начало

ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс ВАС отхвърли жалба на прокурорка, опитала да стане съдия чрез външен конкурс

какво да направя за признаване на трудовият ми стаж

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

какво да направя за признаване на трудовият ми стаж

Мнениеот renka_li4o » 25 Яну 2012, 18:50

Здравейте - първо искам да кажа, че с абсолютно нищо не съм на ясно от към ''трудов стаж и пенсионно осигуряване'' така че моля да ми се простите незнанието :)
1въпрос:
От 5 години ходим и работим в обединеното кралство с приятелката ми - като общо взето периода на работа е 5 -6 месеца за всяка една година (предполагам се досещате - работата е нещо като едновремешните студентски бригади) ..там работим легално като ни се удържат необходимите данъци и ни се плащат съответно осигуровки.
В коя инстанция трябва да отида и какви документи трябва да подам, за да ми се признае това като трудов стаж?
2въпрос:
Един приятел ми каза че при 9 работни месеца мога да отида на борсата като парите които вземам от там ще са 60% от заплатата ми. По моя сметка (ако наистина е така както ми казва той) аз 6 месеца съм в Англия и ако си намеря някоя фирма, в която да се водя на работа като си плащам съответно осигуровките - стават 9 - следва регистрация на борсата и всичко е ок (но дали ще е така :( )
Има ли такава възможност или просто информацията на моя приятел е грешна съответно и аз се подвеждам по това ?

моля да пишат само запознати относно писаното по горе - благодаря предварително :idea:
renka_li4o
Нов потребител

Re: какво да направя за признаване на трудовият ми стаж

Мнениеот boynin » 27 Яну 2012, 12:40

Щом са ти плащани осигуровки означава, че си била на трудов договор. Взимаш всички документи свързани с Англия (Трудов договор, жълт лист, фишове за заплати и други) + социалният ти номер от Англия и отиваш в НОИ, където подаваш заявление за признаване на стажът ти от Англия. Там персоналът ще ти каже точно какво трябва да попълнеш. След това чакаш 1 или 2 месеца, докато от НОИ получат отговор от социалната институция в Англия.
Ако наистина си била осигурявана там ще ти бъде признат стажът и в BG.
После можеш да кандидатстваш на борсата като изискването е за 8 месеца не за 9 вече. Но трябва да ги имаш тези месеци.
Ако имаш други въпроси питай!
Успех!
boynin
Младши потребител

Re: какво да направя за признаване на трудовият ми стаж

Мнениеот renka_li4o » 01 Фев 2012, 20:24

Благодаря за отговора - поинтересувах се в съответните институции и сега всичко е наред :wink:
renka_li4o
Нов потребител

Назад към Трудово право