начало

БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие БАН разпространи свободно трудове на водещи специалисти в подкрепа на борбата срещу домашното насилие

Проблем с работодател при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с работодател при напускане

Мнениеот bluckt » 14 Яну 2012, 22:02

Здравейте,

Пускам темата от името на приятелката си, т.к. тя е притеснена и разстроена от случилото се. Опитвам се да и помогна да излезе от неприятната ситуация, затова моля за съвет. Случаят е следния:
Работи от април 2010 година в магазин за дрехи и обувки. На 5.12.2011 година подава молба за напускане с едномесечно предизвестие. На 27 и 30 декември се правят две ревизии и се установяват липси на стоки с пазарна стойност около 4000 лв. Разбират се на 4 януари да се срешнат в магазина целия персонал с управителите, за да разяснят случая. Казват и че няма да и върнат трудовата книжка, докато не се изясни ситуацията. Карат я да подпише документ по чл. 193, ал.1 от КТ, според който при вътрешна ревизия са установени липси на стоки. Разписва документът, като на ръка написва върху него, че не е отговорна за липсата на стоки. Провеждат се още няколко разговори по телефона с управителите и прекия ръководител, но комуникацията е много трудна. В крайна сметка и се обаждат днес, за да се срещне с прекия си ръководител, който и връчва заповед за уволнение с дата 5 януари, на основание чл. 330, ал. 2, т.6 от КТ, във връзка с чл. 190, ал.1, т.4 и чл. 188, т.3 от КТ и дадени писмени обяснения по чл. 193, ал.1 от КТ. Обяснено и е, че за да си получи трудовата книжка, трябва да разпише съответния документ. Тя отказва да го направи. Аз се обадих на управителите на фирмата и поисках да се видим и да говорим по случая, за да се изясни защо се получават така нещата. На няколко пъти ми обясниха, че уволнението е защото тя краде от магазина и че нямат време да се занимават с мен. Казаха, че ще изпратят документите, след като тя не иска да ги разпише, след което ми затвориха телефона.
Преди това ревизия е правена април 2011, като тогава не са установени липси. През това време в магазина тя работи с още 5 момичета. Не знам, как тя може да докаже, че няма вина за липсите, още повече при положение, че те отказват да водят нормален диалог.
Преполагам е излишно да казвам, че последната заплата не е платена. Големият проблем не е това, а как тя да прекрати трудовите си отношения с работодателя по взаимно съгласие, а не със заповед за уволнение.

Моля за насоки как е най-добре да се постъпи в тази ситуация. Какъв е начинът да си потърси правата?

Благодаря предварително!

Поздрави!
bluckt
Нов потребител

Re: Проблем с работодател при напускане

Мнениеот Гост. » 14 Яну 2012, 22:15

Да посети адвокат( трябвало е да го стори още преди време, ама на).

п.п. Един добронамерен съвет- когато не е по силите ви да помогнете, не опитвайте.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот boynin » 15 Яну 2012, 17:33

Интересен е казусът ако разбира се всичко е така, както сте го написала.
Първо тя е подала молба за напускане с дата 5.12.2011. На 4.01.2011 е подписала обяснение, което е задължитлно преди налагане на дисциплинарно наказание по чл.193.ал.1. По всичко личи, че работодателите се опитват да я прецакат ден преди да и изтече срока по молбата за напускане да я уволнят дисциплинарно.
Но дисциплинарното уволнение изисква доказване на основанието за това уволнение. Така, че те на базата на липси по време на ревизията не могат да докажат че точно тя е ощетила работодателя си и тя е причината за липсите. Трябват повече доказателства: видеозаписи, свидетелски показания на колеги и преки началници и други. Тя работи и с други колеги на този обект предполагам. Следователно те всички са материално-отговорни лица и при липси отговарят всички, а не един единствен от тях. Уволнението ден преди изтичане на срока по молбата и за напускане с цел да я прецакат, а и думичките, които те използват спрямо вашата приятелка, че е крадла и.т.н първо не са доказани, второ са леко ама много леко дразнещи. Моят съвет към вас аз лично не бих оставил нещата така. Бих оспорил уволнението като незаконно пред съда и бих поискал полагащото ми се възнаграждение и обезщетение при такива обстоятелства. А освен това задържането на трудовата книжка е грубо нарушаване на нейните права и това трябва да се вметне в иска за незаконно уволнение.
Чл. 350. (1) от КТ При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.Няма значение дали се е подписала над заповедта за уволнение или не. Това е личен документ. Все едно да ти приберат Личната карта. Нямат такава власт.
Затова моят съвет към вас е незабавно да си намери един адвокат и с негова помощ да заведе дело срещу тях. А за трудовата книжка да отиде на място и да си я изисква, ако пак не и я дадат да ги накара писмено да се подпишат, че задържат книжката. А и едно обаждане на адвоката и ще им по опресни паметта, че не живеем все още в държава, в която законът толерира едни за сметка на други!
boynin
Младши потребител

Мнениеот rama » 15 Яну 2012, 19:16

Уволнението изглежда да е незаконно. От друга страна, работодателят дължи обезщетение за вреди от задържане на трудовата книжка. От написаното може да се предположи, че имате сериозни шансове. Все пак за конкретен отговор са необходими документи и разговор с адвокат.
Но този път приятелката ви да отиде при адвокат.
rama
Потребител

Мнениеот bluckt » 15 Яну 2012, 19:19

Благодаря за комнтарите!
Ние сме решили утре при всички положения да се консултираме с адвокат. Ситуацията наистина е абсурдна и поне от наша гледна точка, работодателят си прави каквото си иска. Надявам се и от законова да е така.
Благодаря на всички за мненията!
Ако някой има какво още да допълни, моля да го направи! Информацията е ценен ресурс.
Приятна вечер!
bluckt
Нов потребител

Мнениеот nelsan4eto » 21 Юни 2012, 12:42

моят случай също има връзка с темата. Работя в хранителен магазин, като продавач конултант.Преди седмица припаднах на работа.прибирайки се, се договарям с управителката че няма да използвам болничен и че още на седващата смяна ще съм на работа. влизаме в спор ,че поставям фирамата в затруднено положение и че не бива да отсъствам от работа. след което управителката обявява работното място за свободно и започва да търси нов персонал. Разбирайки случайно за това тя ми отговаря, че здравето ми е по-важно от работата и че трябва да се погрижа, като си взема възможно най дългия болничен, а той като свърши ЩЕ ВИДИМ!
Виждайки, че увърта и няма да ме вземе обратно, устно се договорихме да прекратим по взаимно съгласие.
Няколко дни след това ме по телефона ми казва, че е чула от хорски приказки, че аз и семейтвото и я клеветим и ме заплашва с дисциплинарно уволнение.

моите въпроси са: има ли право да наложи това уволнение при вече посочените събития?
има ли право да иска от мен ревизия, при положение че след мен тя и други лица са имали достъп до касата и работното място?
прави ли се въобще някъде нощна ревизия, изън работно време- защото тя била заета?
nelsan4eto
Нов потребител

Назад към Трудово право