- Дата и час: 04 Дек 2024, 22:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Правоспособност и квалификация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
Re: Правоспособност и квалификация
Аз лично много бих се зарадвал, ако прочета в проектоизмененията на ЗУТ предизвестения край на плановете за регулация - нещо, от моя гледна точка, доста смислено. Обаче, явно, стане ли въпрос за здрав разум - общото ниво на законодателна и изпълнителна власт вкупом е доста ниско.
- goblin
- Потребител
Аз лично много бих се зарадвал, ако прочета в проектоизмененията на ЗУТ предизвестения край на плановете за регулация - нещо, от моя гледна точка, доста смислено.
Изключително провокативно изказване. Рибата която ловиш обаче не съм аз, а освен това, не считате ли Вие goblin, че се отклоняваме от темата?
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
julyanvonemona написа:...По този начин ще помогнем и на държавата (специално за Вас колега bgarch), която следейки борсовите индекси, евентуално ще усъвършенства самите регулаторни механизми. Същевременно ще се погрижим и за petko_a и подобните нему, като свием извън борсовата търговия до рамките на приятелските взаимоотношения...
Колега julyanvonemona, не разбирам защо смятате, че Вие ще откривате борсата в проектантската професия. Аз се изхранвам само от нея и съм в тази борса от много години. Барабар с цялата и регулация. И това за цената на печата- разбира се, че в тази борса има и такава ниша. Но те уверявам, че не целият сегмент на пазара се намира в този сектор. Разбира се, има възложители, за които проектът е само купчина хартия и те трябва да я получат на нейната себестойност (на хартията имам предвид). Обикновено тези възложители плащат най- скъпото строителство за най- некачественото изпълнение. Но са доволни, че са прецакали и архитектите, и инженерите, и КАБ и КИИП. Нека живеят в своя мир, аз там работа нямам, в този организиран от теб търг с обратно наддаване аз няма да участвам.
Но в проектантската борса има и друга ниша на възложители, които знаят какво искат, пазарят се, разбира се, сериозно се пазарят, но дори и през ум не им минава да поканят на тези пазарлъци онези, участвалите в твоята виртуална засега борса.
След това идва ред на другата борса, когато ние, архитектите, сформираме колектива от инженери. И в тази борса има такива архитекти, които прилагат твоя принцип- избор на най- евтиния печат. Но мога да те уверя, че на архитектите, минали през пазарлъците с втория тип възложители, няма да им мине и през ума да прилагат твоя модел на борса за инженерите.
Та такива ми ти работи за регулацията на професията, колега!
- bgarch
- Потребител
Да, и аз съм имал подобни случаи. Един съвсем скоро ми казва "Добре де много пари искаш. Ти нямаш никакви разходи. Печата е важен."
А от написаното от bgarch си спомних за една книжка на Айн Ранд "Изворът". Ако не сте я чели ви я препоръчвам. Още повече, че главния герой е архитект и се засягат подобни въпроси, каквито дискутираме тук ние сега, нищо, че книгата е писана в началото на миналия век.
А от написаното от bgarch си спомних за една книжка на Айн Ранд "Изворът". Ако не сте я чели ви я препоръчвам. Още повече, че главния герой е архитект и се засягат подобни въпроси, каквито дискутираме тук ние сега, нищо, че книгата е писана в началото на миналия век.
- petko_a
- Потребител
И при мене, думичките "Само един доклад", "Само един акт 15", "Само ЦСКА" автоматично водят до дузпа
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
petko_a ти как разбираш чл.60, ал(4) и ал(5) от наредба 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кад. карта. Аз мисля, че в райони с приети кад. карти ПУП-ове по чл.16 и чл. 17 ЗУТ задължително се внасят в АГКК. А правоспособност за това май имат само инженерите- геодезисти.
Последна промяна igeo_ood на 10 Фев 2012, 11:43, променена общо 1 път
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
www.igeo-bg.com
- igeo_ood
- Младши потребител
igeo_ood написа:petko_a ти как рабораш чл.60, ал(4) и ал(5) от наредба 3 за съдържанието, създаването и поддържането на кад. карта. Аз мисля, че в райони с приети кад. карти ПУП-ове по чл.16 и чл. 17 ЗУТ задължително се внасят в АГКК. А правоспособност за това май имат само инженерите- геодезисти.
Пише, че служебно.... А пък проектите рядко (разбирай: Не съм срещал такъв) отговарят на изискванията на АГКК. Затова сега променят закона , че самият проект трябва да отговаря на тези изисквания, както писах по-горе.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
julyanvonemona написа:Изключително провокативно изказване. Рибата която ловиш обаче не съм аз, а освен това, не считате ли Вие goblin, че се отклоняваме от темата?
Изказването ми беше просто реплика към последния пост от втора страница на темата. И - не, не ловя риба. Също - да, отклоних се от темата, ще ме извините, надявам се. Що се отнася до видове възложители, пари, качество и пр. - май и това също е отклонение от темата.
- goblin
- Потребител
Е точно от тази тема не е- видове възложители, пари, качество и пр. е съществена част от въпроса за правоспособността и квалификацията. На кого и защо са нужни те и колко струват?
- bgarch
- Потребител
Има логика от написаното от Вас и сегашният смисъл на понятието "регулация".goblin написа:... Изказването ми беше просто реплика към последния пост ...
С ясни правила за усвояване, за улици и кадастрална карта, действително кому е нужна още една номерация.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
bgarch написа:Е точно от тази тема не е- видове възложители, пари, качество и пр. е съществена част от въпроса за правоспособността и квалификацията. На кого и защо са нужни те и колко струват?
Паразитни ниши, обобщавайки написаното от мен по-горе.
Друг е въпросът за професионалнИ доброволнИ сдружениЯ , дори за САБ в първоначалния му замисъл...
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Вчера имаше среща на правоспособните лица за дейности по кадастър с началника и служители на СГКК-София. Та началничката каза че ПУП се внася като проект за изменение на кадастралната карта както си е по всички правила на ЗКИР. Не знам какво имаш предвид под "служебно" emilgrigorov. Друг е въпроса колко се изисква все още това, всеки си процедира както си знае.
- petko_a
- Потребител
Това, което казваш, е в подкрепа на думите ми, petko_a. Няма противоречие. Навсякъде в ЗУТ се говори за служебно изпращане, а сега идеята е да приведат самите ПР към изискванията на ЗКИР, и нещата си идват на мястото. А пък, ако се сети някой и думичките регулация и УПИ да ги няма, нещата съвсем си идват на мястото.
ЗУТ:
чл.15 (11) Копия от влезлите в сила изменения на подробните устройствени планове по ал. 3 се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър след представяне на окончателен договор по ал. 3, 4 или 5.
Чл.16 (5) ... В 7-дневен срок от влизане в сила на заповедта копие от нея се изпраща на службата по вписванията, а копие от одобрения план по ал. 1 - на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - за служебно вписване в имотния регистър и нанасяне в кадастъра.
Чл.17 (7) Копия от влезлите в сила подробни устройствени планове се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В случаите по ал. 2, т. 2 и 3 копия от влезлите в сила подробни устройствени планове се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър след представяне на окончателен договор по ал. 3, 4 или 5.
и т.н.
ЗУТ:
чл.15 (11) Копия от влезлите в сила изменения на подробните устройствени планове по ал. 3 се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър след представяне на окончателен договор по ал. 3, 4 или 5.
Чл.16 (5) ... В 7-дневен срок от влизане в сила на заповедта копие от нея се изпраща на службата по вписванията, а копие от одобрения план по ал. 1 - на Агенцията по геодезия, картография и кадастър - за служебно вписване в имотния регистър и нанасяне в кадастъра.
Чл.17 (7) Копия от влезлите в сила подробни устройствени планове се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В случаите по ал. 2, т. 2 и 3 копия от влезлите в сила подробни устройствени планове се изпращат служебно от общината на Агенцията по геодезия, картография и кадастър след представяне на окончателен договор по ал. 3, 4 или 5.
и т.н.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
ОК. Обаче на мен това да няма регулация и УПИ ми идва малко в повече. Явно започвам да остарявам. Може ли малко повече разяснения по идеята?
- petko_a
- Потребител
Petko_a и emilgrigorov мисля, че и двамата сте прави. Но emilgrigorov ти пропускаш една малка подробност - ПУП се внася като проект за изменение на кадастралната карта както си е по всички правила на ЗКИР, а след излизане на заповедта се нанася изменението в КК.
ИГЕО-интелигентните геодезически решения
www.igeo-bg.com
www.igeo-bg.com
- igeo_ood
- Младши потребител
Ами, изменението на вътрешните граници между имотите става само с договор между собствениците (нот.акт). Или със съответния акт при непреодолими държавни или общински нужди, или по съдебни решения.
Дали границите ще са прави, или криви, си е виждане на собствениците.
Улиците се прокарват по правила, отчуждава се, придава се, но все към имоти.
А за тебе ще отпаднат няколко слоя, които и сега само проблеми създават, кой как сканирал, кай как копирал и напасвал. И номерации разни, безброй. Една имотна граница, в точността на кадастралната карта, и толкоз.
Предназначението на територията се определя със застроителния план.
А щом един имот е в урбанизирана територия, е как може да е извън регулация.
Но, за да се случи това, свари едно паве в тенджерата, и когато омекне от варене, тогава ще стане.
Дали границите ще са прави, или криви, си е виждане на собствениците.
Улиците се прокарват по правила, отчуждава се, придава се, но все към имоти.
А за тебе ще отпаднат няколко слоя, които и сега само проблеми създават, кой как сканирал, кай как копирал и напасвал. И номерации разни, безброй. Една имотна граница, в точността на кадастралната карта, и толкоз.
Предназначението на територията се определя със застроителния план.
А щом един имот е в урбанизирана територия, е как може да е извън регулация.
Но, за да се случи това, свари едно паве в тенджерата, и когато омекне от варене, тогава ще стане.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
igeo_ood написа:Petko_a и emilgrigorov мисля, че и двамата сте прави. Но emilgrigorov ти пропускаш една малка подробност - ПУП се внася като проект за изменение на кадастралната карта както си е по всички правила на ЗКИР, а след излизане на заповедта се нанася изменението в КК.
Да, така се прави, когато се прави професионално. Мечти, слънце, бира
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Добре де, ама какво правим със заварените планове. Там улиците имам чувството че още 100 години няма да се отчуждават. Направиха кадастралните карти в зависимост от правото на собственост и имотите са си както по документ за собственост, навлизат си масово в улиците, много от имотите са си както са си били в кадастралната основа на устройствените планове. Сега пък взеха да карат хората да отразяват УПИ-тата, а парчетиите които остават да са отделни имоти и да чакат обезщетявания. Това точно колко е правилно, не знам. Адвокат Бакалова казва, че не е правилно. Макар че пък сега въвеждат отразяване на зони с ограничения...
- petko_a
- Потребител
Или всички собственици ще подарят тези парчета на общината и готово.
- petko_a
- Потребител
В по-старите редакции на ЗУТ имаше срокове, в които отчуждителните процедури за обекти - публична собственост, да бъдат проведени повсеместно, на общинско ниво, при това - без изплащане на обезщетения. Тези срокове обаче отшумяха - поради липса на административен капацитет, вероятно. Сега за Столична община има други срокове в специалния закон, някои от които изтичат тази година - все със същия резултат. Адвокат Бакалова може да е права, а може и да не е - зависи от коя страна се погледне на нещата. А пък общините са поставени в ситуация да прилагат откровен рекет, ако гражданинът е в приведено положение.
- goblin
- Потребител
Назад към Строителство и регулация
|
|