начало

Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС Прецедент: ВКС отмени своя присъда от 2016 г. след решение на Съда на ЕС

Право на командировъчно

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на командировъчно

Мнениеот gudza » 15 Фев 2012, 00:19

Работя като счетоводител в детска градина в едно село . Естеството на работата ми налага да се ходи в различни институции в града . До преди два дни това беше уредено с предишния директор на детската градина , издаваше заповед за командировъчно с цел осигуряване на финансово-счетоводната дейност на детската градина. Разстоянието от селото до града е 18 км . Седалището на детската градина е извън града . Новия директор /от два дни / отказва да ми издава заповед за командировъчно с оправдание ,че се прибирам в града след работното време. Адресната ми регистрация е в селото, където е седалището на администрацията на детската градина уточнено във вътрешните правила на детската градина. ВЪПРОСА МИ Е : Имам ли право на командировъчни разходи при извършване на служебните задължения , които са свързани с ходене в града и имам ли право да откажа да извърша някаква работа свързана с посещение на учреждение извън рамките на населеното място на седалището на детската градина, ако ми се отказва издаване на заповед за командировъчно. На какво основание мога да откажа , тъй като в чл. 66 ал 1 от КТ е упоменато, че мяс­то­то и ха­рак­те­рът на ра­бо­та­та се оп­ре­де­лят с тру­до­вия до­го­вор меж­ду ра­бо­то­да­те­ля и ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля, и в ал. З към съ­щия член за мяс­то на ра­бо­та се смя­та се­да­ли­ще­то на пред­п­ри­я­ти­е­то, с ко­е­то е склю­чен тру­до­ви­ят до­го­вор, до­кол­ко­то дру­го не е уго­во­ре­но или не след­ва от ха­рак­те­ра на ра­бо­та­та.
gudza
Младши потребител

Re: Право на командировъчно

Мнениеот narina » 15 Фев 2012, 11:48

Няма връзка с Вашата лична адресна регистрация, но...
След като съгласно сключения ТД мястото на полагане на труд е в седалището на работодателя - в случая селото и конкретно в детската градина и от уговорките по договора не следва друго, то за всяко служебно посещение извън населеното място ще Ви се дължат командировъчни в размер, съобразен с минималния. Конкретно, след като не преспивате в другото населено място - това са дължими средства в размер мин. 10 лв дневни + транспортните разходи /доказани/. Моля проверете последното, скоро не съм гледала точния размер, но не съм чула и за промяна в наредбата./ В допълнение, без значение, че излиза извън работното време, щом е свързано с изпълнение на служебните Ви задължения, имате право да търсите и обезщетения за трудова злополука /дано не се налага/.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот darii » 15 Фев 2012, 16:04

Имате право на командировъчни без значение дали в трудовия договор е посочено, че следва да ходите до тези институции.
Къде ходите след работно време си е ваша работа. Работодателя е длъжен да следи какво правите в работно време. Та в този ред на мисли си изпълнявайте задълженията на работното място. В случай че се налага да ходите другаде то писменно уведомете работодателя си и поискайте да Ви командирова. В искането опишете къде, за какво ще ходите и до кога трябва да се отиде / за да нямате проблем с изпуснати срокове/ . Предвид факта че се касае за детска градина можете искането си да го изпратите и до Кмета на Общината. Тромаво но след като новия Ви шеф отказа това е варианта.
Може шефа да е решил лично да ходи по институциите, а не да командирова Вас. Ако Вие ходите трябва да сте командирована /иначе как ще оправдаете отсъствието си от работа/.
darii
Младши потребител

Мнениеот gudza » 15 Фев 2012, 22:30

шефката се мотивира , че кмета на общината е забранил да издава командировъчно , не ми се полагали защото съм живеела реално в града - това е нейния отговор - посетих инспекция по труда , свързах се адвокат по трудово право и от двете места ми отговориха ,че имам право да откажа , казах й , отговора беше ,че ще ходи сега тя да пита и да се консултира ..... то е ясно ,че е тенденциозно отношението ... оТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА , ме посъветваха да подам жалба . Не е решила да ходи лично , каза че така и така се прибирам в града , щяла съм да тръгна по-рано и да свърша работати да се прибера . Където можело щяла тя да ходи защото кмета така бил казал , а ние сме на делегиран бюджет , но тя е директор само от няколко дни и още не взима никакво решение без негово разрешение , в общината си имат служебен транспорт , а ние нямаме .... даже ми каза шефката че ходенето било здравословно ..... Съвет ?
gudza
Младши потребител

Мнениеот darii » 16 Фев 2012, 12:08

Откажете и писменно и отказа заведете във входящия дневник на детската градина. В отказа опишете, че без писменно нареждане няма да напускате по-рано работното си място и няма да ходите извън него за собствена сметка.
Пуснете жалба в инспекцията по труда. Опишете казуса и ги помолете да дадат указания на шефката Ви да издава заповеди за командировка в случайте, когато на нейн служител се налага да пътува във връзка със изпълнение на служебните му задължения.
Не изпълнявайте устни нареждания искайте винаги да са в писмен вид.
darii
Младши потребител

Мнениеот gudza » 16 Фев 2012, 18:31

Благодаря , аз вече посетих инспекцията по труда и от там ме пъсоветваха същото , предадох на шефката , че ще подам жалба и ако не ми издава командировъчно ще отказвам да извъшвам служебни задължения извън сградата на детската градина - отговора беше :" аз ще отида да питам и аз какво ще ми кажат на мен , защото аз считам ,че не ти се полагат пари за командировъчно".До този момент не ми се е обадила да ми каже какво са й отговорили , а уж обеща да се обади ...... не знам дали защото не й изнася отговора . Утре се надявам да ми отговори .
gudza
Младши потребител

Мнениеот gudza » 17 Фев 2012, 18:39

и така .... получих отговор - дневни командировъчни когато се наложи , но ще уточнява дали ще се плаща или не и следващото беше, че ще промени длъжностната характеристика и няма да отговарям на условията/достатъчно стаж по специалността /, и ще ме освободи от длъжността счетоводител - назначена съм към детската градина като домакин на основен трудов договор за неопределено време и със допълнително споразумение съм назначена за счетоводител до завръщане на титуляра . Ако реша да напускам какъв срок на предизвестие трябва да спазвам 1 или 3 месеца ? А ако ще ми прекратява договора като счетоводител какъв срок на предизвестие трябва шефката да ми даде 1 или 3 месеца ?
gudza
Младши потребител

Мнениеот darii » 09 Мар 2012, 14:12

По основния Ви трудов договор предизвестието е 1 месец.
По допълнителния тр. договор 3 месеца, но не повече от срока, за който е сключен.
darii
Младши потребител

Назад към Трудово право