начало

Почина Благовест Пунев Почина Благовест Пунев

Дължи ли се трудово възнаграждение по време на болничен??

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дължи ли се трудово възнаграждение по време на болничен??

Мнениеот Oliver » 04 Яну 2012, 19:36

Сигурно питането ми ще ви прозвучи абсурдно, но все пак ми се иска като юристи да споделите вашето мнение:
Има ли право лице, което е в болничен след раждане и получава обезщетение от НОИ, да претендира за изплащане на трудово възнаграждение за тези 90 дни??? Уточнявам - лицето не е прекратило болничния и не се е върнало на работа и по никакъв начин през този период не е упражнявало трудова дейност във фирмата, в която е назначено.
Oliver
Младши потребител

Re: Дължи ли се трудово възнаграждение по време на болничен?

Мнениеот boynin » 06 Яну 2012, 20:49

Трябва да знаете, че болничния не е обезщететение.
Когато един работник или служител е в болничен, сумата която получава се поема една част от НОИ, а другата част от работодателя. Така, че вие не можете да искате да ви се изплаща някакво трудово възнаграждение по време болничен.
boynin
Младши потребител

Мнениеот Oliver » 08 Яну 2012, 16:30

boynin, не аз искам да ми се плаща заплата, а друго лице, но това няма чак такова значение. :) Без да съм юрист смятам, че такова едно искане е безумно, но направих запитване във форума, за да получа и други мнения. Аз също съм ползвала болнични след раждане и единствените ми парични постъпления тогава бяха от НОИ. Не разбрах коментара ти, че "Когато един работник или служител е в болничен, сумата която получава се поема една част от НОИ, а другата част от работодателя. " :roll: Доколкото ми е известно, първите три дни се поемат от работодателя, но в случай на представяне на болничен за заболяване.
Oliver
Младши потребител

Мнениеот boynin » 09 Яну 2012, 00:35

И не само при временна неработоспособност или трудоустрояване, а и при някой особени случай. А доколкото за болничен за раждане се изплащат от НОИ. Питането ви не е абсурдно, но няма как да стане. :)
boynin
Младши потребител

Назад към Трудово право