Здравейте - първо искам да кажа, че с абсолютно нищо не съм на ясно от към ''трудов стаж и пенсионно осигуряване'' така че моля да ми се простите незнанието
1въпрос:
От 5 години ходим и работим в обединеното кралство с приятелката ми - като общо взето периода на работа е 5 -6 месеца за всяка една година (предполагам се досещате - работата е нещо като едновремешните студентски бригади) ..там работим легално като ни се удържат необходимите данъци и ни се плащат съответно осигуровки.
В коя инстанция трябва да отида и какви документи трябва да подам, за да ми се признае това като трудов стаж?
2въпрос:
Един приятел ми каза че при 9 работни месеца мога да отида на борсата като парите които вземам от там ще са 60% от заплатата ми. По моя сметка (ако наистина е така както ми казва той) аз 6 месеца съм в Англия и ако си намеря някоя фирма, в която да се водя на работа като си плащам съответно осигуровките - стават 9 - следва регистрация на борсата и всичко е ок (но дали ще е така )
Има ли такава възможност или просто информацията на моя приятел е грешна съответно и аз се подвеждам по това ?
моля да пишат само запознати относно писаното по горе - благодаря предварително
- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
какво да направя за признаване на трудовият ми стаж
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: какво да направя за признаване на трудовият ми стаж
Щом са ти плащани осигуровки означава, че си била на трудов договор. Взимаш всички документи свързани с Англия (Трудов договор, жълт лист, фишове за заплати и други) + социалният ти номер от Англия и отиваш в НОИ, където подаваш заявление за признаване на стажът ти от Англия. Там персоналът ще ти каже точно какво трябва да попълнеш. След това чакаш 1 или 2 месеца, докато от НОИ получат отговор от социалната институция в Англия.
Ако наистина си била осигурявана там ще ти бъде признат стажът и в BG.
После можеш да кандидатстваш на борсата като изискването е за 8 месеца не за 9 вече. Но трябва да ги имаш тези месеци.
Ако имаш други въпроси питай!
Успех!
Ако наистина си била осигурявана там ще ти бъде признат стажът и в BG.
После можеш да кандидатстваш на борсата като изискването е за 8 месеца не за 9 вече. Но трябва да ги имаш тези месеци.
Ако имаш други въпроси питай!
Успех!
- boynin
- Младши потребител
Re: какво да направя за признаване на трудовият ми стаж
Благодаря за отговора - поинтересувах се в съответните институции и сега всичко е наред
- renka_li4o
- Нов потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|