- Дата и час: 01 Дек 2024, 10:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
имуществото след развод
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
имуществото след развод
Здравейте!Пиша за една консултация.Разведена съм,но се интересувам как се процедира със наследственото жилище на съпруга ми.Развода е по негова вина,има и ограничителна заповед за една година.Съдът присъди на мен и на детето ползването на жилището,осъди го да заплати абсолютно вси1ки разходи по делата и дори глоба за насилието.Присъди му издръжка със задна дата.ОБАЧЕ ПРЕЦЕДЕНТА Е ,ЧЕ НА МЕН ПРИСЪДИХА ДА МУ ПЛАЩАМ НАЕМ ЗА АПАРТАМЕНТА.А този апартамент е придобит по време на брака(преди 11 год) от дядо му.Аз обжалвам това решение на съда.Жилището е по наследство.Не е дарение,не е срещу гледане и подобни такива.Адвоката сподели,че това е отсъдено неправилно от съдийката и отиваме на окръжен съд.Дали имаме шансове за отпадане на наема?
- vpukalova
- Нов потребител
Re: имуществото след развод
vpukalova написа:Здравейте!Пиша за една консултация.Разведена съм,но се интересувам как се процедира със наследственото жилище на съпруга ми.Развода е по негова вина,има и ограничителна заповед за една година.Съдът присъди на мен и на детето ползването на жилището,осъди го да заплати абсолютно вси1ки разходи по делата и дори глоба за насилието.Присъди му издръжка със задна дата.ОБАЧЕ ПРЕЦЕДЕНТА Е ,ЧЕ НА МЕН ПРИСЪДИХА ДА МУ ПЛАЩАМ НАЕМ ЗА АПАРТАМЕНТА.А този апартамент е придобит по време на брака(преди 11 год) от дядо му.Аз обжалвам това решение на съда.Жилището е по наследство.Не е дарение,не е срещу гледане и подобни такива.Адвоката сподели,че това е отсъдено неправилно от съдийката и отиваме на окръжен съд.Дали имаме шансове за отпадане на наема?
Ще плащате по силата на правна норма- чл. 57 СК, съобразно ал.2 от същата. Правилно е отсъдил съда.
И, нещо ви убягва, но този имот е лична собственост на съпруга ви- бившия, нищо, че е наследен по време на брака, та по тая проста причина вие не сте собственик на същия ако и да ви се струва прецедент .
Ако беше "по гледане" да имате някакви собственически претенции, ама не би, когато е по наследство.
- Гост.
- Старши потребител
И си впишете Решението в Агенцията по вписвания,току виж разубеди евентуални купувачи на жилището на бившия Ви съпруг,защото той може да го продаде,дари и т.н. и ще трябва да го напуснете доброволно или доброзорно ( въвод във владение) много "готина" процедура за живущите в едно жилище.
- s_peneva
- Младши потребител
добре написали сте,че съдът е постановил ползване на имота на Вас и детето ВИ (съмнявам се дали дали щяхте да го ползвате без детето)и не сте доволна от ПРЕЦЕДЕНТА,че се налага да плащате наем за собственото си ползване(за детето съм сигурен,че не присъден наем).Явно не правите разлика между ползване и собственост....но ще я направите когато детето навърши пълнолетие
- bulgarboy
- Младши потребител
Tова жилище е придобито по време на брака,живяли сме в него 11 год.Не искам да съм неразбрана.И е построено със семейни средства.Само земята е предоставена за строеж.
- vpukalova
- Нов потребител
Чл. 19. (1) Вещите и правата върху вещи, както и паричните влогове, придобити от съпрузите през време на брака в резултат на съвместен принос, принадлежат общо на двамата съпрузи независимо от това, на чие име са придобити.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
(2) Съвместният принос на съпрузите може да се изрази във влагането на средства и труд, в грижи за децата и работа в домакинството.
(3) Съвместният принос се предполага до доказване на противното.
- vpukalova
- Нов потребител
чл. 22 ал.1 СК
- vseznaikoto
- Младши потребител
А този апартамент е придобит по време на брака(преди 11 год) от дядо му.Аз обжалвам това решение на съда.Жилището е по наследство.Не е дарение,не е срещу гледане и подобни такива.Адвоката сподели,че това е отсъдено неправилно от съдийката и отиваме на окръжен съд.
След като колегата е споделил, че смята Р за неправилно, то ще и се доверите, защото има разлика между написаното от вас в пост първи по темата ( по фактите в него може да се направи извод, че се касае за лична собственост), и последващите ви обяснения ( разколебаващи първоначалното ми мнение, защото е възможно да са налице предпоставките предвидени в т.4 на П № 5/72г.), която разлика е важна.
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря много за изчерпателния и точен отговор!!!
- vpukalova
- Нов потребител
"Разведена съм,но се интересувам как се процедира със наследственото жилище на съпруга ми."
"А този апартамент е придобит по време на брака(преди 11 год) от дядо му.Аз обжалвам това решение на съда.Жилището е по наследство.Не е дарение,не е срещу гледане и подобни такива."
"Tова жилище е придобито по време на брака,живяли сме в него 11 год.Не искам да съм неразбрана.И е построено със семейни средства.Само земята е предоставена за строеж."
Навявам се противоречието да не е умишлено. Огромна е разликата и значението за Вас дали жилището е придобито по наследство. Дали по наследство е придобита земята, на която е построено жилището или за земята е учредено на името на съпруга Ви /бившия/ право на строеж по време на брака.
На вариант 1 имате отговорите.
Вариант 2 и 3 са вече друго нещо. Ако е така колегата е прав и е нормално да жалите.
Изяснете си нещата и бъдете по прецизна в случай, че се наложи да отговорите на въпрос в съда. Има вероятност ако са Ви питали в зала чие е семейното жилище да сте предопределили изхода без даже да подозирате.
"А този апартамент е придобит по време на брака(преди 11 год) от дядо му.Аз обжалвам това решение на съда.Жилището е по наследство.Не е дарение,не е срещу гледане и подобни такива."
"Tова жилище е придобито по време на брака,живяли сме в него 11 год.Не искам да съм неразбрана.И е построено със семейни средства.Само земята е предоставена за строеж."
Навявам се противоречието да не е умишлено. Огромна е разликата и значението за Вас дали жилището е придобито по наследство. Дали по наследство е придобита земята, на която е построено жилището или за земята е учредено на името на съпруга Ви /бившия/ право на строеж по време на брака.
На вариант 1 имате отговорите.
Вариант 2 и 3 са вече друго нещо. Ако е така колегата е прав и е нормално да жалите.
Изяснете си нещата и бъдете по прецизна в случай, че се наложи да отговорите на въпрос в съда. Има вероятност ако са Ви питали в зала чие е семейното жилище да сте предопределили изхода без даже да подозирате.
- darii
- Младши потребител
Здравейте! Когато се гледаше бракоразводното дело,съдията попита за жилището на кого е и аз представих цялата документация за това.Да на името на бившия ми съпруг е,но всичко е вследствие на получена земя.След това на това място се построи кооперация,в която е жилището.Фирмата е оформила документите за имота като покупко -продажба, а не като обезщетяване или овъзмездяване.В съда не съм изказвала мнения за това на кого е жилището,надявам се че беше видно от нотариалните актове,които се представиха.
- vpukalova
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|