Здравейте!Искам да ви разкажа за поредния случай с "чорбаджия на новото време".
На 29.08.2011 г започнах работа в денонощен павилион за алкохол и цигари.В договора е записано,че се сключва на основание чл.67.ал.1 и чл.70 ал.1 от КТ,за неопределено време,за непълно работно време 2 ч, със срок на изпитване 6 месеца.
Като новодошла трябваше да карам нощни смени от 20 ч до 8 ч. За месец септември имам 10 смени по 12 часа.
На 01.10.2011 с допълнително споразумение на основание чл.119 от КТ преминах на 4 часов работен ден. За месец октомври имам 14 смени по 12 часа.На 01.11.2011 с ново допълнително споразумение преминах на 8 часов работен ден. За м.ноември имам 20 смени по 12 часа(от тях 4 пъти по 4 поредни работни дни ). На 01.12.2011 ми бе съобщено повече да не ходя на работа,тъй като макар и много добре да се справям с работата,не мога да остана там,понеже управителката на обекта не можела да работи с мен.
Забравих да спомена,че в началото ми бе казано,че аз ще си плащам половината осигуровки,но се оказа,че аз плащам всичко.Или поне така си мисля,за месец ноември трябваше да оставя 90 лв за осигуровки(осигуряват ме върху 400),няколко дни след освобождаването ми видях ведомостта и там е записано,че удрьжките са ми 96.26.
По принцип надницата на ден ми беше 35 лв.Към момента на освобождаването ми имах да получавам 10 надника,но шефката ми заяви,че ще ми ги плати когато мине ревизията,на която изрично държи аз да не присъствам(макар че политика на фирмата е всеки,който си отива задължително присъства на ревизия)тъй като управителката се разстройвала.Както и да е ,мина ревизията,даде ми 100 лв и другите щяла да ми ги даде след няколко дни.Аз на ведомостта съм написала,че на еди коя си дата съм взела 100 лв.
В заповедта за освобождаване на основание чл.71, ал.1 от КТ е записано че трябва да ми се изплати обещетение по чл.224 от КТ- 5 дни платен годишен отпуск.Във ведомостта обаче е записано,че това обещетение е 8 дни -98.18 лв.Самата заповед ми я връчиха на 15.12.2011,на нея пише считано от 01.12.2011.
Въпроса ми е от кога се счета за прекратен един трудов договр от момента на изготвянето или от момента на връчването? Освен това не мога да разбера 5 или 8 дни платен годишен отпуск трябва да ми се заплати?!
Трудовата ми книжка все още е в нея,няма време да я оправи тъй като в условия на криза госпожицата за трети път в рамките на три месеца отива да си лекува "стреса" на Карибите.Редно ли е това?
И последния ми въпрос мога ли освен за парите,които ми дължи да я съдя за извънреден труд? Тъй като тя очевидно няма намерение да ми плати,съдейки по факта,че пред колежките ми написала декларация,че ми е платила всичко и ги е накарала да се разпишат,явно вървим към дело!
Ще ви бъда благодарна за всякакви съвети и препоръки.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 13:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
"Чорбаджийте на новото време"
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: "Чорбаджийте на новото време"
Включете си личните съобщения от настройките на профила, знам как да ви помогна.
- bastard
- Потребител
Включих ги!
- amor_bonito
- Младши потребител
Явно няма кой да ми отговори сега,надявам се след празниците да има по-отзивчиви хора!
- amor_bonito
- Младши потребител
1. По въпроса за уволнението и процедурата по него е нарушена разпоредбата от КТ за формата и начина, по който се уволнява даден служител по чл. 335 от КТ. Във вашия случай:
а. Не ви е връчена Заповедта за уволнение на 1.12.2011, както се изисква по закон, а 15 дни по-късно, а освен това вие сте длъжна да сте на работа до момента на връчването на Заповедта за уволнение, а не със съобщения или обаждания да ви се съобщава, че не сте на работа вече. Така, че некоректно отношение на работодателят към вас.
б. Не ви е дадена трудовата книжка в момента на връчването на заповедта, което е грубо нарушение на вашите права по чл. 350 от КТ.
2. За размера на обезщетението за годишен отпуск се изчислява по чл.177 от КТ.
3. Масовата практика на работодателите да назначават за непълно работно време е засегнала и вас. Като освен това са нарушени разпоредбите на непълно работно време и извънреден труд.
Моят съвет към вас е да се консултирате с адвокат и да оспорите вашето уволнение като незаконно по чл.344 от КТ и да искате признаването му за незаконно и неговата отмяна и обезщетение за периода през който сте останала без работа.
Надявам се да съм бил полезен.
а. Не ви е връчена Заповедта за уволнение на 1.12.2011, както се изисква по закон, а 15 дни по-късно, а освен това вие сте длъжна да сте на работа до момента на връчването на Заповедта за уволнение, а не със съобщения или обаждания да ви се съобщава, че не сте на работа вече. Така, че некоректно отношение на работодателят към вас.
б. Не ви е дадена трудовата книжка в момента на връчването на заповедта, което е грубо нарушение на вашите права по чл. 350 от КТ.
2. За размера на обезщетението за годишен отпуск се изчислява по чл.177 от КТ.
3. Масовата практика на работодателите да назначават за непълно работно време е засегнала и вас. Като освен това са нарушени разпоредбите на непълно работно време и извънреден труд.
Моят съвет към вас е да се консултирате с адвокат и да оспорите вашето уволнение като незаконно по чл.344 от КТ и да искате признаването му за незаконно и неговата отмяна и обезщетение за периода през който сте останала без работа.
- boynin
- Младши потребител
boynin написа:Моят съвет към вас е да се консултирате с адвокат и да оспорите вашето уволнение като незаконно по чл.344 от КТ и да искате признаването му за незаконно и неговата отмяна и обезщетение за периода през който сте останала без работа.
Благодаря ви за съвета и за отделеното време!Решила съм да си търся правата,така че ще ми трябва адвокат.За свое успокоение обаче се допитвам до този форум!
Благодаря ви още веднъж!Весело посрещане на Новата година!
- amor_bonito
- Младши потребител
Здравейте отново!
Заради обърканата ситуация,която ви описах по-горе,подадох сигнал до инспекцията по труда.Днес получих писмо в което се казва следното:
Уважаема г-жо....
Във връзка с горепосочената Ваша жалба,Ви уведомяваме следното:
Инспектори от Д"ИТ"- София извършиха проверки на място,на посочения от Вас обект на..........Бяха изискани документи с връчена призовка,на основание чл.45, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс.
Управителят на проверяваното дружество предостави изисканите документи.При преглед на трудовите досиета,в това число и Вашето, се установи,че част от документите,които се съдържат в него, не са подписани от Ваша страна(трудов договор и допълнителни споразумения към него).Същите документи Вие прилагате в жалбата си и в тях фигурира Ваш подпис.
Предвид разпоредбата на чл.403, ал.1, т.2 от КТ, съгладно която контролните органи са длъжни да пазят името на източника, от който са получили сигнал за нарушение на трудовото законодателство, контролният орган е обективно възпрепятстван да изиска обяснение по отношение на неподписаните от Вас документи.
Предвид гореизложеното,моля писмено да заявите,дали сте съгласна,приложените от Вас документи към жалбата,да бъдат предявени на бившия Ви работодател и в тази връзка да бъде разкрито името Ви.
Бившия ми работодател явно е представил по-различен договор от този,който аз имам.Интересното е,че е регистриран в НАП и според справка в НОИ са ми внасяни осигуровки. Просто не мога да си обясня защо е представил договор на който,аз не съм се подписала. Имате ли някакви идеи?
Заради обърканата ситуация,която ви описах по-горе,подадох сигнал до инспекцията по труда.Днес получих писмо в което се казва следното:
Уважаема г-жо....
Във връзка с горепосочената Ваша жалба,Ви уведомяваме следното:
Инспектори от Д"ИТ"- София извършиха проверки на място,на посочения от Вас обект на..........Бяха изискани документи с връчена призовка,на основание чл.45, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс.
Управителят на проверяваното дружество предостави изисканите документи.При преглед на трудовите досиета,в това число и Вашето, се установи,че част от документите,които се съдържат в него, не са подписани от Ваша страна(трудов договор и допълнителни споразумения към него).Същите документи Вие прилагате в жалбата си и в тях фигурира Ваш подпис.
Предвид разпоредбата на чл.403, ал.1, т.2 от КТ, съгладно която контролните органи са длъжни да пазят името на източника, от който са получили сигнал за нарушение на трудовото законодателство, контролният орган е обективно възпрепятстван да изиска обяснение по отношение на неподписаните от Вас документи.
Предвид гореизложеното,моля писмено да заявите,дали сте съгласна,приложените от Вас документи към жалбата,да бъдат предявени на бившия Ви работодател и в тази връзка да бъде разкрито името Ви.
Бившия ми работодател явно е представил по-различен договор от този,който аз имам.Интересното е,че е регистриран в НАП и според справка в НОИ са ми внасяни осигуровки. Просто не мога да си обясня защо е представил договор на който,аз не съм се подписала. Имате ли някакви идеи?
- amor_bonito
- Младши потребител
Казусът ви се завързва още повече. Много интересно! Оттук нататък всичко зависи от вашата смелост и нерви, за да продължите докрай. Ако искате работодателят ви да бъде поставен в меко казано затруднено положение, то вие трябва да излете с открити карти срещу него, защото ще ми е интересно как ще обясни, че по едно и също възникнало трудово отношение има два различни трудови договора. А дори в единия няма вашият подпис. Честито на всички българи това е "BG-2012г"!
Моята молба е ако решите да се разкриете, да ме уведомите как са се развили ситуациите по нататък?
Успех!
Моята молба е ако решите да се разкриете, да ме уведомите как са се развили ситуациите по нататък?
Успех!
- boynin
- Младши потребител
Разбира се,че ще продължа напред!
Всеки път си казвам че няма какво да ме учуди,но винаги се намира по нещо.
Щом има някакво развитие,непременно ще ви уведомя!
Всеки път си казвам че няма какво да ме учуди,но винаги се намира по нещо.
Щом има някакво развитие,непременно ще ви уведомя!
- amor_bonito
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|