начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

родителски права

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

родителски права

Мнениеот cristalni » 06 Яну 2012, 22:04

Здравейте!Живея с приятеля си от 6 год на сем.начала.Имаме момиченце на 3 г.Бащата е припознал детето и то носи неговата фамилия.От известно време обаче получавам заплахи от него,че ще ме изгони от жилището в което живеем(то е на неговите родители)и ще пусне жалба в съда за да може детето да остане при него.Как мога да постъпя аз в този случай и каква е вероятността детето да остане при мен а не при бащата ако се стигне до съд?
cristalni
Нов потребител

Re: родителски права

Мнениеот nk7702n » 06 Яну 2012, 22:09

cristalni написа:Здравейте!Живея с приятеля си от 6 год на сем.начала.Имаме момиченце на 3 г.Бащата е припознал детето и то носи неговата фамилия.От известно време обаче получавам заплахи от него,че ще ме изгони от жилището в което живеем(то е на неговите родители)и ще пусне жалба в съда за да може детето да остане при него.Как мога да постъпя аз в този случай и каква е вероятността детето да остане при мен а не при бащата ако се стигне до съд?

Детето е малко, така че има голяма вероятност съдът да се произнесе във Ваша полза относно упражняването на родителските права над детето. За жилището е ясно - нямате какво да претендирате. Ще Ви е необходим адвокат, който да защити интересите Ви в съда.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот violet22 » 11 Яну 2012, 05:14

Здравейте,
Имам две деца на 8 и 10 години. Нямаме брак с баща им и от няколко години не живеем заедно.
По стечение на обстоятелствата от 6 месеца живея и работя в чужбина. За синовете ми в момента се грижи той. Искам да взема децата при мен, но баща им не желае да ми направи пълномощно, с което имам право да ги изведа извън страната. Имам нужда от информация за възможните стъпки, които трябва да предприема за да мога да взема децата при мен. Решена съм да стигна и до съд, ако се наложи и искам да разбера с какво трябва да бъда подготвена.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ПОМОЩТА!
:)
violet22
Нов потребител

Мнениеот аз13 » 11 Яну 2012, 16:39

Семейният кодекс урежда вашият случай така:

Чл. 127а. (Нов -.. ДВ, бр 100 от 2010 г., в сила от 21.12.2010 г) (1) Въпросите, свързани с пътуване на дете в чужбина и издаването на необходимите лични документи за това, се решават по Общо съгласие на родителите .
(2) Когато родителите НЕ постигнат съгласие по Ал. 1, спорът Между тях се решава от районния съд по настоящия адрес на детето.
(3) Производството започва по молба на единия от родителите. Съдът изслушва другия родител, освен Ако НЕ се яви без уважителни причини. Съдът може и по своя инициатива да събира доказателства.
(4) Съдът може да допусне предварително изпълнение на постановеното решение.

Това , че сте оставили децата е лошо.
Дано поне сте им изпращали издръжка и сте им се обаждали.
Добре ли било да сте направили и пълномощно на бащата .
Трябва ви адвокат!
аз13
Младши потребител

Назад към Семейни казуси