЗДН и Фондация "БЦДИ" са изготвили и предлагат промени в законодателството за защита срещу домашното насилие, направени на база мониторинга, работата на експертите и срещи и интервюта с представители на институции и организации. Промените са в гражданското и наказателното законодателство. В Закона за защита от домашното насилие - прехвърляне на доказателствената тежест в процеса за ДН върху извършителя; срокът за подаване на молба за защита по закона да започва да тече от последния акт на насилие, което означава, че съдът ще трябва да взема предвид и историята на насилието; да се въведе предаването на оръжието като изрична мярка за защита. В наказателното законодателство - средната телесна повреда между съпрузи и близки роднини да се преследва от държавата като престъпление от общ характер; телесни повреди срещу лицата от кръга на защитените по ЗЗДН да се наказват по - строго, отколкото същия тип телесна повреда между лица без такава връзка; да се засили отговорността за неизпълнение на съдебната заповед за защита, като повторното нарушаване изрично да се наказва с по - строго наказание. Тези мерки ще позволят задържане на най - рисковите насилници, ефективно разследване и наказването им и ще спомогнат за спасяването на много потенциални жертви. Отново по случай 16-дневната кампания срещу насилието срещу жени, Алиансът за защита срещу домашното насилие апелира за подписване и ратифициране от страна на РБългария на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жени и домашното насилие, открита за подписване и ратификация през май 2011 година. Конвенцията е подписана от 17 държави към настоящия момент и е вече ратифицирана от Германия. Конвенцията ще осигури всеобхватна защита срещу всякакви форми на насилие срещу жените, включително срещу домашното насилие. Конвенцията свързва изрично борбата срещу насилието срещу жени с борбата и механизмите за равнопоставеността. Тя изисква от държавите да насърчават и подкрепят активните неправителствени организации в тази област. /БГНЕС /www.bgnes.com
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот dobristoilov » 28 Ное 2011, 18:51

Не ме разбирайте погрешно, аз не съм за домашното насилие, и не го подкрепям!
Но това което искам да ви кажа, че много трудно е да можеш да дефинираш, кое е станало "насила" и кое "доброволно". Много важен аспект е психологическия емоционален, в който в/у обекта(жертвата) е употребена сила, и какво казва закона тук, тази сила може да бъде емоционална, икономическа, физическа. В процеса на делото трябва да се докаже, че нещо е станало насила определящо вида на насилието. Така жертвата доказва, че действията на извършителя са против неговата воля, т.е насила единствено и само чрез неговата гледна точка и твърдение, а извършителя доказва че действията извършени от него са защото жертвата доброволно ги е допуснала, а дори и предизвикала. Веднага може да дадем един пример за телефонни ежедневни телефонни обаждания, вади се разпечатка и може да се види че е звъняно, но не може да се види разговора. Жертвата твърди че е заплашвана по телефона, а извършителя, че не е. Жертвата твърди че това е психическо насилие = домашнп насилие, извършителят твърди че не, но закона подкрепя жертвата според дефиницията си, защото не търси доказателства а само твърдения.
Друг пример в обратна посока е мъж бие системно жена си, тя си вади медицинско, има налице доказателства за престъпление от общ характер спрямо НК, и тогава насилието се доказва, като престъпление и след като е доказано престъпление, да влезе в контекста на семейния кодекс, като престъпление вид насилие.
dobristoilov
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 28 Ное 2011, 22:50

Аз не мисля, че не би могло да има толкова много жени, които да злоупотребяват с понятието " домашно насилие". Напротив, жените като физически по - слабия пол, би следвало да имат ефетивни средства за защита.Естествено, възможно е да има такива, които злоупотребяват, но това са само някакви 10 - 12 процента изключения от правилото. В повечето случаи жертвите са манипулирани, заплашвани и не търсят никаква защита от закона. Абсолютно съм съгласна с посочените статистически данни от narina. Това си е сериозен проблем и той се крие в слабата психика на мъжете, в стремежа им да налагат егото си над жените на всяка цена, дори и под формата на такива ужасни отклонения от нормалните взаимоотношения. Напоследък се разпространяват и Според ститистики, които аз съм слушала, поне 90 процента от насилниците са тип " мачовци", които се смятат за нещо повече от жените и решават, че е нормално да ги унижават, да ги потискат, обиждат и бият, за да могат по тоя начин да подхранват собственото себелюбие.
Затова би следвало да се промени законът в насока увеличаване на санкциите спрямо извършителите на домашно насилие и ускоряване на производството пред съда, за да не се стига до фатални последици.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот nedri_69 » 01 Дек 2011, 12:40

Здравейте,
Радвам се че един човек се осмели да напише за този закон
Накратко и аз съм потърпевш от този закон
Имам вече над 5 дела за домашно насилие
Стигна се дотам че ми забраниха да минавам през главна улица ,където е офиса на бившата ми съпруга
И това продължава просто в прав текст ми каза тя докато не те вкарам в затвора ще те съдя до дупка .
А аз съм уязвим не ми дава също малката дъщеря която е на 7 год тоест не спазва СР и не знам вече какво да правя сам съм изгони ме семейното жилище .
Останах буквално на улицата без пари изплащам заем за къщата в която тя живее запорира ми заплатата .
Нямам пари за адвокати за да си търся правата .
И като капак на всичко и любовника ме тормози просто за да издивея и да направя поредната глупост.Невъобразимо трудно е .На ръба съм нямам сили да живея дори.
Отнето ми е всичко чест достойнство остана ми само работата добре ,че там срещам разбиране и подкрепа .И живея с пенсията на майка си която е на 80год тя пък имаше глупоста да продаде две къщи и купихме с тези пари къща в малък град .Заради децата ми но ето какъв повратен момент
Това ми голямата болка чуствам се непълноценен човек унизен и утъпкан
Но Ви Благодаря докато има такива отзиви ще има и ефект предполагам .
Макар ефекта винаги да закъснява
Напълно подкрепям начинанието Ви
nedri_69
Младши потребител

Мнениеот dobristoilov » 01 Дек 2011, 18:46

Сам сте разбрал, че този закон дава неограничена сила, на "по-слабия" пол. Вашето положение наистина звучи отчайващо, пишете ми лично съобщение да се срещенм, за да ви споделя моя опит. Защо на "по-слабия", защото затова, че жените могат да раждат ги прави супер-силни и мъжете са неравностойни родители, според общото мнение и практики.

Драги мъже ние често сами се поставяме в ситуацията на спермодарители. Разпръскваме семето си пък каквото покълне и буря да го вее, ако оцелее без нашите грижи, значе изпълнява естествения подбор.

Да, но естествения подбор е по-добро образование, по-добра храна, по добър начин на живот, нещо което не ясно дали ще бъде гарантирано от майката, която ограничава, лишава истинския родител от мъжки пол да осигури на детето си.

Мили дами, просто потърсете реални решения в гугъл, защото те са публични. Да решения от съдилища, за да видите колко много опити за злоупотреба има ,това е реалната статистика, всичко друго е пропаганда.

Разбира се от война в семейството няма никакъв смисъл и трети лица имат най-много полза от това, а попедата на слабия пол е само времнно явление, понеже е победа на глупоста. ( за тези жени които злоупотребяват)

За тези които са пострадали наистина от насилие, не допускайте да се случи насилието, не провокирайте насилието, разделете се човека в момента който той прекрачи границата на вашия критерий за насилие. Няма закон, който да ви предпази някой да ви смачка от бой, защото е пиян ........., но ако вие сте готови да търпите, за да го съдите после, то вие злоупотребявате със себе си и закона!
dobristoilov
Младши потребител

Мнениеот rashko » 01 Дек 2011, 23:45

Насилието има психологична основа. Което ще рече, че експерти са психолозите. Лоша работа.
rashko
Потребител

Мнениеот narina » 02 Дек 2011, 11:04

dobristoilov написа: :evil: ..... вие много ме ядосахте .......................................

Да, но естествения подбор е :evil: по-добро образование, по-добра храна, по добър начин на живот, нещо което не ясно дали ще бъде гарантирано от майката, която ограничава, лишава истинския родител от мъжки пол да осигури на детето си. - ДА! Тя майката обикновено е простачка с 2-3 висши образования и точно поради тази причина не знае как да си търси правата!!!

.........................

За тези които са пострадали наистина от насилие, не допускайте :evil: да се случи насилието, не провокирайте :evil: насилието, разделете се човека в момента който той прекрачи границата на вашия критерий за насилие.-Защо не опитате да разговаряте с някой психолог по въпроса за "допускането", "провокирането" и "раздялата"-нека той ви обясни как се случват тези "дреболии" в съзнанието?!? Няма закон, който да ви предпази някой да ви смачка от бой, защото е пиян :?: /и не само !, а просто защото му харесва например!!!/ ........., но ако вие сте готови да търпите, :evil: за да го съдите после, :shock: то вие злоупотребявате със себе си и закона!- определено имате нужда да се консултирате с психолог!!!

dobristoilov, вие със сигурност бъркате развода с насилието ... /но аз не съм объркала правописа на "вие" в случая/
Едно послание специално за вас:
http://www.facebook.com/notes/ognyan-georgiev/tatko-boli-me/144100362296129?ref=mf
кратък цитат:
.....
СЪЖАЛЯВАМ!"... му крещя,

Но вече е толкова късно за това,

Лицето му е изкривено...

...не мога да опиша формата...

Страданието и болката,

Отново и отново,

О, Господи, имай милост!

О, накарай го да спре!

И той най-накрая спира,

И се запътва към вратата,

Докато аз лежа неподвижно,

Проснат на земята.

Моето име е Крис,

Аз съм на три,

Тази вечер моят татко...

...ме уби.

В заключение, защото ме потресохте - имате изказ на интелигентен човек, но ми се струва, че сте се изгубил някъде... в превода.
Да - има ги и такива жени, в момента съм ангажирана с подобен случай и съм отвратена от действията на г-жата, но няма сила, която да обърне мнението ми за правилото и изключенията!
Бъдете здрав!
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот rashko » 02 Дек 2011, 21:44

Защо, когато се говори за насилие, се има предвид само физическото такова? Другият вид е не по-малко травмиращ за жертвата и може би много по-широко разпространен. Жените тук са равнопоставени и притежават известно психологическо предимство. Моите наблюдения ме водят до извода, че жените са много по-добре подготвени за бъдещият семеен живот и случващите се явления във взаимоотношенията между двамата. Насилници могат да бъдат и представители на двата пола. Не мога да се съглася, че приоритет имат мъжете. Не подкрепям насилието и смятам, че може много да се направи по превенцията на този вид социално явление от индивидуален характер.
rashko
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 12 Дек 2011, 18:51

Отново ще се включа в темата.
Интересно ми е, дали има съдбна практика по повод – следното: Тези, които са злоупотребили явно с ЗЗДН., и са постигнали заповед за незабавна защита само въз основа на декларацията по Чл.13 ал. 3 от същия Закон (ако не се лъжа, или няма промени) и след това съдът е отказал да издаде заповед за защита, и дори е отменил искът като неоснователен, като всичко това основано на солидни доказателства... и т. н....
Да е сезирана прокуратурата или съдът, относно невярната декларация по Чл. 313 от НК., както и за причинените страдания на лицето, срещу когото е била издадена заповедтта за незабавна защита? В крайна сметка този срещу когото е бил целият такъв фарс, е бил регистриран в специален регистър, имал е вземане давана с полицията, били са му взети децата/ето/ и т. н.
Какво всъщност става с "ответниците, по такива дела? Не са ли точно те подложени на насилие, наречено психическо и емоционално? :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот dobristoilov » 14 Дек 2011, 18:15

narina, не се ядосвайте. Все пак не забравявайте че има цели общства и култури, където е Матриархат. Това което искам да кажа тук, че в България се наблюдава "криворазбраната еманципация", която не води до нищо добро за семейната единица. Има жени които са пребивани от мъжете си напускат ги и после се връщат и така отново и отново, казва се мазохизъм. Същствува и емоционален такъв, който прераства в съдизъм. И точно този закон дава възможност за емоционално подтисничество на жената срещу мъжа. Закона не позволява мъжа по никакъв начин да се защити, той е виновен до доказване на противното и след това отново е виновен, защото веднъж вече е бил и нищо не може да изчисти тази карма. А в това време компании като Ейвън лозунгират "НЕ надомаш насилие, ДА на покупките", как точно търговска компания ще помогне на жените да се предпазят от дом насилие, като ги накара да купуват козметика ли?
dobristoilov
Младши потребител

Мнениеот narina » 15 Дек 2011, 12:33

dobristoilov написа:narina, не се ядосвайте. Все пак не забравявайте че има цели общства и култури, където е Матриархат. Това което искам да кажа тук, че в България се наблюдава "криворазбраната еманципация", която не води до нищо добро за семейната единица. Има жени които са пребивани от мъжете си напускат ги и после се връщат и така отново и отново, казва се мазохизъм. Същствува и емоционален такъв, който прераства в съдизъм. И точно този закон дава възможност за емоционално подтисничество на жената срещу мъжа. Закона не позволява мъжа по никакъв начин да се защити, той е виновен до доказване на противното и след това отново е виновен, защото веднъж вече е бил и нищо не може да изчисти тази карма.

Всъщност, не мога да не се ядосам на изказване, че едва ли не жените си го просят /разводняваме темата, но ме увлякохте в спор/. Законът, обаче, не е с действие само досежно жените. Има едни такива малки човечета с големи очи, които се напишкват само като чуят, че се врътва ключа на входната врата... Тях къде ги поставяте в схемата с "несправедливия" закон?
За криворазбраната еманципация сте прав, но това явление е териториално обособено само доколкото имат значение моралните ценности, националните особености, материалното благосъстояние на нацията и още много социоособености бла-бла... Колкото по-независими и силни финансово са жените в една нация, толкова по-сериозно си отстояват правата. А в България им трябва и смелост.
Дали злоупотребяват с това?!? - Ами да, има такива.
Дали мъжете /защото така делите проблема - на ощетени мъже и злоупотребяващи жени/, та... дали мъжете злоупотребяват и с какво точно ?!? - Това е риторичен въпрос... не давам и не чакам отговор.
Всеки може да опитва, въпросът с преценката е на решаващия орган.
А това с размислите на тема S&M е като плуване в непознати води, позволете да нямам необходимост от горе-цитираното разяснение по някакви причини... Мисля, че така би разсъждавал човек, повърхностен или дълбоко огорчен, защото е било накърнено мъжкото му его.
Вие не сте повърхностен, убедена съм, че имате достатъчно интелектуален потенциал и вероятно, ако се отърсите от излишните емоции, след време ще успеете да намерите пътя, да измислите "нещо", което да "работи" в посока най-доброто за детето и ... евентуално и за баща му.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 19 Фев 2012, 16:53

Здравейте,
Подновявам дебата по темата – попадайки на една граничеща със здравия разум (според мен) резолюция на районен прокурор, с която отказва да образува наказателно производство срещу лице подало декларация с невярно съдържание по ЗЗДН.Съобщението до прокурора е на осн. чл.208 – НПК като в него се посочва, че представената декларация е в нарушение на чл. 286, 290а и 313 от НК.
Ще пейстна фрагменти от резолюцията.

„...Съображенията ми за несъставомерност на деяние са: - първо, за да се обсъжда извършено престъпление по чл. 286 ал.1 от НК - „набеждаване в престъпление ", следва да е налице така нареченото „подхвърляне на правосъдие ". Това се осъществява само при подаване на сигнал, тъжба и др. под пред орган на власт , с правомощия по закон да води наказателно преследване, тоест орган по разследване - разследващ полицай или такъв с ограничени разследващи функции, прокурор, наказателен съд. В конкретния случай такава предпоставка не е налице, тъй като гражданския съд , в случая V-ти гр. с . при РС, няма и не разполагал никога с правомощия да образува или нареди образуването на наказателно производство, тоест да организират наказателно преследване срещу конкретно лице;
- на следващо място, молбата, депозирана по реда на чл. 8 от ЗЗДН, и придружена с декларация по смисъла на чл. 9 ал.З от същия закон, не представляват деклариране или съобщаване на обстоятелства , за които да съществува законово изискване за истинност. Същите , като всяка друга искова молба до съда , са средство и начин да бъде сезирай той като институция , пред която впоследствие бива проверявано и доказвано твърдението и претенцията и свързаните с тях факти. Инкриминирането на конкретната искова молба и придружаващите я документи , подадени от Ц******А и съответно отхвърлени като недоказани от съда в рамките на процес, би било равнозначно на инкриминиране на всяка друга искова молба до съда , която след това бъде отхвърлена и остане неуважена при събиране на доказателствата и прилагане на закона във връзка с тях. Ето защо обосноваването на обвинение по чл. 313 ал.1, и такова по смисъла на чл. 290а от НК по същите съображения, в процесния случай се явява напълно неоснователно и недупостимо...”

Ще вметна, че съдът е отхвърлил изцяло ИМ на ищцата като неоснователна, производството е прекратено като недопустимо...

Е, чудно ми е! На първо място съдът макар и гражданския, не е ли орган на властта?
Второ, след като законодателят е предвидил изрично, че с подаване на ИМ., в определени случай се подава и декларация. Как аджеба тя не е задължително да съдържа истини?!? Като дори отдолу над подписа е посочен и Чл.313.
Чл. 286 от НК освен набеждаване, в текста си предвижда и представяне на неистински доказателства.
Та, горното ме кара да се замисля как един прокурор може да опита да възбуди наказателно преследване а друг да го отхвърли и то със странни аргументи, меко казано?!?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот amaranta » 22 Фев 2012, 01:36

Да споделя и аз моя опит със ЗЗДН, който смятам за един от най-глупавите и неефективни закони. Била съм и от двете страни.

През септември 2010г. бащата на дъщеря ми заведе срещу мен дело по ЗЗДН, на основание на лъжлива декларация. В декларацията си той заявява, че не съм му позволявала да вижда детето си в периода юли-септември 2010г. Това му твърдение бе абсолютно лъжливо, и това се доказа безспорно в съда. Но дори и да беше истина - помислете що за "насилие" е това? И как изобщо се тълкува "насилие"? В лъжливата декларация нямаше посочен никакъв конкретен случай (акт на насилие), когато той е искал да види детето си и му е било отказано, просто се твърдеше, че аз съм го била "възпрепятствала". Делото беше заведено в РС - Брезник, независимо, че и двамата живеем в София. Господинът си е направил адресна регистрация там три дни преди да заведе делото, регистрирал е там и дъщеря ми, без тя да е стъпвала в този град. Регистрацията е в жилището на служителка в съда.

След като излезе оправдателно решение за мен, той го обжалва на следваща инстанция в гр.Перник. Цялото това дело продължи 10 месеца, създаде ми изключително големи трудности - да си намеря адвокат, да пътувам многократно в работно време, да ангажирам свидетели, много нерви и неприятности, вкл.и за детето. В крайна сметка съм оправдана, но няма никаква компенсация за похабените нерви, време, пари и пр. На практика това беше форма на ефективен тормоз върху мен и семейството ми. До тук като ответник

Сега като ищец. Миналия месец въпросното лице нанесе побой върху майка ми (баба на детето), когато тя му е предавала детето, за да се осъществи режима на контакти. След което е избягал и е оставил дъщеря ми с безпомощната й баба навън на студа. Подадох молба по ЗЗДН на основание на чл.2, (2) от ЗЗДН, с искане за заповед за незабавна защита. Делото беше прекратено на основание на това, че бабата на детето не влизала в лицата по чл.3 от същия закон, тъй като не сме имали брак с лицето. Т.е.не се отрича, че е имало насилие, и че детето е било свидетел, но въпреки това ми се отказва защита. Т.е.никаква ефективност, когато действително има нужда от закрила.

Освен това ми обясниха, че дори да бъде издадена заповед за незабавна защита, тя не спира изпълнението на режима на контакти. И съответно лицето си се появи отново, на следващата дата, когато трябваше да вземе детето със съдия изпълнител. Детето отказа да тръгне с него. Имаше много нерви, разправии, обяснения, полиция, опити за насилие върху детето, което й се отрази допълнително стресиращо и до момента тя изобщо не желае да го вижда.

И се замислих върху следния казус: дори ако бащата пребие самото дете, или го тормози по някакъв друг начин, реално няма начин контактите между тях да се ограничат. Дори временно. И институциите се оказват длъжни да съдействат на насилник, за да продължи да оказва насилие.

Тъкмо в тази хипотеза се оказвам и аз в момента. Утре чакам да пристигнат социалните, за да убеждават дъщеря ми да тръгне с насилника (надявам се да не се стига пак и до насилие). А въпросните социални в прав текст ми заявиха, че аз съм била в неизгодна позиция, а в каква позиция е детето въобще не ги интересува.

Та мисълта ми е, че няма абсолютно никаква полза от съществуването на този закон, както и от съществуването на Агенция за закрила на детето. Те не вършат нищо в посока реална закрила, но много добре могат да бъдат използвани за тормоз
amaranta
Нов потребител

Мнениеот dedogad » 01 Апр 2012, 12:53

amaranta написа:Да споделя и аз моя опит със ЗЗДН, .....
Пусналият темата пише и в още няколко други теми и дава съвети....., като в едната тема (viewtopic.php?f=6&t=48316) има и линк към друг форум с мнението на другата страна. Там има и снимки на документи заради чието съдържание Евросъюза би ни наложил още санкции по глава "Право..." Прегледай ги внимателно и ще видиш, че твоят случай не е нещо невиждано, и при други хора е така, има ефект и от социалните, и от ЗЗДН, и от цялата борба, но става страшно бавно, трябва да имаш много здрави нерви, а също време и пари ( не за подкупи, а за присъщи разходи) за да постигнеш смислен резултат :wink:
dedogad
Нов потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси