Здравейте,
Майка ми иска да продаде единственото ни жилище. Тя е вдовица от доста дълго време и жилището беше общинско. С вторият ми баща нямат сключен брак и жилището се води само на нейно име. Вторият ми баща обаче е всъщност този, който плати жилището, като изтегли кредит за тази цел. В нотариалният акт е вписано като единствен собственик името на майка ми. От няколко години насам тя се държи изключително странно и не съвсем адекватно. Сега ни заяви че иска да продаде апартамента, защото й трябват пари. Мога ли аз, като неин син по някакъв начин да я спра. Има ли начин да я поставя под запрещение или какви други възможности имам? Много спешно се нуждая от вашата помощ!!!
Благодаря!!!
- Дата и час: 28 Ное 2024, 17:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Майка ми иска да продаде единственото ни жилище
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Майка ми иска да продаде единственото ни жилище
Не мисля, че ще е лесно да се постави майка ви под запрещение. Ще трябва да се намерят достатъчно факти, които да убедят съда, че майка ви има някаква душевна болест или слабоумие. Това, че тя се държи странно не е предпоставка за това. Просто може да си има някакви проблеми(дългове и т.н.). Щом апартамента е на нейно име не би трябвало да има пречка да го продаде. Мисля, че не можете да я спрете да се разпорежда с имуществото си. В случая е от значение на колко години сте вие и имате ли 18. Законът казва с този случай следното:
§ 1. "Семейно жилище" по смисъла на този кодекс е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца. В случая, че тя е разведена и вие сте пълнолетна(предполагам) за вас то вече не се води семейно жилище по този смисъл. Следователно мисля, че няма пречка да го продаде. Така го тълкувам аз, но може и да греша. Някой по вещ може да изрази мнение.
§ 1. "Семейно жилище" по смисъла на този кодекс е жилището, което е обитавано от двамата съпрузи и техните ненавършили пълнолетие деца. В случая, че тя е разведена и вие сте пълнолетна(предполагам) за вас то вече не се води семейно жилище по този смисъл. Следователно мисля, че няма пречка да го продаде. Така го тълкувам аз, но може и да греша. Някой по вещ може да изрази мнение.
Студент съм по Право все още. Сами преценявайте дали да следвате съветите ми.
- arteglam
- Младши потребител
Re: Майка ми иска да продаде единственото ни жилище
Вие сте пълнолетна ( в противен случай не бихте се притеснявала, защото възходящата ви е задължена да се грижи за вас, като не е от значение в кое жилище), а вторият ви баща не играе в схемата. Има си облигационен иск, който ако пожелае, стига давността да не си е казала думата, може да заведе срещу майка ви.
Майка ви е единствен собственик на имота и като такава има пълното право да се разпореди, както и когато сметне за уместно. При данни за психиатрични смущения( ама не всяко поведение е болестно), то може и да инициирате производство за поставяне под запрещение.
При неуспех, не вярвам да се надявате, че ще останете в жилището. Всъщност, това е доста личен въпрос.
Майка ви е единствен собственик на имота и като такава има пълното право да се разпореди, както и когато сметне за уместно. При данни за психиатрични смущения( ама не всяко поведение е болестно), то може и да инициирате производство за поставяне под запрещение.
При неуспех, не вярвам да се надявате, че ще останете в жилището. Всъщност, това е доста личен въпрос.
- Гост.
- Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|