начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

Отказ от работодателя да прекрати ТД по взаимно съгласие

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказ от работодателя да прекрати ТД по взаимно съгласие

Мнениеот georgievap » 07 Фев 2012, 12:37

Подадох молба за прекратяване на трудови правоотношения по взаимно съгласие и с едномесечен срок на предизвестие. Работодателят отказва да ме освободи от работа за срок по-кратък от 2-3 месеца. Не съм МОЛ. Договорът ми е безсрочен и в него фигурира срок на предизвестие 1 месец. Основанията му са, че трябва да се намери нов човек, който да се обучи.
Има ли правни основания да отхвърли молбата ми, след като съм съгласна да отработя срока от 1 месец предизвестие и какви са моите права.
Молбата вече е при работодателя, но не е подписана, не е и заведена с вх. номер. Всички печати са при него и той е единственият, който приема входящата кореспонденциа. Какво трябва да направя ако в срок от 1 седмица не я удобри или не даде отговор?
Последна промяна georgievap на 07 Фев 2012, 14:28, променена общо 1 път
georgievap
Нов потребител

Re: Отказ от работодателя да прекрати ТД по взаимно съгласие

Мнениеот REVOLUTION » 07 Фев 2012, 13:08

Прекратяването на ТД с писмено предизвестие не е прекратяване по взаимно съгласие.Това са две различни основания.Явно с оглед поведението на работодателя няма прекратяването да е по взаимно съгласие.
Имате си право да прекратите договора с 1 месечно предизвестие.При прекратяването на това основание , работодателят няма никакво право да изразява мнение , съгласие и т.н.
Доказателствен проблем ще е дали сте връчили и датата , на която сте връчили предизвестието.Ако работодателят отказва да ви даде входящ номер то може или да му връчите предизвестието пред свидетел или (според мен по-точно) да му го отправите чрез нот.покана.
Ако работодателят Ви прекрати на друго основание ТД , може да оспорвате в съда.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот georgievap » 07 Фев 2012, 13:41

Благодаря за информацията.
Свидетели на връчването има. Надявам се да не се стига до нотариална покана и още по-лошо - до съд.
Лек ден.
georgievap
Нов потребител

Мнениеот toti99 » 07 Фев 2012, 14:01

georgievap написа:Благодаря за информацията.
Свидетели на връчването има. Надявам се да не се стига до нотариална покана и още по-лошо - до съд.
Лек ден.

"Моме" няма какво да се надяваш.... направо му пращай нотариална покана....щото гарантирано после ще съжаляваш. Не разчитай на кошаревски свидетели...пък и тук нещата са си чисто документални...Никакви свидетели нямат място когато става въпрос за документи.
toti99
Потребител

Мнениеот deltongo » 18 Фев 2012, 10:49

Тоти,

По повод съвета, който сте дали - гарантирането на връчването да стане с нотариална покана и да не се разчита на свидетели имам питане.
Ситуацията е следната: Във фирмата, в която работя, се процедира по същия начин, както е описал човека, който е отворил темата. Молбата по взаимно съгласие или предизвестието се връчват лице в лице на шефа, който в случая е изпълнителен директор. Той не фигурира в договора, който служителят е подписал с фирмата. Там е вписан управителя, който обаче посещава офиса, без да се занимава с пряк контрол и опекунство над служителите и тяхната работа. Има и трети човек, който е част от счетоводния отдел, но изпълнява фунциите на Личен Състав.
Въпросите ми при тази ситуация са следните:
Ако връча молба за прекратяване на договора по взаимно съгласие с включен срок на предизвестие от 1 месец, в случай че молбата за взаимно съгласие бъде отхвърлена:
1. Може ли да я адресирам до трите лица, посочени горе, с оформление от типа :До...Изпълнителен Директор, С копие до: Управител и Личен състав"
2. Може ли връчвайки я лично на Изпълнителния Директор, след това да я изпратя до него, с копие до другите 2 лица по email, за да не може Изпълнителният Директор да отрече връчването и.
3. Може ли връчвайки я лично на Изпълнителния Директор да нося и втори екземпляр, който той да разпише за мен. Реално с подписа си да гарантира, че я е приел.
4. При молба за прекратвяне по взаимно съгласие има 7 дневен срок, в който работодателят трябва да даде отговор. Каква е редно да е формата на отговора: да се върне резолюирана молба на служителя, да бъде уведомен устно, да бъде уведомен с email или друга? Коя е законната?
5. Може ли при връчването Изпълнителният Директор да каже, че не може в момента да даде отговор и как се процедира в този случай, за да не може да се отрече на следващ етап връчването?

Прочетах, че нотариалната покана е сигурен начин, но практиката е да се връчва лично - от една страна, от друга - нотариалната покана се приема като леко враждена нагласа от страна служителя. Не искам да демонстрирам такава на този етап, ако не е наложително. Но искам да си узаконя връчването.
Нямам доверие в законното поведение на фирмата и управляващите - това е и една от причините да напусна.

Благодаря ви предварително за отделеното време и отговора.

Желая Ви хубав уикенд

toti99 написа:
georgievap написа:Благодаря за информацията.
Лек ден.

"Моме" няма какво да се надяваш.... направо му пращай нотариална покана....щото гарантирано после ще съжаляваш. Не разчитай на кошаревски свидетели...пък и тук нещата са си чисто документални...Никакви свидетели нямат място когато става въпрос за документи.
deltongo
Нов потребител

Назад към Трудово право