начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

промяна на наименование на длъжността и длъжностната характе

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

промяна на наименование на длъжността и длъжностната характе

Мнениеот bbanchev » 17 Яну 2012, 16:05

Уважаеми специалисти по трудово право и колеги с подобен казус, моля за вашето мнение и съдействие по следния казус:
Назначен бях на определена длъжност - зам. директор с определена длъжностна характеристика, на която отговарях като образование /висше икономическо/ и квалификация. Без да има промяна в структурата на организацията бе промено наименованието на длъжността ми - "зам. директор по механизацията", която се съпровожда с нова длъжностна характеристика в която изискването за образованието вече е висше-техниеско.
Тъй като вече не отговарям на изискванията бях освободен от длъжността.
Моля, дайте ми съвет без промяна на структура, може ли да бъде променяно наименованието на длъжността, длъжностната характеристика и да бъда освободен по чл.328, ал.1, т.6 от КТ и имам ли шанс да претендирам по съдебен ред за отменяне на заповедта за освобождаването ми, като незаконосъобразна?
bbanchev
Нов потребител

Re: промяна на наименование на длъжността и длъжностната хар

Мнениеот Pause » 17 Яну 2012, 18:37

bbanchev написа:Уважаеми специалисти по трудово право и колеги с подобен казус, моля за вашето мнение и съдействие по следния казус:
Назначен бях на определена длъжност - зам. директор с определена длъжностна характеристика, на която отговарях като образование /висше икономическо/ и квалификация. Без да има промяна в структурата на организацията бе промено наименованието на длъжността ми - "зам. директор по механизацията", която се съпровожда с нова длъжностна характеристика в която изискването за образованието вече е висше-техниеско.
Тъй като вече не отговарям на изискванията бях освободен от длъжността.
Моля, дайте ми съвет без промяна на структура, може ли да бъде променяно наименованието на длъжността, длъжностната характеристика и да бъда освободен по чл.328, ал.1, т.6 от КТ и имам ли шанс да претендирам по съдебен ред за отменяне на заповедта за освобождаването ми, като незаконосъобразна?

Според мен не съм експерт в областта ,но заповедта ми изглежда законосъобразна тъй като се изисква вече висше техническо образование за което не отговаряте.
И ,работодателят е мотивирал текста – причините за които ви освобождава в заповедта.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот rama » 17 Яну 2012, 18:45

Кой и как е променил длъжността?
rama
Потребител

Мнениеот bbanchev » 18 Яну 2012, 15:35

Директора на претприятието променя длъjноста.
bbanchev
Нов потребител

Мнениеот axioma » 18 Яну 2012, 16:31

Работодателят е направил това с цел да ви освободи на това основание.

Това че от зам. директор еди-какъв си сте станали зам. директор по механизацията, не означава че не е променена длъжността ви. Защото можехте да бъдете назначен и за зам. директор по озеленяването например или по културно масовите въпроси.

Съгласно чл.118 КТ не може да се променя едностранно трудовото правоотношение от работодателя. Какво точно се случи при вас? Работодателят пуска една заповед, с която ви "преназначава" ? на нова длъжност, а после ви освобождава, защото не отговаряте на изискванията за заемането й. Това ли се случи? Вие подписахте ли тази заповед, беше ли ви връчена нова длъжностна характеристика? Беше ли сключено допълнително споразумение към трудовия ви договор?

Ако дадете подробности, може и да получите мнение за не/законосъобразността на освобождаването ви.
axioma
Младши потребител

Мнениеот rama » 18 Яну 2012, 17:15

За Вас ще бъде по-добре да се срещнете с адвокат. Тук няма възможност да Ви бъде предоставена качествена помощ.
rama
Потребител

Назад към Трудово право